avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA - Ce implica un contract de colaborare?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA - Ce implica un contract de colaborare?

Sunt traducator autorizat de Ministerul de Justitie, persoana fizica autorizata , locuiesc in Ploiesti si am primit de curand oferta unui contract de colaborare cu o firma de traduceri din Bucuresti , contractul este pe o perioada determinata de 1 an de zile si se incheie prin posta. Dilema mea este urmatoarea, intr-o situatie de genul , cum procedez cu declaratiile fiscale , facturile trebuie sa le emit eu sau cei de la firma de traduceri , facturile daca sunt emise de ei, eu trebuie sa le pastrez , contractul respectiv il inregistrez eu la Fisc sau e de datoria celor de la firma sa faca asta ?va intreb pentru ca sunt noua in bransa aceasta si cunosc mult prea putin demersurile necesare. In speranta ca voi primi niste raspunsuri care sa ma lamureasca si pe mine, va multumesc anticipat pentru atentie si astept cu nerabdare opiniile Dvs. !
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2011
Ade13, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ade13 , utilizator 12:40, 7 Decembrie 2011
- contractele dvs ca PFA nu se inregistreaza la fisc; le semnati si stampilati de ambele parti si le pastrati
- facturile le emiteti dvs, evident, pentru ca dvs prestati servicii pentru care primiti banii de firma respectiva in baza contractului incheiat
- da, facturile se pastreaza ca documente justificative pentru stabilirea impozitului pe venit
- cu declaratiile procedati ca si pana acum (daca ati depus deja)
-- declaratia estimativa a venitului pentru anul curent la inceputul anului sau in termen de 15 zile de la autorizare ca pfa ( sau declaratia prin care optati pentru impozitarea in baza normelor de venit )
-- declaratie la casa de sanatate privind contributii
-- declaratia de venit realizat pentru anul trecut cu toate veniturile pe care le-ati avut ( nu se depunde daca sunteti impozitata in baza normelor de venit )
-- declaratiile lunare sau trimestriale de tva, daca este cazul

sunteti profesie libera nu PFA, tineti contabilitatea in partida simpla si declarati declaratiile unde desfasurati activitatea CAEN conform CUI emis de Finante sau punct de lucru declarat.
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2011
afaceriiolden, utilizator
Deci, eu dupa ce mi-am primit autorizatia de traducator , m-am inregistrat la tribunal, apoi la fisc, mi s-a eliberat de la fisc certificat fiscal unde acolo am CIF-ul pe certificatul respectiv. Prin acest fapt, nu sunt PFA ?Imi cer scuze daca par total paralela cu acest domeniu, sunt in necunostinta de cauza. Va multumesc totusi pentru raspunsurile dvs!
afaceriiolden a scris:

sunteti profesie libera nu PFA, tineti contabilitatea in partida simpla si declarati declaratiile unde desfasurati activitatea CAEN conform CUI emis de Finante sau punct de lucru declarat.


Traducatorul autorizat este PFA - profesie liberala!
XII. DESFêURAREA ACTIVITÃŢII
PROCEDURA ÎNREGISTRÃRII LA ORGANELE FISCALE
Din dispoziţiile legale rezultă că o persoană fizică, în scopul desfăşurării activităţii de traducător şi interpret autorizat în condiţiile Legii nr. 178/1997, se poate înregistra la organele financiar-fiscale ca persoană fizică autorizată (PFA).

[ link extern ]

@Ade13
Va recomand sa cititi cu atentie contractul propus de firma de traduceri. Georgeenciu v-a sfatuit bine in privinta facturilor si a declaratiilor insa, ca traducator autorizat nu sunteti impozitata la norma de venit ci in sistem real ceea ce inseamna ca trebuie sa tineti contabilitatea in partida simpla. Detalii despre contabilitatea in partida simpla gasiti aici:
[ link extern ]
Despre contributiile obligatorii:
www.avocatnet.ro/content/for...
Nu va faceti griji degeaba, sunteti in regula si puteti presta servicii de traduceri fara probleme.
Va recomand topicul de traduceri pentru a afla mai multe despre desfasurarea activitatii de traducator autorizat.
www.avocatnet.ro/content/for...
L.C.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2011
Laura Ciobeica, moderator
Va multumesc mult pentru sfaturi si informatii, chiar aveam nevoie!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie traducator- impozit cristhalia85 cristhalia85 Buna, am primit de curand autorizatia de traducator si as dori sa stiu daca dupa ce o inregistrez la tribunal si nu am venituri trebuie sa platesc ... (vezi toată discuția)
Evidente contabile si declaratii fiscale liber profesionist ClaudiaN ClaudiaN Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti si mie ce evidente contabile trebuie sa tina un liber profesionist si ce declaratii fiscale si contributii trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Primii paºi ai traducãtorului autorizat sev sev As avea o nelamurire.. Vreau sa depun dosar pt obtinerea autorizatiei de traducator, insa nu vreau sa ma apuc acum de traduceri. Se poate ca dupa ce obtin ... (vezi toată discuția)