In atentia consilierilor juridici am si eu cateva intrebari rezultate dintr-o problema cu fondatorii unui IFN (inst fin nebanc) SA. Situatia este aceasta: prin AGA am fost numit Director General la acest IFN creat cu 2 luni inainte, 2010, dar a carui Director initial nu a fost agreat de BNR, din lipsa aptitudinilor profesionale necesare; din graba depunerii dosarului la BNR, s-a aminat semnarea unui CIM. La 2 luni mai tirziu, ca urmare a inregistrarii IFN in Registrele BNR, am revenit la intrebarea cu CIM, fondatorul majoritar m-a informat ca societatea nu va avea activitate o perioada oarecare si despre gasirea unui alt director si precum ca au hotarit deja prin AGA, demisia mea, in februarie 2011. Ca mai tarziu in iunie 2011, cind am gasit un alt job, sa verific in REC (registrul comertului) si sa depistez cu stupoare ca eu figurez in continuare in functia de Director General si ca nici o demisie nu a fost efectuata ca atare. Am luat legatura cu fondatorul majoritar, acesta m-a asigurat ca toate formalitatile au fost indeplinite (Monitor Oficial, REC, BNR), din iunie pina in august am tot consultat toate institutiile de resort, nimic despre demisie. Fondatorul nu mai era de gasit, atunci am trimis o cerere de demisie in forma scrisa si recomandata in adresa IFN si fondatorului majoritar (persoana fizica).... fara raspuns. Am fost si la ITM, in registrele acestei institutii nici nu figureaza acest IFN, respectiv nu a fost inregistrat nici-un angajat. Atunci am inceput a insista la demisia mea, in serios, facundu-mi griji de ce urmari ar putea fi. Ca in octombrie curent, in sfarsit gasindu-l pe fondator, la un lunch, sa mi se explice ca din lipsa activitatii nu a facut nici o schimbare, dar a semnat un proces verbal AGA pentru demisia mea, mi l-a dat in copie, asigurindu-ma ca urmeaza efectuate formalitatile. Ce am la data de astazi: nu s-au efectuat nici o formalitate, respectiv in toate Registrele in continuare figurez in functia de Director General, nu am beneficiat de vre-un salariu sau remuneratii careva. Luind in considerare cele mentionate mai sus in primul rind doresc sa demisionez cit mai repede, dar vreau sa stiu si urmatoarele: eu inca figurand in firma pot sa imi recuperez drepturile salariale pentru perioada data? daca da care ar fi calea aceia; doresc sa demisionez cum a-si putea face aceasta avand in vedere situatia data; in cazul in care drepturile banesti nu imi vor fi date cand voi demisiona pot depune o plangere catre ITM pentru lamurirea problemei/amendarea firmei?; Care ar fi alte institutii de stat pe care sa le sesizez in vederea grabirii procesului de demisie, si ca sa fie trasi la raspundere persoanele vinovate (fondatorii), luind in considerare pierderea venitului eventual, daca asi fi fost angajat pe aceasta perioada, deoarece, aceasta functie este un impediment la o angajare intr-o alta societate cu functie similara.
exista posibilitatea ca ei sa imi falsifice semnatura pe statele de plata si alte acte interne ale firmei?; cat poate dura un proces avand ca obiect conflict de munca?
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile Dvs.
Faceti o sesizare la ITM, potrivit art. 260 alin. 1 lit. n) din Codul muncii nerespectarea prevederilor legale privind înregistrarea de către angajator a demisiei, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei;, nu ar strica sa informati si BNR despre situatia societatii IFN, care potrivit legislatiei in vigoare exercita activitatea de monitorizare si control a acestora. Cat priveste posibilitatea falsificarii semnaturii pe statele de plata, aceasta exista, insa in sesizarea catre ITM specificati si acest aspect si aratati care este ultima luna in care ati semnat stat de plata. In privinta recuperarii drepturilor banesti, din pacate ITM nu poate sa va garanteze urgentarea obtinerii acestora, ei pot doar sa dispuna masuri prin procesul verbal e control, in sensul platii acestora. Pentru recuperarea salariilor restante adresati-va instantei conform art. 268 alin. 1 lit. c din Legea nr. 53/2003R - Codul muncii.