avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1211 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Actionar - director general
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Actionar - director general

Vreau sa va ascult parerile intr-o problema aparuta ieri. Sunt consilier juridic la o societate pe actiuni, mai bine zis un IFN SA ( institutie financiar nebancara, adica fostele societati particulare de leasing ).

Conform normelor bancii nationale, administratorii unei asemenea societati trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Bun, asta s-a rezolvat. Directorul general, este si actionarul majoritar. Banca nationala zice ca este OK, insa a iesit un scandal imens la ITM Mures, unde am fost facut in toate felurile si mi s-a spus ca nu stiu legislatia muncii. In primul rand directorul isi desfasoara activitatea in baza unui contract de mandat, deci nu este angajat al societatii. In acest caz mi se pare normal ca prevederile legii 31/1990 sa fie incidente, si nu cele ale legislatiei muncii. ( din moment ce nu mai este angajat ).

Intrebarea mea este, actionarul majoritar al unei societati pe actiuni poate sa fie director sau nu ? Daca nu, va rog sa imi aratati si temeiul legal, ca eu nu l-am gasit, mai mult, si BNR-ul ne-a comunicat ca este ok.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 13:06, 22 Februarie 2008
Da' ce-ai cautat la ITM??? Poate fi si director, e clar, insa nu vad ce latura are ITM-ul atata vreme cat nu are CIM...
Poate nu am formulat corect, nu eu am fost la ITM, ci managerul de resurse umane. Poate s-a dus sa discute suspendarea contractelor individuale, nu stiu. Cand a revenit, nu am mai avut posibilitatea s-o intreb ceva, vorbea fara incetare si ma facea in toate felurile :)

Asta incercam, si ii voi explica azi, ca nu are nici o treaba ca ITM-ul.
Cu oontractele de mandat semnate de adm. si directori, in afara de inregistrarea la ORC, ce mai trebuie facute ? Se inregistreaza la finante, sau ei vor trebui sa depuna declaratii si i se retin la sursa?
Se retin la sursa, dar tot se inreg. la fisc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sa - director - actionar magyari magyari Buna ziua.. Lucrez la o firma, care anul trecut in baza OG 28 / 2006 s-a transformat in institutie financiar nebancara, adica din SRL am devenit IFN ... (vezi toată discuția)
Cine a devenit reprezentatul legal al unei societati pe actiuni acum in lichidare, daca mandatele tuturor administratorilor au expirat de 12 ani octavianpop octavianpop Va supun atentiei urmatoarea speta: La sf. anului 2016 s-a deschis procedura simplificata de insolventa impotriva unei societati pe actiuni care nu mai are ... (vezi toată discuția)
Demisie, recuperare drepturi banest EgnDg EgnDg In atentia consilierilor juridici am si eu cateva intrebari rezultate dintr-o problema cu fondatorii unui IFN (inst fin nebanc) SA. Situatia este aceasta: prin ... (vezi toată discuția)