Vreau sa va ascult parerile intr-o problema aparuta ieri. Sunt consilier juridic la o societate pe actiuni, mai bine zis un IFN SA ( institutie financiar nebancara, adica fostele societati particulare de leasing ).
Conform normelor bancii nationale, administratorii unei asemenea societati trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Bun, asta s-a rezolvat. Directorul general, este si actionarul majoritar. Banca nationala zice ca este OK, insa a iesit un scandal imens la ITM Mures, unde am fost facut in toate felurile si mi s-a spus ca nu stiu legislatia muncii. In primul rand directorul isi desfasoara activitatea in baza unui contract de mandat, deci nu este angajat al societatii. In acest caz mi se pare normal ca prevederile legii 31/1990 sa fie incidente, si nu cele ale legislatiei muncii. ( din moment ce nu mai este angajat ).
Intrebarea mea este, actionarul majoritar al unei societati pe actiuni poate sa fie director sau nu ? Daca nu, va rog sa imi aratati si temeiul legal, ca eu nu l-am gasit, mai mult, si BNR-ul ne-a comunicat ca este ok.
Poate nu am formulat corect, nu eu am fost la ITM, ci managerul de resurse umane. Poate s-a dus sa discute suspendarea contractelor individuale, nu stiu. Cand a revenit, nu am mai avut posibilitatea s-o intreb ceva, vorbea fara incetare si ma facea in toate felurile :)
Asta incercam, si ii voi explica azi, ca nu are nici o treaba ca ITM-ul.
Cu oontractele de mandat semnate de adm. si directori, in afara de inregistrarea la ORC, ce mai trebuie facute ? Se inregistreaza la finante, sau ei vor trebui sa depuna declaratii si i se retin la sursa?