avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Barou avocati in apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Barou avocati in apartament

Pe scara noastra exista 6 proprietari care sunt avocati. Acestia au clienti care vin zilnic la ei. Pe usa lor scrie barou de avocati xxx. Cativa vecini reclama la asociatie ca sunt deranjati de clientii avocatilor care urca si coboara des cu liftul, fac zgomot, consuma energie electrica. Solicita ca presedintele, comitetul sa interzica functionarea barourilor in blocul de locuinte. Cand au deschis barourile respective, in ani diferiti, nu au cerut aprobarea nimanui din asociatie. Nu am gasit in legislatie lamuriri. Ce parere aveti? Este indreptatita cererea proprietarilor neavocati sau e corect sa functioneze barouri de avocati in casa proprietarului care este avocat?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:24, 12 Octombrie 2008
"Barou de avocat"... E vorba despre faptul ca respectivii sunt membri in baroul "cutare"... Cred ca este vorba numai de un birou, in care lucreaza 6 avocati... Sau, fiecare dintre cei 6 are un birou, in alt apartamet? Oricum, sunteti sigur ca respectivii proprietari nu platesc ceva mai mult la "intretinere" - o cota mai mare din consumul (comun) de energie electrica, sau plata integrala a energiei electrice consumata cu functionarea liftului? Ce zgomot asa mare pot face? Nici in cazul cabinetelor stomatologice nu e "zgomot mare".... Poate, la vremea cand au inceput sa lucreze nu era necesara aprobarea "vecinilor directi" - sau poate o au de la acesti vecini.
Nimeni nu va impiedica sa cereti inchiderea acestor birouri, mai ales daca neplacerile create sunt mari.
Exista multe blocuri in care functioneaza birouri de avocati sau notari (chiar si la et superioare) si nu s-au plans vecinii - mai ales ca la notari "vanzoleala" e mai mare ca la avocati!
Sunteti pe aproape trope_doi : Este vorba de 6 apartamente cu 6 proprietari diferiti de la etajul 1 pana la 10, intr-o scara de 46 apartamente. Pe usa fiecaruia scrie Barou de avocati... Avocat Ionescu, Popescu, Georgescu....
Acolo locuieste avocatul proprietar. Trei sunt singuri iar ceilalti 3 mai au inca un avocat sau 2 in echipa. La asociatie platesc normal acele cheltuieli pe suprafata si pe numarul de persoane care locuiesc (familia avocatului) plus acei 1 sau 2 care vin numai la lucru in acel apartament. Deci de platit platesc.
Dar unii vecini reclama ( chiar cei care lociuesc usa in usa) zgomotul, vanzoleala , circulatie intensa cu liftul, aglomeratia, etc.
Cum si unde ar putea interveni cei din conducerea asociatiei? Dar mai ales nu stim, nu am gasit baza legala in care putem sa le impunem sa nu mai functioneze birourile de avocatura pe scara.
Daca la deschidere ar fi cerut acceptul asociatiei poate ca se incheia un protocol, o intelegere referitoare la program etc.

Dar ma intereseaza parerea dv si raspunsul ce-l putem formula catre proprietarii reclamanti sau catre aceste birouri de avocat si revin cu intrebarile initiale : "Ce parere aveti? Este indreptatita cererea proprietarilor neavocati sau e corect sa functioneze barouri de avocati in casa proprietarului care este avocat?"
Multumesc!
Nu stiu ce aprobari, sau ce intelegeri exista in cazul de fata; de aceea, va indrum sa cititi "Probleme de drept civil...", "refuzul vecinilor acord cabinet" (p 3, cred), unde este in discutie o situatie oarecum asemanatoare: dorinta unei pers de a deschide un cabinet in bloc si nu are acordul vecinilor directi. Veti citi pareri pro si contra si puteti alege daca se potriveste ceva.
Bineinteles, cei care sunt nemultumiti de functionarea unor cabinete in bloc pot face sesizari catre administrator, iar administratorul verifica in actele dumnealui ce intelegeri exista; poate discuta cu persoanele in cauza sa le expuna nemultumirile locatarilor...
Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2008
trope_doi, utilizator
Ca principiu, este legala functionarea unui birou profesional (avocat, notar, medic, arhitect, etc) intr-un apartament, tot asa cum este legala functionarea unei societati comerciale in respectivul apartament. In prezent, legea cere la schimbarea destinatiei unei locuinte (adica prestarea unui comert) acordul vecinilor directi si al asociatiei, insa acesta cerinta nu se poate aplica retroactiv pentru perioada de dinaintea acestei legi, asa incat o societate comerciala sau alta entitate care a schimbat destinatia unei locuinte inainte, functioneaza si acum legal.

Mai mult decat atat, avocatul nu desfasoara o activitate comerciala, motiv pentru care poate fi sustinut ca nu e vorba de schimbarea destinatiei imobilului la stabilirea biroului in apartament.

Scuzati-ma, dar mi se pare putin exagerat sa spuneti ca nu convine cuiva ca exista birourile respective datorita folosirii liftului sau "vanzolelii". Si fara acel birou, fiecare proprietar are dreptul de a primi in casa sa (via partile comune ale blocului) oricate persoane doreste. Sincer ma indoiesc ca la un avocat vin zeci de persoane zilnic!

Alte discuții în legătură

Plata lift persi persi Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc cu 10 etaje la etajul 1, dar este blocat liftul la acest etaj , insa administratorul ne obliga sa platim lunar suma de 12 lei. ... (vezi toată discuția)
Problema lift pro_sc1_34 pro_sc1_34 Buna ziua, revin pe acest forum cu urmatoarea problema. In urma cu 2 ani m-am mutat intr-un apartament micut, care este vecin cu liftul.Liftul care este vechi ... (vezi toată discuția)
Plata energiei electrice pe scara blocului MileaMihaela MileaMihaela Locuiesc pe o scara cu 16 apartamente si va intreb cum este legal a fi efectuata plata energiei electrice pe scara : valoarea totala a energiei se imparte la ... (vezi toată discuția)