avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... problema lift
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

problema lift

Buna ziua, revin pe acest forum cu urmatoarea problema. In urma cu 2 ani m-am mutat intr-un apartament micut, care este vecin cu liftul.Liftul care este vechi pe peste 35 de ani, normal ca are zgomote care nu te lasa sa dormi ( se circula 24 ore / 7 zile) si oamenii din scara care nu sunt afectati de zgomotele produse de lift nu vor sa il inlocuiasca, sa il repare sau sa faca ceva pentru reducerea zgomotului. Va cer ajutorul... cum pot rezolva problema, daca este cineva avocat care poate sustine problema mea, rog ajutor. Mi se pare normal sa cer liniste (linistea pe care o ofera un camin), daca aveam bani imi luam vila sau un alt apartament mai scump dar asa ... sunt condamnat sa stau in zgomot de lift ? Un lift chiar nu se uzeaza fizic si moral ? Nu se poate face nimic ? Un domn care asigura service-ul liftului mi-a spus ca nu se poate izola fonic putul liftului ... ok , dar liftul este bun si dupa 40 de ani ? iar pentru alt reparare cere bani. Cum pot face eu sa rezolv problema ? Mii de multumiri anticipate pentru orice sfat care ma poate ajuta ....
Cel mai recent răspuns: pro_sc1_34 , utilizator 18:44, 29 Noiembrie 2012
Avand in vedere ca liftul reprezinta parte comuna intretinerea si reparatia acestuia respectiv buna functionare reprezinta si implica responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari
Sesizati oficial presedintele de asociatie si solicitati dispunerea de masuri concrete
In caz de dezinteres sesizati oficial serviciul specializat din primarie
Nu cred ca este o problema ce o poate rezolva un avocat, asa cum solicitati dumneavoastra, dar sigur ca pot fi si avocati care locuiesc in blocuri si pot sa-si spuna parerea.
Sa le luam cumva in ordinea problremelor si intrebarilor puse de dumneavoastra.
Orice lift produce zgomot si cei care au perete comun cu putul liftului sunt cei mai afectati.
Firma care intretine acel lift este obligata sa-l mentina in stare buna de functionare si sa solicite asociatiei sa suporte plata unor reparatii, revizii, modernizari..
Daca nu mai functioneaza ori prezinta defectiuni dese si risc pentru siguranta utilizatorilor, firma este obligata sa-l opreasca, sa solicite bani asociatiei pentru a inlocui unele instalatii sau intregul lift. Firmele care intretin lifturile sunt verificate la randul lor (ca si fiecare lift in parte odata la doi ani) de reprezentantii ISCIR.
Daca firma nu-si face treaba puteti sa sesizati conducerea asociatiei sau direct ISCIR-ul.
Acum la celelalte intrebari.
Pai daca discutam de bani, este normal ca pe bani putini sa va achizitionati un apartament intr-un bloc unde sa fie o usa stricata, un subsol neingrijit, o terasa prin care se infiltreaza apa, un lift uzat s.a.m.d. Nu cred ca se poate cineva astepta la achizitionarea unui apartament ieftin sa aiba acelasi confort ce l-ar avea intr-un apartament scump sau intr-o villa.
Da, un lift se uzeaza fizic si moral, cum spuneti. Dar calatorind prin tara am vazut ca ponderea autoturismelor noi, occidentale este foarte mare in partea de vest a Romaniei, iar in partea de rasarit a Romaniei ponderea mare o au masinile vechi de peste 20 de ani si inca se vad destule IMS-uri, Trabanturi, Dacia 1100... Fiecare regiune se doteaza dupa puterea sa economica si fiecare bloc de locuinte la fel.
Se poate face cate ceva. Se pot cauta fonduri. Se poate incerca izolarea peretelui din interiorul apartamentului dumneavoastra, se poate aseza un du7lap, o mobila pe alel perete...
M-am uitat in documentatia lifturilor si-am gasit ca acestea au o durat de viata de 10-15 ani. Dar asta nu inseamna ca dupa 10 ani trebuie schimbat liftu complet. Atunci cand este cazul se schimba pe rand cablurile, panourile de comanda, patinele, troliul, motorul, cabina...si-asa lifturile pot sa functioneze multi ani, dar de fapt sunt cu totul altele decat cele initiale.
Sigur ca odata si odata nu se mai gasesc componente, piese, pentru ca treptata tehnologia progreseaza si-atunci trebuie inlocuit total cu alt lift, nou, silentios, cu un consum de energie redus, siguranta mai mare in exploatare...
Un lift nou poate costa 50.000 - 90.000 euro.
Va multumesc pentru informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lifturi vechi ( din blocurile construite inainte de 1950) marbarbu marbarbu Un bloc construit inainte de 1950 ( interbelic) este dotat cu un lift deasemeni foarte vechi. Agregatul de punere in functiune a sistemului ( foarte ... (vezi toată discuția)
Reparatii lift BX BX Ce pasi ar trebui urmati pentru a solicita (in calitate de proprietar) unei asociatii sa reparat liftul ? Proprietarii membri ai asociatiei sunt de genul ... (vezi toată discuția)
Reparatie capitala lift, alegerea ofertelor cimpeanr cimpeanr Buna ziua, revin cu problema deja postata pe site cu referire la reparatia capitala a liftului. S-a tinut sedinta asoc de propr pe data de 21 , sedinta la care ... (vezi toată discuția)