avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajarea basarabenilor la munca in Romania
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajarea basarabenilor la munca in Romania

spuneti-mi va rog ce trebuie sa fac ca sa pot face contract de munca in bucuresti la o firma?
Cel mai recent răspuns: natico01 , utilizator 21:48, 19 Noiembrie 2008
are cineva un numar de telefon sau adresa de mail a lui Andrei Savciuc de la Uniunea Nationala a Tinerilor Basarabeni? va rog daca aveti sa lasati mesaj
Pe site-ul www.UNTB.ro exista atat numere de telefon (inclusiv mobil), cat si multe alte informatii utile.
natico01 a scris:

spuneti-mi va rog ce trebuie sa fac ca sa pot face contract de munca in bucuresti la o firma?


Strainii pot fi incadrati in munca pe teritoriul Romaniei la angajatori care functioneaza in mod legal, cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
a) locurile de munca vacante nu pot fi ocupate de cetateni romani, ai altor state membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European, precum si de rezidenti permanenti pe teritoriul Romaniei;
b) indeplinesc conditiile speciale de pregatire profesionala, experienta in activitate si autorizare, solicitate de angajator potrivit legislatiei in vigoare;
c) fac dovada faptului ca sunt apti din punct de vedere medical sa desfasoare activitatea respectiva si nu au antecedente penale care sa fie incompatibile cu activitatea pe care o desfasoara sau urmeaza sa o desfasoare pe teritoriul Romaniei;
d) se incadreaza in contingentul anual aprobat prin hotarare a Guvernului;
e) angajatorii au achitate la zi obligatiile catre bugetul de stat.

Pentru a lucra in Romania este necesar sa aveti autorizatie de munca.
autorizatia de munca pentru lucratorii permanenti - da dreptul titularului sa fie incadrat in munca pe baza contractului individual de munca incheiat pe durata nedeterminata sau determinata, la o singura persoana fizica sau juridica din Romania ori la o reprezentanta, sucursala sau filiala din Romania a unei persoane juridice cu sediul in strainatate.
dar e adevarat ca pot sa ma angajez si prin contract de colaborare? care e diferenta intre contractul de munca si sel de colaborare?
Exista diferente intre cele doua contracte.
Desi a trecut destula vreme de cand nu mai sunt reglementate de legislatia muncii, asa numitele „contracte de colaborare“ nu-si gasesc inca locul in economia româneasca. Unii se feresc de ele in ideea ca nu ar fi acceptate de catre organele de control, altii nici nu stiu in ce masura le-ar putea folosi.
Conventiile civile de prestari servicii sunt, asa cum le spune si numele, „niste intelegeri intre persoane fizice si juridice, bazate pe prevederile Codului civil, care permit celor dintai sa presteze servicii remunerate.
Aceste conventii erau si sunt vazute de catre organele de control in domeniul muncii ca fiind forma mascata a unui contract de munca.
Se poate justifica existenta unei conventii civile in conditiile în care - spre exemplu - este vorba de o activitate temporara, iar prestatorul persoana fizica nu se afla intr-o relatie de subordonare fata de beneficiar.

Alte discuții în legătură

Cetatenii straini din state terte detasati in romania Alexandru Cutean Alexandru Cutean Cetatenii straini detasati in Romania intra sub incidenta art. 3 al. 1 litera a din O.U. nr.56/2007 care spune ca:Strainii pot fi incadrati in munca pe ... (vezi toată discuția)
Vreau sa angajez un cetatean german inserv inserv Am nevoie de un specialist si am gasit un cetatean german care vrea sa vina sa lucreze la firma mea.Pot sa-l angajez sau am nevoie de aprobarea celor de la ... (vezi toată discuția)
Contract munca persoana de alta nationalitate ptar ptar 1. Este posibil ca o societate comerciala din Romania sa angajeze sau sa colaboreze (legal) cu persoane de nationalitate straina (India, China, Vietnam, ... (vezi toată discuția)