avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract munca persoana de alta nationalitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract munca persoana de alta nationalitate

1. Este posibil ca o societate comerciala din Romania sa angajeze sau sa colaboreze (legal) cu persoane de nationalitate straina (India, China, Vietnam, Filipine), care ar urma sa desfasoare activitati IT pentru societate, de la domiciliul lor, nu la sediul sau punctele de lucru ale societatii?

2. Daca nu, unde este reglementat acest lucru?

3. Daca totusi aspectul prezentat la punctul nr. 1 este posibil:
a. in ce lege este reglementat?
b. sub ce forma se poate stabili legatura dinte cele 2 parti? contract individual de munca?
c. societatea va mai fi obligata sa achite contributiile la bugetele de stat pe care legea o obliga sa le achite angajatilor de nationalitate romana si celor din strainatate?

Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 2 Decembrie 2012
ptar, utilizator
Cel mai recent răspuns: ptar , utilizator 04:47, 6 Decembrie 2012
Cel mai simplu ar fi să încheiați un contract de prestări servicii (contract civil) cu acele persoane străine în care să specificați exact serviciile pe care acestea vi le prestază. În baza acestui contract le veți vira baniii conform înțelegerii pe care o aveți.
Cred că e mult prea complicat să încheiați cu aceste persoane un contract de muncă.
Patrick_ a scris:

Cel mai simplu ar fi să încheiați un contract de prestări servicii (contract civil) cu acele persoane străine în care să specificați exact serviciile pe care acestea vi le prestază. În baza acestui contract le veți vira baniii conform înțelegerii pe care o aveți.
Cred că e mult prea complicat să încheiați cu aceste persoane un contract de muncă.


Bineinteles, varianta mai simpla (atat timp cate este si legala) este de dorit.
Totusi, contractele civile / conventii civile stiam ca sunt folosite doar in anumite situatii cum ar fi cele cu caracter ocazional, intamplator. Deasemenea, stiam ca pentru a incheia un contract civil, activitatea prestatorului (in cazul de fata persoana de nationalitate straina) nu trebuie sa fie inscrisa in domeniul de activitate al beneficiarului (societatea), etc. etc.

Inteleg ca societatea poate foarte simplu sa declare un anumit lucru in contractul civil si la fel de bine prestatorului sa ii fie cerut altceva (de comun acord stabilit dinainte). Astfel, probabil, societatea va putea evita complicatiile unui CIM. Dar, acest lucru nu cred ca este legal si poate conduce la viitoare complicatii in relatia cu prestatorul.

Va rog sa ma corectati daca am inteles gresit folosirea unui contract civil si sa explicati de ce este complicata incheierea unui CIM in astfel de cazuri.

Consider ca subiectul este important pentru cei care vor sa externalizeze anumite servicii. Eu personal nu am gasit prea multe informatii referitoare la acesta.

Va multumesc.
Dacă doriți cu adevărat să externalizați anumite servicii veți încheia un contract pentru prestarea acestora cu o firmă străină. Această firmă poate avea orice formă conform legislației tării respective și va angaja personalul necesar pentru acele servicii.
Contractele de servicii care au un element de extranietate se încheie de regulă între firme.

Un CIM presupune răspunderea angajatorului pentru angajatul care se presupune că lucrează sub directa lui autoritatate, îndrumare și supraveghere. Este o mare diferență din punct de vedere legal între un CIM și un contract încheiat cu un freelancer, care lucrează independent, dar pe baza unor specificații primite de la beneficiar.

Referitor la complicațiile care apar la încheierea în asemenea condiții a unui CIM, gândițivă doar la faptul că, din punct de vedere legal, toți angajații trebuie să semneze periodic fișa de protecția muncii după ce participă la un instructaj, sau de asemenea trebuie să aibă efectuate analize medicale periodice.
În plus, pentru cetățenii străini trebuie să obțineți o „autorizaței de muncă pentru cetățeni străini” de la biroul local de emigrări.

Dacă doriți neapărat să-i angajați pe acei oameni este mai simplu să vă înființați în țara lor o reprezentanță și să fie acolo abgajați.

Totuși, un contract de prestări sevicii cu o persoană străină este perfect legală, atâta timp cât acel contract este legal încheiat și înregistrat în contabilitatea firmei.
Este o modalitatea legală și simplă.
ptar

1. Da , este posibil acest lucru ..

2. Conventiile civele se pot incheia numai in anumite situatiie ..

3. Codul Muncii care reglementeaza domeniul raporturilor de munca prevede posibilitatea incheierii unor c.i.m. cu cetateni straini sau apatrizi.

4. Cel mai bine este sa se incheie un c.i.m.
Din punctul de vedere a taxelor plătite și a formalităților birocratice e foarte clar că încheierea unui CIM în acest caz este mai dezavantajoasă pentru angajator.

Dar, care ar fi avantajele pentru angajator în această situație dacă încheie un CIM și nu o altă convenție pe baza căreia plătește serviciile respective?
Adică de ce este „cel mai bine” să se încheie un c.i.m.?

Alte discuții în legătură

Cim persoana din croatia BiaMonica BiaMonica Buna ziua. Am urmatoarea speta la care eu personal nu ii gasesc solutie: Societatea noastra doreste sa inceapa o colaborare cu o persoana din Croatia ( stat ... (vezi toată discuția)
Angajarea basarabenilor la munca in romania natico01 natico01 spuneti-mi va rog ce trebuie sa fac ca sa pot face contract de munca in bucuresti la o firma? (vezi toată discuția)
Angajare cetatean ue pentru ungaria DB56 DB56 Un SRL isi extinde activitatea prin livrari catre Ungaria. Este posibil sa angajeze un cetatean ceh care sa desfasoare activitate de consultanta tehnica la ... (vezi toată discuția)