avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Suspendare PFA traducator pentru concediu crestere ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Suspendare PFA traducator pentru concediu crestere copil

Buna ziua,

Sunt traducator autorizat de cca 3 ani si conform legii a trebuit sa ma inregistrez si fiscal ca PFA desi nu am obtionut niciodata venituri ca PFA.
Venitul meu este obtinut ca anagajat prin contract de munca.
Acum sunt insarcinata si am intrat in oncediu prenatal.
Am inteles ca pe perioada coneciului de maternitate pentru a putea obtine indemnizatia nu trebuie sa realizez venituri.
In acest context trebuie sa suspend activitatea ca PFA desi nu am realizat niocodata si nici nu intentionez sa realizez venituri ca PFA?
Daca trebuie sa supsned activitatea ca PFA cei de la admin fin iasi mi-au solicitat pe langa formularul 070 si decizie de anulare a autorizatiei de traducator de catre Ministerul Justitiei, lucru care mi se pare absurd.
Va rog sa ma ajutati in aceasta situatie.

Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 19:22, 8 Decembrie 2011
Nu stie nimeni?
Buna Sevenx,
Iata ce spune Ministerul Justitiei in privinta conditiilor de incetare a calitatii de traducator:
VI. PROCEDURA DE ÎNCETARE A CALITÃŢII DE TRADUCÃTOR ªI INTERPRET
Conform art. 6 din Legea nr. 178/1997: „(1) Autorizarea ca interpret şi traducător, dobândită în condiţiile prezentei legi, încetează în următoarele cazuri:
a) la cerere;
b) dacă cel în cauză nu mai îndeplineşte una dintre condiţiile prevăzute la art. 3;
b^1) pentru lipsa sau restrângerea capacităţii de exerciţiu;
c) în cazul în care a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni în legătură cu exerciţiul profesiei;
d) pentru incapacitate profesională, sesizată în scris de beneficiar;
e) pentru două refuzuri nejustificate, în termen de un an, de a presta serviciile solicitate;
f) prin deces.
(2) Existenţa cazurilor prevăzute la alin. (1) se verifică de Ministerul Justiţiei, se constată prin ordin al ministrului justiţiei şi se comunică persoanei în cauză, cu excepţia situaţiei prevăzute la lit. f)”.
Aşadar, în cererea transmisă Ministerului Justiţiei se va solicita încetarea calităţii de traducător şi interpret autorizat, consecinţa acestei cereri fiind emiterea ordinului de încetare a autorizării ca interpret şi traducător de catre Ministrul de Justiţie. De asemenea, la cerere trebuie depusă şi autorizaţia în original.
În consecinţă, Ministerul Justiţiei poate dispune, prin ordin, încetarea calităţii de traducător şi interpret autorizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 178/1997 şi NU anularea, suspendarea sau „închiderea” acestei calităţi.
Procedura suspendării nu este prevăzută de Legea nr. 178/1997, singura posibilitate fiind încetarea calităţii de traducător şi interpret autorizat.

Citat din "Informaţii privind calitatea de traducator si interpret":
[ link extern ]
Informatiile (citate de dvs. in p.m.) le-am avut anterior aparitiei acestor noutati pe site-ul Ministerului de Justitie. Prin urmare, se pare ca trebuie sa obtineti ordinul de incetare a calitatii de traducator autorizat pentru a putea suspenda activitatea PFA.
Din informatiile postate pe site-ul Ministerului de Justitie, nu se intelege daca la iesirea din CCC trebuie urmata aceeasi procedura de obtinere a autorizatiei ca la inceput asa ca va recomand ca la depunerea cererii de incetare sa intrebati cum veti obtine din nou calitatea de traducator autorizat.
O discutie similara despre incetarea calitatii de traducator autorizat in diferite orase care nu face decat sa demonstreze ca legea este interpretata dupa bunul plac al fiecaruia: [ link extern ]
O zi frumoasa!
L.C.
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
Laura Ciobeica, moderator
Problema se pare ca e mai complicata decat credeam.
Am sunat la tribunal si surpriza: chiar daca solicit incetarea calitatii de traducator tribunalul nu-mi da nici un document de acceptare/confirmare/luare la cunostinta.
Din moment ce eu nu pot obtine un document de la tribunal cei de la administratia financiara refuza sa-mi suspende CIF-ul eliberat de ei.

Situatia, din punct de vdere legal pare fara iesire. Am interban "omeneste" pe cei de la tribunal cum au procedat altii in situatia mea si am primit raspunsul: "Nu stiu, s-au descurcat pe alte cai".

Interesant.
Numai dupa primirea ordinului de incetarea a calitatii de interpret si traducator emis de Ministerul Justitiei vei putea proceda la avizarea celorlalte institutii ca nu mai desfasori activitatea de traducator si Administratia Fiscala va accepta cererea de suspendare a activitatii..
Deci cererea de incetarea a calitatii de traducator trebuie adresata Ministerului de Justitie.

Desi nu te ajuta foarte mult acum, iata ca, in urma numeroaselor probleme referitoare la supendarea activitatii traducatorilor, Ministerul de Justitie a lansat un proiect de modificare a catorva din articolele legii 178/1997 printre care si cel cu privire la incetarea calitatii de interpret si traducator:
8. După articolul 5, se introduce un nou articol, art. 51, care va avea următorul cuprins:
“Art. 51 - (1) Calitatea de traducător şi interpret autorizat, dobândită în temeiul prezentei legi, poate fi suspendată, prin ordin al ministrului justiţiei, la cererea traducătorului sau interpretului:
a) pentru motive temeinic justificate;
b) în caz de incompatibilitate.
(2) Încetarea suspendării calităţii de traducător şi interpret se dispune prin ordin al ministrului justiţiei, din oficiu sau la cererea persoanei interesate.
(3) În vederea suspendării, respectiv a încetării suspendării, solicitantul va plăti o taxă de suspendare, în condiţiile şi cuantumul prevăzute de lege pentru taxa de autorizare.“

[ link extern ]
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Traducãtor autorizat fãrã activitate ruxandram ruxandram Buna ziua, Sunt traducator autorizat de Ministerul Justitiei din 2008 dar nu am profesat in acest sens, nu am avut niciodata venit de pe urma acestei ... (vezi toată discuția)
Autorizatia de traducãtor expirã dacã nu devin pfa? justmyself justmyself Buna ziua, as vrea sa-mi obtin si eu autorizatia de traducator(fiind absolvent al Facultatii de Litere), dar nu vreau sa prfesez pentru moment, motiv pentru ... (vezi toată discuția)
Pfa ca traducator voicudamian voicudamian Buna dimineata, Am dat in 2011 examen de traducator la stiinte economice la Ministerul Culturii (germana si engleza) si ulterior in 2012 m-am inregistrat la ... (vezi toată discuția)