avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Necorespundere profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Necorespundere profesionala

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu procedura de evaluare a unui angajat despre care superiorii spun ca nu corespunde dpdv profesional si nici nu se integreaza in colectiv (este angajat de 1 luna si are contract pe perioada determinata de 3 luni, dar nu vrem sa mai tina posul blocat).
Ii dau un test, trebuie sa formez comisie de cercetare? Dupa aceasta evaluare il mut intr-un alt compartiment unde consider ca s-ar putea descurca? Cum apreciez care ar putea fi acel compartiment?
Repet, nu vreau sa il dau afara ci sa il mut pe alt post.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:54, 9 Octombrie 2008
Chiar daca nu doriti sa concediati angajatul respectiv, aplicati reglementarile de mai jos privind evaluarea salariatului pentru necorespundere profesionala:

CONTRACT COLECTIV DE MUNCÃ UNIC LA NIVEL NAŢIONAL PE ANII 2007-2010,încheiat conform art. 10 şi 11 din Legea nr. 130/1996, republicată, înregistrat la Ministerul Muncii,Solidarităţii Sociale şi Familiei cu nr. 2.895 din 21 din 29 decembrie 2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a V-a, nr. 5cc din 29 ianuarie 2007

Art. 77. - (1) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesională, cu respectarea procedurii de evaluare prealabilă, stabilită prin prezentul contract colectiv de muncă.
(2) Evaluarea salariatului pentru necorespundere profesională se face de către o comisie numită de către angajator. Din comisie va face parte şi un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al cărui membru este salariatul în cauză.
(3) Comisia va convoca salariatul şi îi va comunica acestuia în scris, cu cel puţin 15 zile înainte:
a) data, ora exactă şi locul întrunirii comisiei;
b) modalitatea în care se va desfăşura examinarea.
(4) Examinarea va avea ca obiect activităţile prevăzute în fişa postului salariatului în cauză.
(5) În cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai în măsura în care salariatul în cauză a făcut obiectul formării profesionale în respectiva materie.
(6) Necorespunderea profesională poate fi susţinută de comisie prin dovezi de îndeplinire necorespunzătoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisă, orală, practică şi alte probe.
(7) În cazul în care salariatul îşi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul îi va asigura, în limitele disponibile, un alt loc de muncă. În situaţia în care nu dispune de astfel de posibilităţi,angajatorul va apela la autoritatea publică locală pentru ocuparea forţei de muncă, în vederea soluţionării.
(8) În cazul în care, în urma examinării, salariatul este considerat necorespunzător profesional de către comisie, acesta are dreptul de a contesta hotărârea comisiei în termen de 10 zile de la comunicare.
(9) Dacă salariatul nu a formulat contestaţia în termenul prevăzut la alin. (8) sau dacă după formularea
contestaţiei şi reexaminarea hotărârii comisiei, aceasta este menţinută, angajatorul poate emite şi comunica
decizia de desfacere a contractului individual de muncă al salariatului, pentru motive de necorespundere
1. Poate pe viitor nu mai angajati oameni fara sa-i supuneti unui minim test de pregatire profesionala.
2. Fiind cu CIM pe perioada determinata (3 luni, din care una s-a consumat) nu mai aveti mult si ii expira perioada pentru care a fost incheiat si ii faceti decizie de incetare cu art.56j din Codul muncii.
3. Dvs. vreti sa-l mentineti, dar fiti atenta ca daca nu corespunde nici la alt loc de munca pierdeti timp.
4. Schimbarea locului de munca nu este asa de complicata. Faceti un act aditional la CIM. Acesta trebuie semnat si de salariat. El ce zice?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere pentru necorespundere profesionala la locul de munca adinutza.2008 adinutza.2008 Buna ziua! Am nevoie, urgent de cateva lamuriri in ceea ce priveste urmatoarea problema. Lucrez in sistemul privat si astazi am aflat intentia angajatorului ... (vezi toată discuția)
Testare salariati laur7901 laur7901 care sunt prevederile legale si cum se poate un testa salariat? se poate face o testare a tuturor salariatiilor? care sunt formele? art 61 din CM (vezi toată discuția)
Evaluare profesionala ady09 ady09 Codul Muncii prevede ca ,in cazul desfacerii CIM pe durata determinata din motive imputabile angajatujlui cf art.61 lit.d-pregatire profesionala_anterior ... (vezi toată discuția)