avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Jignit e un cuvant produs de noul COD al MUNCII ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Jignit e un cuvant produs de noul COD al MUNCII ?

Acum 15 zile , am primit direct de la angajator o notificare de demitere din functie prin invocarea acelui articol din contractul individual de munca care prevede neconcordanta cu locul de munca. Contract pe o perioada nedeterminata dar cu o perioada de proba de 120 de zile. Angajat in functia de SEF VANZARI LA [Editat] ROMANIA . Conform noului cod al muncii cica angajatorul are dreptul sa te demita fara motivatie daca te afli in perioada de proba ,insa ca sa scurtez speta , angajatul nu se poate apara in nici un fel ? Am avut ,mentionez ,un plan de scolarizare , care mi s-a "confiscat" la plecare , notificarea nu am vrut sa o semnez pe loc si mi-au trimis-o acasa prin posta, iar cand directorul de vanzari de la [Editat] a venit cu acea notificare si nu am vrut sa o semnez pana ce nu imi mai verificam contractul o data , s-a luat de mine si m-a jignit. Motive de demitere : doar niste feedback-uri de la oameni care pur si simplu au avut rea vointa si au mintit , mai bine zis , demis dupa ureche , deoarece directorul de vanzari ,angajator direct al meu , nu a venit nici o secunda sa ma vada la lucru. Poate ma ajutati cu un sfat ,daca mai pot recupera ceva , sub orice forma , macar decenta. Nu e vorba de razbunare dar mi-a promis ca nu-mi va oferi niciodata vreo recomandare pozitiva, deci sa nu apelez la el / ei ( ca si companie) .
Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: masayoshi , utilizator 13:46, 13 Decembrie 2011
S-a aplicat corect in cazul dvs.prevederea art.31(3)Codul Muncii:
3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Nu pot sa cred ca concedierea dvs. s-a facut dupa ureche,ci mai curand cred ca au existat unele nemultumiri ale clientilor care vizau sfera dvs. de competenta.
Si inca ceva,directorul de vanzari nu este angajatorul dvs.,acesta este compania [Editat], directorul de vanzari este sau a fost mai corect seful dvs.ierarhic...
Nu aveti ce sa faceti,luati perioada lucrata la aceasta companie drept o experienta profesionala,chiar daca si neplacuta si trageti de aici invataminte pt. viitor.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Totusi art 61 alin d are si un amendament sa zic asa , impune angajatorului sa-mi ofere un alt post in cadrul companiei , altfel nu vad de ce a mai invocat acest articol in notificare , apoi mai e acel prejudiciu moral invocat in Codul Muncii , eram student ,am renuntat o perioada la studii , familia mea depindea de venitul meu , apoi alt aspect pe care nu il inteleg , de ce acel PLAN DE SCOLARIZARE mi-a fost luat , fiind totusi evaluarea mea , neinteresandu-se nimeni de evolutia mea . Un alt aspect , am primit cel putin 3 atentionari de la vecini , rude ,o ruda care a lucrat in sistem precum ca sa am mare grija la sefii de magazin [Editat - va rog sa nu mai incalcati pct. 2.11 din regulament] Bacau ,unde am avut primele 3 luni de munca ,pentru ca vor sa ma inlature. Motivul ,in afara invidiei cum ca eu as fi in 4 luni ceea ce ei nu au reusit in 6 ani ,e deja prea mult. Ca si o experienta am luat-o, am trecut peste , evaluarea trebuie sa fie undeva si sa se justifice. Seful meu ierarhic mi-a zis ca sunt prea bun si ca probabil o sa reusesc in alta parte ,si ca e foarte fericit ca nu mai fac parte din echipa lui. Mentionez ca nu am nici un referat facut , nu am gresit cu nimic , si nu clientii mi-au dat feedback ,ci cei de la Bacau , iar eu nu sunt singurul caz ,mai sunt alte doua cazuri identice cu al meu, doua de care am cunostiinta !! Va multumesc !! Singurul lucru care nu l-am facut pana acum e ca nu am semnat notificarea inca. Pot sa-mi desfaca contractul fara sa semnez notificarea ?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Fiind in perioada de proba,contractul poate fi inchis asa cum aratam printr-o notificare unilaterala ,31(3) CM,care provine de la angajator,in situatia dvs. si despre care aveti cunostinta dupa cate se pare.In acest caz, este inutila invocarea art.61(d)-necorespunderea profesionala.
Celelalte aspecte,precum barfele,invidiile,sicanele, prejudiciul moral cauzat va fi greu sa le utilizati ca probe in favoarea dvs. , in eventualitatea in care ati dori sa actionati in instanta fostul angajator pt.decizia concedierii dvs.pe care o considerati ca fiind nelegala.
Sincer,va doresc mult succes in gasirea cat mai rapida a unui nou job.
notificarea nu prevede art 31(3) ci doar art. 61 lit d ! inca un lucru ,nu doresc neaparat contestarea in instanta , ci macar o scrisoare deschisa catre conducere prin care sa le demonstrez ca am avut anumite drepturi, inclusiv diurna neplatita in deplasarea de o luna la Vaslui , fiind prima etapa de conducere a unei filiale cu cifra de afaceri mica ca sef de magazin , poate ca ei pot sa ma demita fara motivatie , asta probabil nu voi reusi sa contest , dar niste drepturi le pot invoca , ma gandesc chiar sa verific la ITM cand s-a inregistrat contractul meu , si daca la data prezentarii notificarii sau redactarii notificarii s-au depasit cele 120 de zile din contract prevazute ca si perioada de proba iarasi nu e bine pentru ei, Protectia muncii o voi verifica , daca o am semnata , egalitatea de sanse intre mine si ceilalti sefi de vanzari scolarizati in Germania ,chiar si refuzul dreptului meu la munca , am fost trimis acasa in secunda doi ,nu am mai fost lasat sa-mi continuu munca in magazin din momentul instiintarii ( chiar daca nu am semnat notificarea) . Probabil ca daca as vrea cu adevarat raul companiei , as putea sa o fac ( ex. de cazuri : pierdut deconturi de 800 ron al unui angajat de la Bacau , fumatul in depozit la vaslui , lucru frecvent, si se pot verifica), insa tot timpul am crezut in dreptatea mea. Va multumesc pana acum pentru consultatie , eu va recomand cu placere ,insa cu siguranta voi auzi si de cazuri solutionate pe tema asta.
Ca si student in anul 3 la Facultatea de Drept , abia anul acesta vom discuta despre obiectul "Dreptul Muncii si securitatii sociale" ,iar faptul care m-a impins sa mai fac o facultate pe langa cea de Marketing si Master Universitar in "Marketing si Comunicare in Afaceri" a fost ca de la fostul loc de munca ,in loc sa plec pe usa din dos ,cum vroiau sefii ,am invocat legi din Codul Muncii si mi-au propus apoi despartire pe cale amiabila pentru o suma considerabila si 8 luni de somaj. Deci mi-a placut sa incep sa studiez Dreptul.

VA MULTUMESC INCA O DATA !!
Acesta e spiritul companiilor, nu exista umanitate. Deasemenea sefilor dvs nu le pasa de companie, pentru ei e important sa fiti unealta pe care ei o vor. Ori va revoltati ori va conformati, ori va prefaceti ca va conformati daca rezistati. Alte optiuni nu prea sunt

Puteti sa-i dati in judecata daca stiti ca ati fost nedreptatit, e gratuit mai putin daca angajati un avocat pentru aceasta.

Alte discuții în legătură

Concediere necorespundere profesionala- perioada proba amber_onyx amber_onyx Buna ziua, Sper sa ma ajutati si pe mine . Situatia este urmatoarea: Nu mi s-a dat nici o fisa a postului la angajare. A fost angajata ca director a ... (vezi toată discuția)
Somaj, concediere cf art 61 lit d codul muncii bicaallin bicaallin Are dreptul la somaj o persoana careia i-a fost desfacut contractul individual de munca in baza articolului 61 litera d din codul muncii? [quot]Art. 61. ... (vezi toată discuția)
Concediere legala viorictin viorictin Care sunt etapele pentru concedierea unui salariat angajat pe durata determinata 3 luni,care s-a dovedit necorespunzator din punct de vedere profesional.Cum sa ... (vezi toată discuția)