Inca o intrebare; in decizia primita acasa scrie ca pot contesta la judecatoria sect 6.
Eu am domiciliul in provincie, si din cate am inteles am inteles ca in localitatea respectiva ar trebui sa formulez contestatia.
Si mi se pare ciudat deoarece firma este in sect 1 , nu 6.
Va rog ajutati-ma deoarece azi trebuie sa fac lichidarea si vreau sa stiu exact ce trebuie sa fac de acum incolo.
Multumesc
Art. 31 prevede urmatoarele:
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere. ......
(41) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.
Intrucat in perioada de proba contractul de munca poate inceta printr-o simpla notificare, angajatorul dvs nu este obligat sa va acorde preavizul de 20 de zile lucratoare.
Decizia de incetare a contractului primita de dvs nu respecta prevederile legale.
In cazul in care va decideti sa actionati in judecata fostul angajator, puteti invoca fara probleme vicii de procedura la intocmirea deciziei. Parerea mea este ca veti castiga.
Art. 284. [instanţa compententă]
(1) Judecarea conflictelor de muncă este de competenţa instanţelor stabilite conform Codului de procedură civilă.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevăzute la alin. (1) se adresează instanţei competente în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul.
Spuneti-ne exact in baza carui articol din codul muncii este scris pe decizie ca va inceteaza contractul.
daca este 61 lit d, este incetare pentru necorespundere profesionala, si daca nu au respectat pasii din procedura, veti putea ataca decizia in instanta.
daca este art 31 alin 4 indice 1 , atunci este notificare de incetare in timpul perioadei de proba si nu o puteti contesta.
in baza ambelor articole, daca aveti stagiu de cotizare la somaj de 12 luni in ultimele 24, veti putea beneficia de somaj.
CIM inceteaza in perioada de proba doar la simpla notificare. Decizia de încetare a contractului de muncă a fost emisă cu nerespectarea dispoziţiilor art. 31 alin. (4 ind.1) C. muncii. S-a introdus practic în actualul Cod al muncii un caz nou, distinct de încetare a contractului de muncă: „notificarea scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi” pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, fiind o clauză de dezicere a acestui contract. Forma scrisă a notificării, cerinţă care nu a fost întrunită în cauză, constituie singura condiţie de validitate a acesteia. Practic, prin acest text de lege s-a urmărit simplificarea formalităţilor de încetare a unui contract de muncă având un caracter precar, neconsolidat. În aceste condiţii, evident că decizia nu trebuie motivată în fapt şi în drept, nefiind aplicabile în acest sens dispoziţiile art. 62 alin. (2) C. muncii, nici ale art. 61, raportat la art. 64 alin. (1) C. muncii, de natură a atrage nulitatea deciziei, respectiv indicarea motivului necorespunderii profesionale şi propunerea unui loc de muncă corespunzător pregătirii sale.
Prin urmare se poate cere nulitatea deciziei de concediere (trebuia sa va notifice) cu urmatoarele motive: nu exista o notificare prealabila, instanta competenta este Tribunalul Bucuresti, sectia conflicte de munca.
Din punctul meu de vedere, va cam pierdeti timpul si energia. Daca ei din start va ofera un mediu de lucru ostil nu stiu de ce insistati sa va angajeze !! Puteti obtine pe calea instantei anularea deciziei de concediere, dar ATAT !
Succes !