avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere necorespundere profesionala- perioada proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere necorespundere profesionala- perioada proba

Buna ziua,

Sper sa ma ajutati si pe mine .

Situatia este urmatoarea:
Nu mi s-a dat nici o fisa a postului la angajare. A fost angajata ca director a unui nou departament.
In CIM scrie ca perioada de proba e de 90 de zile.
Ieri am primit in posta o decizie de concediere pe motiv de necorespundere profesionala.
Intrebarea mea este; Faptul ca sunt in perioada de proba schimba cu ceva faptul ca ei nu au urmat pasii din COdul muncii si COntractul colectiv? Adica nu au facut nici o comisie, ci pur si simplu au hotarat sa puna in locul meu o secretara de-a partronului ( educatoare de meserie).

Vreau sa contest aceasta decizie.
Exista vre-un model de contestatie?

Oricum de 3 saptamani am tot fost in discutii cu ei; ei efectiv dupa 2 saptamani de munca mi-au luat inapoi laptopul, telefonul si masina si imi tot spuneau sa plec, sa imi dau demisia.
Nu am facut asta, am mers la munca la program, am facut o plangere ( am cerut si nr de inregistrare) nu am primit nici un raspuns.
Am incercat sa rezolv amiabil problema- adica le-am zis ca daca imi dau 3 salarii compensatorii ( sa am timp sa gasesc un nou loc de munca) plec, dar presedintele companiei e politician; se crede Dumnezeu, si m-a amenintat ca voi aduce bani eu de acasa sa scap.

In fine, cert este ca am citit tot ce inseamna legislatia muncii, drepturile angajatului , dar nu am gasit multe referinte la aceasta perioada de proba.

Totodata cum nu mi s-a dat un preaviz, am dreptul la 15 zile platite???

Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: amber_onyx , utilizator 10:03, 7 August 2009
Decizia primita porin posta este exemplarul dvs, nu trebuie sa o rtimiteti inapoi ci sa o pastrati. Unitatea primeste inapoi prin posta confirmarea de primire pe care ati semnat-o.

Acum am vazut ca ati adaugat prin editare ca in Decizie se specifica ambele articole si cel de necorespundere profesionala si cel de incetare in tim,pul perioadei de proba.
Asta este mai ciudat, pentru ca nu imi dau seama care este temeiul real de incetare a contractului.
In mod normal exista un singur temei: ori/ori.

Acum sunteti inca in etapa in care nu puteti privi obiectiv situatia, pentru ca va simtiti frustrata, ceea ce este firesc. Ce mai conteaza acum cum v-au considerat ei? Ganditi-va la ce aveti de facut in viitor, trageti concluzii din experienta traita, si mergeti mai departe.

In legatura cu deciza, cred ca ar trebui sa vorbiti cu un avocat daca doriti sa o contestati, mai ales ca spuneti ca apar 2 articole de incetare a contractului/

Succes!
va multumesc pentru raspuns.

oricum sunt hotarata sa ii dau in judecata;
As putea sa invoc si articolele urmatoare?

Art. 5. - (1) in cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii
(4) Constituie discriminare indirecta actele si faptele intemeiate in mod aparent pe alte criterii decat cele prevazute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminari directe.
Art. 6. - (1) Orice salariat care presteaza o munca beneficiaza de conditii de munca adecvate activitatii desfasurate, de protectie sociala, de securitate si sanatate in munca, precum si de respectarea demnitatii si a constiintei sale, fara nici o discriminare
Art. 8. - (1) Relatiile de munca se bazeaza pe principiul consensualitatii si al bunei-credinte.
(2) Pentru buna desfasurare a relatiilor de munca, participantii la raporturile de munca se vor informa si se vor consulta reciproc, in conditiile legii si ale contractelor colective de munca
Art. 39. - (1) Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi

a) dreptul la salarizare pentru munca depusa;

d) dreptul la egalitate de sanse si de tratament;

e) dreptul la demnitate in munca;
amber

As putea sa invoc si articolele urmatoare?

Art. 5. - (1) in cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii

=D>
sigur ca da, dar sa aveti ceva dovezi (martori, semnatura de returnare a echipamentului de lucru masina, telefon etc. inainte de a primi notificarea ciudata, sper ca aveti o copie a procesului verbal de dare/primire echipament de lucru, alte dovezi scrise ce pot demonstra ca ati fost discriminata.)

Multa bafta
Inainte de a depune cererea la instanta discutati cu un avocat care va putea sa apreciezi daca aveti dovezi suficiente de a merge si pe discriminare.
Da le am,
Am cerut pentru fiecare in parte. Am si de primire si de dare. O sa se vada acolo ca le-am avut maxim 2 sapt, iar urmatoarele saptamani m-am dus la munca cu laptopul personal ca altfel as fi stat si m-as fi uitat pe pereti :)
Am cerut totul in scris cu date semnaturi etc.
Am si mailuri , am si un articol publicat in ziar cu mult inainte sa mi se dea mie notificare in care cealalta era numita directorul departamentului etc.
O sa discut si cu un avocat , normal.
Va multumesc pentru ajutor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere in perioada de proba carpenihil carpenihil Buna, am lucrat cu contract la o firma care din pacate m-a concediat prin notificare dupa aprox. 25 zile, pe motiv de necorespundere profesionala (art.31). ... (vezi toată discuția)
Concediere in baza articolului 61 litera d, legea 53 . 2003 Fatima Fatima Buna ziua, Am o cunostinta care a primit in data de 04.02.2013 Instiintare scrisa de incetare a contractului de munca din care reiese ca s-a incheiat ... (vezi toată discuția)
Concediere chance1 chance1 Buna ziua! Lucrez la o firma de cablaje electrice pentru masini de 7 ani. Acum cateva saptamani mi s-a desfintat postul si lucrez pe banda(nu stiu daca stiti ... (vezi toată discuția)