avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere necorespundere profesionala- perioada proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere necorespundere profesionala- perioada proba

Buna ziua,

Sper sa ma ajutati si pe mine .

Situatia este urmatoarea:
Nu mi s-a dat nici o fisa a postului la angajare. A fost angajata ca director a unui nou departament.
In CIM scrie ca perioada de proba e de 90 de zile.
Ieri am primit in posta o decizie de concediere pe motiv de necorespundere profesionala.
Intrebarea mea este; Faptul ca sunt in perioada de proba schimba cu ceva faptul ca ei nu au urmat pasii din COdul muncii si COntractul colectiv? Adica nu au facut nici o comisie, ci pur si simplu au hotarat sa puna in locul meu o secretara de-a partronului ( educatoare de meserie).

Vreau sa contest aceasta decizie.
Exista vre-un model de contestatie?

Oricum de 3 saptamani am tot fost in discutii cu ei; ei efectiv dupa 2 saptamani de munca mi-au luat inapoi laptopul, telefonul si masina si imi tot spuneau sa plec, sa imi dau demisia.
Nu am facut asta, am mers la munca la program, am facut o plangere ( am cerut si nr de inregistrare) nu am primit nici un raspuns.
Am incercat sa rezolv amiabil problema- adica le-am zis ca daca imi dau 3 salarii compensatorii ( sa am timp sa gasesc un nou loc de munca) plec, dar presedintele companiei e politician; se crede Dumnezeu, si m-a amenintat ca voi aduce bani eu de acasa sa scap.

In fine, cert este ca am citit tot ce inseamna legislatia muncii, drepturile angajatului , dar nu am gasit multe referinte la aceasta perioada de proba.

Totodata cum nu mi s-a dat un preaviz, am dreptul la 15 zile platite???

Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: amber_onyx , utilizator 10:03, 7 August 2009
mimi.manea a scris:

CIM inceteaza in perioada de proba doar la simpla notificare. Decizia de încetare a contractului de muncă a fost emisă cu nerespectarea dispoziţiilor art. 31 alin. (4 ind.1) C. muncii.

Forma scrisă a notificării, cerinţă care nu a fost întrunită în cauză,


de unde deduceti ca nu a respecatt dispozitii art 31??
Decizia respectiva, chiar daca nu este intitulata Notificare, reprezzinta chiar forma scrisa ceruta de lege.

Daca este Decizie de necorespundere profesionala intemeiata pe Rt 61 lit d, atunci, da nu s-a procedat legal privind efectuarea procedurii de cercetare prealabila, si decizia se poate contesta.
instanta competenta este Tribunalul Bucuresti

aceasta informatie este eronata.
Instanta competenta este Tribunalul de la domiciliul fostului angjat, sectia litigii de munca.

Deocamdata nu avem destule informatii de la user ca sa apreciem daca si-ar pierde timpul cu o actiune in instanta.
In functie de cele scrise in decizie (articolul de incetare), daca este 61-d, in cazzul contestarii poate otine drepturile salariale pierdute de la data concedierii pana la data emiterii hotararii judecatoresti, chiar daca nu solicta reintegrarea.
Decizia de concediere reprezinta actul prin care se desface CIM dupa ce a urmat anumite etape. In acest caz, etapa premergatoare deciziei de concediere este Notificarea care trebuie sa fie in forma scrisa, iar temeiul de drept al deciziei de concediere este art.31 alin.(4 ind.1) si nicidecum vreunul din art.61 si urm. Cod muncii.
In jurisprudenta noastra nu s-a dat castig de cauza salariatului care a contestat decizia de concediere (emisa dupa notificare) data in perioada de proba.
articolul stipulat acolo este 61 d, dar totusi se mentioneaza in baza art 31 -4 1.
stiu ca nu s-a procedat corect. In plus nici macar nu mi-au scris numele corect si la fel una din datele care apar acolo este 2008 in loc de 2009.

Normal ca nu vreau sa raman angajata acolo, dar vreau sa ii dau in judecata pentru ca m-au provocat daune materiale.
Am plecat de la un loc de munca bine platit pentru a ma angaja la ei, respingand si alta propunere iar lor li se nazare dupa 2 saptamani ca nu ma mai vor ????

In conditiile crizei actuale si a faptului ca un proces de recrutare , mai ales in functie de conducere dureaza f mult , consider ca e dreptul meu sa lupt pentru ceea ce mi se cuvine
Ultima modificare: Joi, 6 August 2009
amber_onyx, utilizator
eu am facut si o plangere catre angajator acum 2 saptamani cu privire la incalcarea drepturilor din codul muncii , la care nu am primit nici un raspuns.

Ce nu inteleg este de ce mi-au scris in acea decizie ca trebuie sa contest la judecatoria sectorului 6?
Sunt de acord cu Grace_r: temeiul indicat in decizie este important pentru o analiza completa.
Consider ca cifra (articolului) indicata este foarte importanta, si nu cuvintele (eventuale motivari gen "necorespundere profesionala").

1) Daca angajatorul a decis sa faca o concediere 61 (d), necorespundere profesionala, dar a facut-o nelegal, fara respectarea procedurii, atunci si decizia motivata astfel este nelegala, iar user-ul este indreptatit la reparatie.

2 ) Daca angajatorul a decis sa faca o notificare de incetarea a relatiei de munca in proba 31, 4, 1, in care (din exces de zel) a motivat "necorespundere profesionala", atunci decizia este legala.

In cazul 1) se pune totusi problema:
a) ce poate obtine user-ul in instanta, ce doreste sa obtina data fiind o astfel de compromitere a relatie de munca in sub 90 de zile
b) daca, observand greseala facuta, angajatorul poate (mai este in termen, dispune de mijloace legale, etc.) sa revoce decizia pe 61 d), si sa notifice incetarea pe 31,4,1.

Alte discuții în legătură

Concediere in perioada de proba carpenihil carpenihil Buna, am lucrat cu contract la o firma care din pacate m-a concediat prin notificare dupa aprox. 25 zile, pe motiv de necorespundere profesionala (art.31). ... (vezi toată discuția)
Concediere in baza articolului 61 litera d, legea 53 . 2003 Fatima Fatima Buna ziua, Am o cunostinta care a primit in data de 04.02.2013 Instiintare scrisa de incetare a contractului de munca din care reiese ca s-a incheiat ... (vezi toată discuția)
Concediere chance1 chance1 Buna ziua! Lucrez la o firma de cablaje electrice pentru masini de 7 ani. Acum cateva saptamani mi s-a desfintat postul si lucrez pe banda(nu stiu daca stiti ... (vezi toată discuția)