avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale intreprindere individuala (2008) - ce implica realmente
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

intreprindere individuala (2008) - ce implica realmente

Am citit si rascitit legea aparuta in 2008 referitoare la PFA-uri, intreprinderi individuale si IF-uri, dar am inca neclaritati si nu gasesc nicaieri raspunsuri la urmatoarele intrebari:

1. Este obligatoriu, ca intreprindere individuala, sa ai macar un angajat (sau doar POTI sa ai angajati, insa nu esti obligat)?

2. Daca ai clienti in strainatate, poti sa facturezi si prin PFA? Dar prin intreprinderea individuala? Sau prin niciuna din aceste forme?

3.Exista si alte diferente intre PFA / Intreprindere Individuala in afara de aceea ca "Intreprinderea Individuala poate avea angajati, in timp ce PFA nu" ?


Multumesc anticipat si m-ar ajuta mult un raspuns clar la aceste intrebari.

Ultima modificare: Joi, 9 Octombrie 2008
amelie11, utilizator
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 12:15, 9 Octombrie 2008
Gasim raspunsurile tot in OUG nr.44/2008:

1. Conform Art. 17. - (1) PFA nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata....
Intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii individuale, conform Art. 24. - Pentru organizarea si exploatarea intreprinderii sale, intreprinzatorul persoana fizica, in calitate de angajator persoana fizica, poate angaja terte persoane cu contract individual de munca, inregistrat la inspectoratul teritorial de munca, potrivit legii,

Nu este obigatoriu sa ai angajati ca intreprindere pindividuala.

2.Puteti emite facturi si in calitate de PFA si in calitate de intreprinzator persoana fizica titular al intreprinderi individuale.

3.OUG nr.44/2008 Art. 2.- In sensul prezentei ordonante de urgenta, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
f) intreprindere economica - activitatea economica desfasurata in mod organizat, permanent si sistematic, combinand resurse financiare, forta de munca atrasa, materii prime, mijloace logistice si informatie, pe riscul intreprinzatorului, in cazurile si in conditiile prevazute de lege;
g) intreprindere individuala - intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica;
i) persoana fizica autorizata - persoana fizica autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca

Deci, PFA isi foloseste in principial forta sa de munca,fiind vazuta de legiuitor ca o singura persoana, intreprinderea idividuala inseamna o activitate economica organizata, permanenta, etc....intr-un cuvant o intreprindere.
Ultima modificare: Joi, 9 Octombrie 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzarile olx, publi 24 sau okazii sub verificare anaf alex_iss22 alex_iss22 buna ziua, rog o clarificare asupra verificarii vanzarilor de pe olx, publi 24, okazii daca cumpar un produs cu factura si garantie si il vand mai departe ... (vezi toată discuția)
Ca intreprindere individuala e obligatoriu sa am angajati? koho83 koho83 buna ziua de curand mi-am infiintat o intreprindere individuala si am o nedumerire.trebuie sa ai neaparat un angajat sau se poate si fara?multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala biaman biaman Poti sa devii ,,angajat\'\' in cadrul intreprinderii individuale unde esti intreprinzator? Oug 44/2008 nu mi se pare foarte clara.La infiintarea I.I. la ... (vezi toată discuția)