avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere

In urma procesului de divort,in 2004,s-a stabilit ca minora in varsta de 1 an si 9 luni sa-mi fie incredintata iar tatal sa plateasca pensie de intretinere de 600 ron,suma ce a fost specificata special de tata la momentul de atunci.De atunci ,pana in prezent,a avut copilul ori de cate ori a dorit,dar el nu a platit decat 1 an acumulat in toata acesta perioada.In aug.2011 m-a dat in judecata pentru micsorarea pensiei pentru ca,sustine el,nu mai are venituri si pentru stabilirea unui program de vizitare,ceea ce nu a facut-o in cadrul procesului de divort.Chiar daca are un imobil in comun cu mine care este compus in 4 proprietati si ar putea avea venituri din inchiriere,el inchiriaza la negru neavand nevoia de-a se angaja.In urma procesului de micsorare a pensiei,s-a admis cererea lui de-a se micsora cuantumul de la 600 ron la 167 ron si i-a admis toate pretentiile lui cu dreptul la programul de vizitare,mai mult ,m-a obligat pe mine sa platesc cheltuieli de judecata,el fiind reclamantul.
Va intreb,ce as putea face eu,mama ce-si creste copilul singura si fara nici un ajutor din partea tatalui ?Ce ma sfatuiti ?
Va multumesc .

Si eu sunt in aceeasi situatie cu 2 copii .Fostul sot nu isi declara veniturile la stat ,este constient ca i se poate face dosar penal si totusi sfideaza justitia. Si eu intreb ce se poate face?Multumesc

Ma tem ca foarte multe mame din tara asta se afla in situatii similare, se stie ca asa zisii tati castiga foarte mult si totusi nu se face dreptate! Si noi suntem cele care "ne punem copiii la cersit" , cum spunea cineva pe forum, probabil un barbat foarte deranjat ca tot ne agitam pe acelasi subiect, banala pensie de intretinere.
Eu inca mai sper ca se va face dreptate in cazul meu, probabil din naivitate si doresc si celorlalte mame sa gaseasca taria sa lupte pana la capat pentru copiii lor!
Succes!
1. Faptul ca dv aveti in comun cu fostul sot proprietati pentru care nu ati cerut partajarea, nu constituie un impediment in introducerea unei actiuni de micsorare a pensiei de intretinere. Obligatia de intretinere se stabileste in functie de venitul net lunar, nu de numarul de proprietati sau de faptul ca ''ar putea avea venituri'' din ceva.Atunci cand cel obligat la plata nu realizeaza venituri nete lunare, instanta considera ca baza de calcul venitul minim pe economie.

2.Solicitati partajul bunurilor comune si inchiriati dv partea ce vi se cuvine. Iar pentru neplata pensiei de intretinere, sau pentru sumele restante pana la reducerea pensiei, daca nu a trecut mai mult de trei ani, apelati la un executor judecatoresc in vederea executarii silite a bunurilor pe care debitorul le detine, respectiv cota sa din bunurile comune.

3. Nu ati fi fost obligata la plata cheltuielilor de judecata, daca ati fi fost de acord cu actiunea de stabilire a programului de vizita si de micsorare a pensiei. Paratul care recunoaste pretentiile reclamantului nu poate fi obligat la plata cheltuielilor de judecata.
Daca o persoana are hotarare judecatoareasca de intretinere a unui copil, a sotiei invalide si a parintilor, cuantumul datorat celor 3 depaseste 1/2 din venitul net, cum se face retinerea? cui se plateste, cui nu?
Are hotarare judecatoreasca de plata a pensiei de intretinere pentru fiecare in parte?
Daca da si cuantumul depaseste 1/2 din venituri, sa faca cerere de reducere a cuantumurilor.
Pana atunci, nu se pune problema de cui se plateste si cui nu. Angajatorul retine 1/2 din venituri, iar suma se distribuie proprotional cu creanata fiecaruia.

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara pentru copil Gabriel 34 Gabriel 34 Întrebarea mea e următoarea : dacă fosta soție sa recăsătorit mai este obligatoriu sa plătesc pensia alimentara copilului? Dacă nu care ar fi ... (vezi toată discuția)
Program de vizitare conpama conpama Buna ziua. Sunt mama a doi copii minori. Sunt divortata de 4 ani, timp in care tatal copiilor mi-a deschis si un proces prin care sa isi insuseasca \\"dreptul ... (vezi toată discuția)
Dreptul tatalui dupa finalizarea divortului. amalia8elena amalia8elena Sunt divortata de 2 ani aproximativ, am custodia celor doua fetite minore. Tatalui i s-a stabilit un program de vizita si plata unei pensii alimentare de 460 ... (vezi toată discuția)