avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Nulitatea contractului de cesiune a pãrþilor sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Nulitatea contractului de cesiune a pãrþilor sociale

În secţiunea Documente utile a forumului este afişat un contract de cesiune a părţilor sociale.

Cu privire la preţul cesiunii se fac următoarele precizări:

Eu ... cedez lui ..... un număr de ... părţi sociale în valoare de ... ..... şi declar că am primit de la cesionar contravaloarea părţilor sociale cedate astăzi .....

Eu ... primesc de la ... cele ... părţi sociale în valoare nominală de ... fiecare, însumînd ... lei ... plătindu-i acestuia contravaloarea părţilor sociale cedate ...

Avînd în vedere faptul că în contract nu se menţionează preţul plătit, ci doar se arată că s-a plătit contravaloarea acestora, şi nici faptul că părţile sociale s-au plătit la valoarea nominală (ceea ce ar constitui o precizare suficientă a preţului, acesta fiind determinabil), se poate considera că acest contract este nul pentru lipsa preţului? Cu atît mai mult cu cît preţul cesiunii nu este fixat prin lege la valoarea părţilor sociale transmise, ci poate fi negociat de părţi în funcţie de criterii diverse, cum ar fi poziţia pe piaţă a societăţii, profitabilitatea acesteia, patrimoniul, existenţa sau inexistenţa unor datorii şi altele.

Părerea mea este că o cerere în constatarea nulităţii absolute ar putea fi admisă de o instanţă mai riguroasă în aplicarea literei legii.

Liviu S.Bordaş

Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 14:03, 9 Octombrie 2008
Si o alta problema care se desprinde din acest contract este legata de eschivarea vanzatorului de la plata impozitiului pe venit. Banuiesc ca este vorba despre doua persoane fizice in acest contract.Suma care depaseste valoarea nominala a partilor sociale se supune ipozitarii pe venit cu 16%.
In documente utile sunt doua contracte de cesiune, motiv pentru care am sa-l si indic pe cel despre care vorbiti: www.avocatnet.ro/content/con...

Si mie mi se pare ca are mari lipsuri, nu inteleg de ce insinueaza ca trebuie sa fie autentic, de ce nu are pret, de ce nu e luat in calcul impozitul (daca trebuie platit sau nu).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiunea de parti sociale mariaioana mariaioana iata ce problema grava am X si Y au cumparat de la Z(persoana fizica) o societate comerciala;au mers la notiariat si au achitat o suma de 10000USD pentru ... (vezi toată discuția)
Vanzare parti sociale din firma !!! ContSters59011 ContSters59011 Buna ziua Va rog sa ma ajutati sa iau o decizie corecta ; am posibilitatea sa cesionez un procent din partile sociale ale firmei si vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)
Vanzare srl cu datorii sorescu_i sorescu_i Buna ziua! Trebuie sa fac cesionarea partilor sociale ale unui srl cu datorii (la alte doua srl-uri ). Partile soc vor fi vandute la valoarea nominala din ... (vezi toată discuția)