Buna ziua!
o prietena are o sentinta intr-un proces civil,unde a avut castig de cauza si este specificat faptul ca paratul poiate face recurs in termen de 15 zile.
Sentinta a fost data pe 23 noiembrie 2011.
Intrebarea mea este care e termenul pana cand paratul poate face recurs?Sunt 15 zile calendaristice (in acest caz,azi ar fi ultima zi) sau 15 zile lucratoare (eliminand sambata si duminica si 1 dec.care e sarbatoarea nationala)-dupa calculele mele ar fi 15 decembrie?
Va multumesc pt raspunsuri.
In sensul dispozitiilor art. 102, C.pr.civ., termenele procedurale pe zile se calculeaza pe “zile libere”, potrivit sistemului exclusiv de calcul, adica nu intra in calcul nici prima zi cand termenul incepe sa curga, nici ultima zi, cand el se implineste. In aceste cazuri se fac multe erori procedurale, calculand gresit termenul (Ex: La re-curs sunt in realitate 17 zile in care se poate exercita calea de atac)
Art. 101. - Termenele se inteleg pe zile libere, neintrand in socoteala nici ziua cand a inceput, nici ziua cand s-a sfarsit termenul.
Termenele statornicite pe ani, luni sau saptamani se sfarsesc in ziua anului, lunii sau saptamanii corespunzatoare zilei de plecare.
Termenul care, incepand la 29, 30 sau 31 ale lunii, se sfarseste intr-o luna care nu are o asemenea zi, se va socoti implinit in ziua cea din urma a lunii.
Termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala, sau cand serviciul este suspendat, se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.
Art. 102. - Termenele incep sa curga de la data comunicarii actelor de procedura daca legea nu dispune altfel.
Termenele incep sa curga si impotriva partii care a cerut comunicarea, de la data cand a cerut-o.
Art. 103. - Neexercitarea oricarei cai de atac si neindeplinirea oricarui alt act de procedura in termenul legal atrage decaderea afara de cazul cand legea dispune altfel sau cand partea dovedeste ca a fost impiedicata printr-o imprejurare mai presus de vointa ei.
In acest din urma caz, actul de procedura se va indeplini in termen de 15 zile de la incetarea impiedicarii; in acelasi termen vor fi aratate si motivele impiedicarii.
Art. 104. - Actele de procedura trimise prin posta instantelor judecatoresti se socotesc indeplinite in termen daca au fost predate recomandat la oficiul postal inainte de implinirea lui.
Trebuie sa ne dai mai multe relatii. Adica ce intelegi prin sentinta a fost data pe 23 noiembrie? A fost comunicata sau a fost data pronuntarea? Uite cum sta treaba in dosarele civile cu pronuntarea si comunicarea : dupa ce se judeca un dosar instanta ramine in pronuntare =adica va da verdictul (admite sau respinge actiunea). De obicei se pronunta in aceeasi zi cind se termina procesul. Comunicarea hotaririi date se face dupa o perioada de timp - citeva saptamini sau chiar si luni - si dupa ce partea a primit sentinta incepe sa curga termenul de recurs - adica cele 15 zile calendaristice in care partea nemultumita ataca sentinta. Zilele se calculeaza incepind cu ziua urmatoare celei in care a fost comunicata sentinta si dupa ce au trecut 15 zile, abia in cea de-a 16-a sentinta ramine definitiva si irevocablia , daca nu este atacata. Daca ultima zi in care se poate face recurs cade intr-o zi nelucratoare atunci partea poate depune recursul in prima zi lucratoare, in rest zilele se calculeaza la rind- zile calendaristice. mai tine cont de faptul ca nu se comunica tuturor partilor in aceeasi zi, difera domiciliul lor si deci daca tu primesti sentinta pe 23 poate partea adversa o primeste pe 27 si atunci el are 15 din 27 incolo, intelegi?Adica 28, 29.....iar in a 16- zi recursul este tardiv. Sper ca am fost clar in exprimare, si ca te-am ajutat.
Sentinta s-a pronuntat in data de 23 noiembrie si amandoua partile interesate erau prezente in sala de judecata la data pronuntarii.Deci....?Se poate considera ca sentinta a fost comunicata in ziua respectiva?
Multumesc pentru raspunsuri.