buna seara sau buna dimineata!
intr-un dosar de stabilire program vizitare minori solutia data a fost cu admitere a cererii principale dar cu apel. va rog sa ma ajutati sa inteleg de ce cu apel si nu cu recurs si care este termenul in care se poate face apel de la comunicare si ce inseamna mai exact aceasta "comunicare". pronuntarea solutiei publicata pe just.ro este din 16 noimebrie si pana in acet moment partile nu au primit nici o hartie scrisa prin posta.
multumesc anticipat si astept raspuns
Comunicare inseamna data la care v-a fost trimisa hotararea prin care a fost stabilit programul de vizita. In general, termenul de apel este de 15 zile si incepe sa curga de la data la care v-a fost comunicata hotararea, dar in hotarare va fi trecut si termenul in care puteti declara apel. Daca nu declarati apel in termenul precizat in hotarare, aceasta va ramane definitiva si irevocabila si va putea fi pusa in executare.
Multumesc pentru raspuns! Cei in cauza nu au primit inca nici o hartie oficiala acasa prin posta, insa pe portalul instantelor de judecata apare solutia de pe data de 16 noiembrie, unde nu scrie in cate zile sa se faca apel, scrie doar "Cu apel". Pe de alta parte, dupa 3 saptamani de la pronuntare dosarul inca nu ajunsese la registratura. este normal??? 15 zile este termenul de apel conform codului de procedura, daca nu se stabileste altfel prin hotarare? cum se calculeaza? de la data de pe stampila postei sau ???
Hotararea instantei de fond poate fi atacata cu apel in 15 zile de la comunicare, iar dupa judecarea in apel, mai poate fi atacata in 15 zile de la comunicare si cu recurs, deci vorbim de o hotararea care poate fi atacata cu 2 cai de atac.
Dosarul nu a ajuns la registratura pentru ca hotararea nu a fost redactata.
Hotararile civile se redacteaza in 30 de zile de la pronuntare si apoi se comunica partilor,
calea de atac si termenul acesteia vor fi mentionate in hotarare.
Avand in vedere ca termenul a fost depasit, se poate formula o cerere pentru urgentarea redactarii hotararii.
Termenul de apel se calculeaza de la data comunicarii=data stampilei de la destinatar
Modul de calcul este prevazut de art.101-102 c.proc.civ.
Art. 101
Termenele se inteleg pe zile libere, neintrand in socoteala nici ziua cand a inceput, nici ziua cand s-a sfarsit termenul.
Termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare.
Termenele statornicite pe ani, luni sau saptamani se sfarsesc in ziua anului, lunii sau saptamanii corespunzatoare zilei de plecare.
Termenul care, incepand la 29, 30 sau 31 ale lunii, se sfarseste intr-o luna care nu are o asemenea zi, se va socoti implinit in ziua cea din urma a lunii.
Termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala, sau cand serviciul este suspendat, se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.
Art. 102
Termenele incep sa curga de la data comunicarii actelor de procedura daca legea nu dispune altfel. Termenele incep sa curga si impotriva partii care a cerut comunicarea, de la data cand a cerut-o.