avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Constructie bloc locativ in vecinatate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Constructie bloc locativ in vecinatate

Buna ziua. Am si eu o intrebare. Locuiesc intr-un bloc cu 7 etaje, si, recent, vis-a-vis de bloc, mai exact chiar peste drum, au inceput lucrarile pentru constructia unui bloc nou locativ, care va avea conform proiectului 10 etaje + etaj comercial. Spatiul destinat acestui bloc este foarte mic si va fi amplasat chiar linga o scoala.
Cu ceva timp in urma seful scarii din blocul nostru a inceput sa stranga niste semnaturi ilegale ale locatarilor pentru a-si da acordul la constructi aacestui bloc, in schimb pomitandu-le suma de 500-1000 euro din partea celor care vor construi.
Conform legii, stiu ca e nevoie de acordul notarial al locatarilor din vecinatate.
Spuneti-mi, va rog, cat de importante sunt acele semnaturi puse pe o foaie nestampilata. A doua intrebare ar fi, daca din partea asociatiei noastre ar veni un refuz oficial pentru constructia acestui bloc, care ar fi sansele ca el sa nu se construiasca?
De la constructia lui, 8 apartamente vor pierde din start aparitia soarelui in casele lor, intrarea in intimitatea locatarilor, asa cum ne vom vedea reciproc cu vechinii de vis-a-vis cand intram la baie, scaderea temperaturii in bloc cu cateva grade din cauza umbrei care se va crea de acest bloc-cauza, inesteticul acestei cladiri, asa cum va fi cea mai inalta din zona, situarea blocului chiar la 20 m de scoala, 2-3 ani de zile de zgomote, vibratii, pericole pentru copiii nostri si pentru blocul nostru, in cazul in care poate sa se produca un cutremur s.a.m.d.
Distanta dintre hotarele blocurilor, ar fi nu mai mare de 20-25 m, unul in fata altuia.

Va multumesc mult.
Ultima modificare: Joi, 9 Octombrie 2008
steluta79, utilizator
Daca au inceput deja lucrarile inseamna ca a fost emisa autorizatia de construire de catre primaria competenta. Asta inseamna ca a fost aprobat printr-un Plan Urbanistic Zonal atat regimul de inaltime cat si procentul de ocupare al terenului .
In ceea ce priveste semnaturile pe care seful de scara le strange acestea nu au relevanta in conditiile in care blocul ce se construieste nu este in imediata vecinatate a blocului dvs. avand ca vecinatate strada ce va desparte.
In ceea ce priveste distanta de 20-25 m de scoala, respectiv blocul dvs., conf. Codului civil distanta minima ce trebuie respectata intre cladiri este de 1,9 m.
Chiar daca din partea administratiei blocului dvs. ar veni refuz pentru constructia noului bloc acesta nu este relevant si nu poate produce efecte in conditiile descrise de catre dvs.

Va multumesc pentru raspunsul prompt.
De fapt, n-a fost emisa inca nicio autorizatie de constructie din partea primariei. Deja ne-am interesat. Ni s-a spus ca dosarul lor n-a fost complet si OK, de asta si au venit la noi cu stringerea semnaturilor. Conform unui ORDIN Nr. 1430 din 26 august 2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii*), am gasit una din conditii:
d. acordul vecinilor
Acordul vecinilor, exprimat in forma autentica, se solicita in urmatoarele situatii:
- in cazul constructiilor noi amplasate adiacent constructiilor existente sau in imediata lor vecinatate, numai daca lucrarile noi impun luarea unor masuri de interventie pentru protejarea imobilelor existente (subzidiri, consolidari, etc.) si daca prin proiect se mentine aceasta obligativitate;
- in cazul amplasarii de constructii noi cu alte functiuni decat cele ale cladirilor invecinate si daca prin natura activitatilor adapostite de acestea se produce poluare de orice fel (noxe, zgomot, vibratii etc.);
- pentru lucrari care au ca scop schimbarea destinatiei de locuinta a cladirilor individuale sau colective existente, sau a unor parti din acestea, precum si a spatiilor cu alta destinatie din aceeasi cladire, daca prin natura activitatilor se produce poluare de orice fel (noxe, zgomot, vibratii etc.)
iar, aici este exact cazul zgomotului, vibratiilor de la sapaturile subterane, ca va fi si o parcare in 2 nivele, subterana, s.a.m.d.

va multumesc mult.
Nu va incadrat in niciuna din cele trei situatii prevazute de normele metodologice de aplicare ale legii 50 pentru care este obligatorie obtinerea acordului notarial al vecinilor intrucat:

1. lucrarile noi din cate am inteles nu impun subzidiri, cobnsolidari, etc ale cladirilor vecine.
2. constructia noua are ca destinatie cladire de locuit, avand astfel aceeasi destinatie ca si blocul in care dvs. domiciliati si mai mult decat atat, natura activitatilor adapostite de noua cladire nu este alta decat cea de locuit si ca atare nu este producatoare de poluare.

In ceea ce priveste poluarea de orice fel produsa cu prilejul executiei noii cladiri aceasta este o alta problema, care nu poate conduce la anularea unei Autorizatii de construire emise sau la impiedicarea emiterii unei Autorizatii de construire, intrand eventual in competenta organelor de control ale statului sa verifice daca prin activitatea de construire se produce poluare de orice natura.

In ceea ce priveste parcarea legea obliga investitorii ca pentru fiecare apartament dintr-un bloc nou construit sa asigure si un loc de parcare.
In legatura cu distanta legala intre cladiri. Nu cumva 1.9 m de care pomeniti se refera la constructii numai cu parter? Pentru ca in acest caz ambele cladiri ar putea fi suficient insorite. La blocuri de mai multe etaje probabil ca aceasta distanta este recalculata, astfel incat si apartamentele de la parter sa poata primi lumina solara un anumit timp din zi.
Exact, mai ales in acest caz, in care blocul nou va avea etaj comercial + 10 etaje, la doar 25 m de un bloc de 7 etaje si de o scoala cu 1 etaj. Eu zic ca aceasta distanta, in acest caz nu e corecta, e prea putin 1,9 m. Aici nici nu mai poate fi vorba de geamuri insorite, la niciun etaj.
Puteti sa ne dati, va rog, un raspuns cu privire la distanta exacta, in acest caz, conform normelor metodologice?

Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2008
steluta79, utilizator

Alte discuții în legătură

Ridicare bloc fara autorizatie de constructie Andreas111 Andreas111 Buna seara, Va supun atentiei problema mea. Locuiesc intr-un cartier rezidential nou, iar, de vreo 6 luni, in laterul blocului meu, la mica distanta in ... (vezi toată discuția)
Amplasare casa Della Della am inteles ca in martie 2009 a intrat in vigoare o hotarare locala in Timisoara conform careia nu poti construi decat cu acordul vecinilor dat la primarie sau ... (vezi toată discuția)
In ce consta acceptul vecinului daniela.ilea daniela.ilea Doresc sa-mi construiesc o casa pe terenul proprietate dar cat mai aproape de limita de proprietate. Pentru acest lucru am nevoie de acceptul ... (vezi toată discuția)