avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna ziua.Sunt despartita(nu divortata) de sotul meu de 9 ani.Avem un copil de 14 ani.Pot sa cer pensie alimentara retroactiv?In ce conditii?Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:50, 8 Decembrie 2011
Nu se va acorda retroactiv
Pensia de intretinere se datoreaza de la data cererii de chemare in judecata. Cu toate acestea pensia se datoreaza si pentru o perioada anterioara daca introducerea cererii de chemare in judecata a fost intarziata din culpa debitorului -art. 532 NCC de la 1 octombrie
In cazul dumneavoastra pana la 1 oct se aplica vechiul cod si in nici un caz nu puteti invoca situatia de exceptie care in orice situatie trebuie dovedita.
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
Anamaria Plevit, Avocat
am inteles ca nu se poate acorda pensie alimentara retroactiv.Exista o alta solutie?Va multumesc
dar pot cere pensie alimentara chiar daca nu intentez actiune de divort?
Da, daca nu contribuie la intretinerea copilului de bunavoie, puteti cere instantei sa-l oblige

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Claudeprofa Claudeprofa Avem o situatie: parintii sunt despartiti, nu divortati. Copilul minor sta la mama. Tatal nu participa cu bani la cresterea copilului. Daca se va incepe o ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara retroactiv dana_1975 dana_1975 Buna ziua, se poate cere in instanta pensia alimentara retroactiv pentru un minor ? ( aprox. 10 ani ).Multumesc. (vezi toată discuția)
Pensie alimentara elev major anacalina anacalina Buna seara Am trecut de procesul de divort , ultima infatisare a avut loc in 24 aprilie 2014 .S-a stabilit pensie alimentara doar pentru fetita minora , in ... (vezi toată discuția)