avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1839 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit de la ce suma?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

de la ce suma?

sant persoana fizica autorizata si practic taximetria, de la ce suma se plateste impozitul pe profit si tva?#-o
Cel mai recent răspuns: livis , utilizator 21:33, 9 Decembrie 2011
TVA- ul se plateste cind depasiti pragul de 35000 euro. Dar, cum nu este luat in considerare cursul actual al euro va pot spune ca pragul este de 119000 leii. Asta nu se va intimpla niciodata in activitatea dvs.
Impozitul pe profit nu se plateste de catre dvs ca PFA.
PFA-urile platesc impozit pe venit in procent de 16% din venitul realizat (incasari - cheltuieli)
va multumesc pentru raspuns!=D>
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
fiind p f a si practicand taximetria pot sa bag urmatoarele cheltuieli: facrura energie, factura apa, factura gaze unde am sediu.carburanti si alte intretineri ale masinii?
nu va suparati poate sami dea si mie cineva un raspuns?
giovana a scris:

fiind p f a si practicand taximetria pot sa bag urmatoarele cheltuieli: facrura energie, factura apa, factura gaze unde am sediu.carburanti si alte intretineri ale masinii?


Da, giovana, poti, dar nu oricum.
Ceea ce enumeri (energie el., apa, gaze, etc) sunt cheltuieli cu sediul social pe care l-ai declarat la Oficiul Registrului Comertului, si, ca orice sediu, trebuie intretinut.
Pentru ca sa-ti poti deduce aceste cheltuieli trebuie sa ai incheiat un contract de comodat cu proprietarul acelui sediu (daca este apartamentul in care locuiesti, si tu impreuna cu sotul (daca ai) esti proprietara, atunci comodatul se incheie intre tine si sotul tau, pe de o parte si PFA giovana - pe de alta parte).
Trebuie specificat, in contractul de comodat, procentul (cota) din apartament (casa) pe care o inchiriezi PFA - ului, si aceea este cota pe care o deduci din facturi.
Daca ti evedenta contabila pe calculator atunci poti deduce si curentul el, altfel nu te sfatuiesc sa-l deduci pt. ca poti consuma energie el. in interesul activitatii doar daca evidenta contabila este tinuta pe calculator.
Daca incalzirea casei se face cu centrala termica personala, atunci poti deduce si gazele, altfel nu iti recomand din aceleasi motive ca la energie el.
Daca locuiesti la apartament poti deduce si utilitatile platite la asociatia de proprietari.

ATENTIE!
Pentru activitatea de taxi desfasurata ca PFA nu te sfatuiesc sa mergi cu o cota mai mare de 1/3 deoarece nu-si are sustinere logica.

Ca un bonus pentru tine, iti spun ca trebuie sa ai incheiat contract de comodat si pe autoturism ca sa poti deduce cheltuielile cu carburantul, intretinerea si reparatia autoturismului.
Si tot ca bonus iti spun ca poti face un contract de comodat comun pentru sediul social si autoturism.
Contractul de comodat trebuie intocmit in mai multe exemplare si 1 exemplar trebuie depus la Administratia Financiara cu nr. de inregistrare.
Daca vrei sa elimin orice durere de cap atunci poti intocmi acest contract de comodat la un notar public.
Succes!
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2011
livis, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce cheltuieli poate deduce pfa? bygserv bygserv Buna ziua. Revin din nou pe acest forum ( foarte folositor dealtfel ) cu inca o intrebare. Inafara de cheltuielile cu achizitia produselor care privesc ... (vezi toată discuția)
Patrimoniu pfa mirela.onciu mirela.onciu Buna ziua, Detin o PFA care desfasoara activitatea de transport persoane in regim de taxi. Cind am mers la administratie pentru stabilirea normei de venit ... (vezi toată discuția)
Limita cheltuieli utilitati adrianadamian09 adrianadamian09 Locuiesc cu sotul si 2 copii majori intr-o casa la curte compusa din 4 camere, casa care este si sediul meu social ca PFA. In fiecare luna facutez ca PFA ... (vezi toată discuția)