Locuiesc cu sotul si 2 copii majori intr-o casa la curte compusa din 4 camere, casa care este si sediul meu social ca PFA.
In fiecare luna facutez ca PFA exclusiv valoarea salariului pe care il incasez. Nu am alte cheltuieli legate de activitatea ca PFA.
As fi recunoscatoare, daca mi-ati putea spune care e cota (eventual procentual) din cheltuielile curente ale casei (apa, energie electrica, gaze sobe, telefon, ziare, internet, etc.) ce pot fi deduse pe PFA?
Pe site-ul ONRC la documentele necesare infintarii unui PFA este trecut si:
"Documente care atestă drepturile de folosinţă asupra sediului profesional/punctelor de lucru (copie legalizată sau copie certificată de parte)"
Conform OMFP 1040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile în partidă simplă de către persoanele
fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal:
" e)în cazul utilizării bunurilor cu folosintă mixtă (pentru afacere si în scop personal),
cheltuiala deductibilă se determină, după caz, proportional cu:
- numărul de kilometri parcursi în interes de afacere;
- numărul de metri pătrati folositi în interes de afacere;"
Recomand incheierea unui contract de comodat intre proprietari(dumneavoastra si sotul) si PFA in care sa se stipuleze care este suprafata care este afectata afacerii.
Proportional cu proportia acestei suprafete in totalul suprafetei se pot deduce cheltuielile cu utilitatile.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Cota cheltuieli pfa
adrip
am un pfa cod CAEN 7022(consultanta) cu contract de comodat la adresa la care este sediul. care este cota de cheltuieli permisa pentru utilitati si amenajarea ... (vezi toată discuția)