Buna ziua! Sunt studenta, 20 de ani si va scriu in speranta aflarii unor raspunsuri cat mai concrete si cat mai rapide. Vara aceasta am lucrat din 15 iulie pana pe 24 septembrie, intr-un hipermarchet, pe post de operator case de marcat, full time. Avand in vedere ca o data cu luna octombrie incepe si anul universitar (an 2, zi), am decis sa-mi incetez activitatea, depunandu-mi demisia. Am acceptat, de asemenea si cele 15 zile de preaviz, asta insemnand ca ziua de 24 septembrie a fost ultima mea zi de munca. Pe data de 23 sept am fost informata ca pe data de 19 sept mi-au lipsit bonuri de masa in valoare de 396,66, toate aceasi marca, si mi s-a facut un angajament de plata, conform caruia pe data de 10 oct eu trebuie sa ma duc la casieria firmei si sa achit acei 396,66 ron. Ce as mai sublinia, este faptul ca daca verific listele de valori pt bonurile de masa, 788 sau 831, nu exista nr fix de bonuri care sa reprezinte acea suma de 396,66. Ce e drept, am semnat acest angajament, dar colegii de acolo mi-au spus ca nu sunt prima persoana care inainte de plecare, are parte de acelasi tratament. Trebuie sa mai mentionez si faptul ca pe data de 24 sept nu m-am mai prezentat la servici si de asemenea, k nici pana in ziua de azi nu am fost contactata in legatura cu celelalte activitati care sa-mi certifice faptul ca nu mai sunt angajat al acestei firme. Din pacate, nu am niciun exemplar al contractului de munca. Va rog frumos, spuneti-mi daca exista o alternativa in acest caz sau sunt intr-adevar nevoita sa achit acea suma:(
1. Nu trebuia sa semnati angajamentul de plata. prin semnarea acestuia ati recunoscut ca datorati acei bani.
2. Cand ati semnat Contractul individual de munca nu vi s-a dat si dvs. un exemplar? dca nu de ce nu l-ati ceut?
3. Aveti o copie dupa notificarea demisiei, cu numar de inregistrare?
4. Daca nu ati primit decizia de incetare a contractului individual de munca, ar trebui sa luati legatura cu angajatorul si daca nu o primiti mergeti la ITM si rugati-i sa verifice daca au inregistrat-o la ei si sa cereti sa vi se dea carnetul de munca sau adeverinta inlocuitoare.
5. In legatura cu plata sumei de pe angajamentul de plata, lasati-i sa va dea in judecata daca au dovezi ca dvs. v-au lipsit bonurile de masa.
Bafta!
Dupa ce am semnat contractul de munca, le-au luat pt a le semna, iar eu si celelalte persoane care veniseram pt angajare, am fost duse direct la instructaj, pe casele de marcat. Astfel, am plecat fara el. Daca ma duc sa-l cer, ma gandesc ca ma vor intreba daca am platit acea suma si nu vreau sa ma constranga. De fapt, pe mine nu m-au contactat, nu m-au instiintat in legatura cu pasii care trebuie urmati in continuare, pt a ne incheia socotelile intr-un mod civilizat. De asemenea, mai am in posesie si uniforma, pe care bineinteles, o voi preda atunci cand ma voi duce sa-mi ridic contractul. In concluzie, eu nu detin niciun act care sa ateste faptul ca am lucrat in acea companie. Va multumesc atentia acordata!
In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze documentul completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act. In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.
De asemenea, puteti depune o sesizare la ITM referitor la faptul daca angajatorul a inregistrat sau nu contractul dvs de munca la aceasta institutie.
1- Ar trebui sa ai o copie dupa notificarea demisiei cu un numar de inregistrare
2- Poti sa depui o sesizare la ITM ,daca angajatorul a inregistrat sau nu contractul tau de munca si
cere sa-ti dea carnetul de munca sau o adeverinta inlocuitoare ,asta numai daca angajatorul refuza sa-ti inapoieze documentul completat la zi.
3- Ce dovezi iti poate aduce angajatorul ca intr-adevar au lipsit bonurile de masa in valoare de 396,66?Exista vreun document care certifica acest lucru?
Oricum bafta multa!
Buna seara !
Avand in vedere cele prezentate de dvs., va pot comunica urmatoarele:
Angajamentul de plata semnat de dvs., desi nereglementat de legislatia muncii, creaza aparenta ca dvs. ati produs un prejudiciu, l-ati recunooscut si ati consimtit la acoperirea acelei pagube (conteaza si ce scrie in acel angajament de plata).
Luand in considerare fapta pe care angajatorul sustine ca ati savarsit-o, daca ar exista un litigiu este putin probabil ca el sa fie de alta natura decat penala deoarece o astfel de fapta, daca ar exista, ar constitui o infractiune prevazuta si pedepsita de Codul Penal.
In masura in care unitatea nu are (si nici nu ar putea avea, daca nu ati facut nimic) dovezi impotriva dvs. este greu de crezut ca ar formula o plangere penala pentru savarsirea faptei de delapidare sau alta infractiune....
Daca ar formula o cerere de chemare in judecata civila pentru recuperarea sumei, i-ar ajuta angajamentul luat de tine, plus alte dovezi pe care le mai au.... desi nu stiu daca pentru aceasta suma s-ar preta la un proces....
Daca stiti ca ar putea exista ceva dovezi impotriva dvs., suma ar trebui achitata, daca nu, ramane la aprecierea dvs. in functie de mai multe aspecte... Nu pot sa sper decat ca mesajele de aici va vor ajuta.
Demisie
Madhu
Buna ziua, am o dilema ..daca pot sa-i zic asa...
Eu sunt (sau am fost, :D)... angajat la o firma, cu programul din contract indiv. de 8 ore dar insa eu ... (vezi toată discuția)