avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie - actionare in instanta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie - actionare in instanta

In primul rand vreau sa va salut pe toti de aici, sunt nou si chiar as avea nevoie de o informatie in puterile voastre. Treaba sta in felul urmator, am fost angajat la o firma din Craiova din iunie 2007 pana in august 2008 pe un post de reprezentant tehnic, adica mai pe romaneste - agent de masuratori (tamplarie PVC). In luna august din cauza neintelegerilor salariale mi-am dat demisia pe 06.08.08 cu preaviz de 15 zile pana pe 21.08.08. Toate bune si frumoase pana aici. Directorul de filiala mi-a acceptat demisia, a trimis-o la Craiova au acceptat-o si acolo, apoi pe data de 21.08.08 primesc acasa o convocare la Craiova sa-mi sustin motivele demisiei. Cand am ajuns acolo ma astepta un director de vanzari, un avocat si o reprezentanta la Resurselor Umane cu dosarul meu pe masa. Si mi-au zis in felul urmator "ai gresele de masuratori de cand te-ai angajat deci iti vom opri salariul, bonurile de masa si banii de concediu + o diferenta de 3400 ron pe care sa o achiti pana la 25.10.08 si iti dam cartea de munca si adeverinta de vechime sau te dam in judecata, iti desfacem contractul de munca cu litera i". M-au santajat sa fac o declaratie, un angajament de plata pe salariul de pe luna august in schimbul cartii de munca si al adeverintei. E corect oare ce au facut ei, de indata ce mi-au aprobat demisia mai puteau reveni, imi pot opri salariul asa cum vor, e valabil angajamentul ala de plata scris de mana ?? Mi-ati fi de mare ajutor daca imi puteti raspunde. Mentionez ca am facut o petitie la ITM in vederea clarificarii lucrurilor. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 08:59, 17 Septembrie 2008
Ce fel de declaratie de plata si ce anume ati mai semnat
vre-o convocare de cercetare disciplinara?
vre-un proces verbal cum ca ati gresit masuratori?
si daca va dadea cartea de munca ce?
nu ii dadeati in judecata ca nu v-o elibereaza?
Dati mai multe amanunte.
Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2008
adelaida_07, utilizator
Am scris (nu era un formular) un angajament de plata cum ca sunt de acord sa mi se opreasca salariul si sa platesc o suma de 3500 ron. Nu s-a intorcmit niciun proces verbal ca am gresit masuratori, a fost doar o convocare, reamintesc dupa sfarsitul termenului de preaviz al demisiei cu care ei au fost de acord. De ce nu au facut convocarea inainte sa aprobe demisia oare ?
marius_toma a scris:

Am scris (nu era un formular) un angajament de plata cum ca sunt de acord sa mi se opreasca salariul si sa platesc o suma de 3500 ron. Nu s-a intorcmit niciun proces verbal ca am gresit masuratori, a fost doar o convocare, reamintesc dupa sfarsitul termenului de preaviz al demisiei cu care ei au fost de acord. De ce nu au facut convocarea inainte sa aprobe demisia oare ?

In fisa postului nu era mentionat ca daca gresesc masuratorile pot fi penalizat si sa-mi opreasca din salariu.
Convocarea ce data avea?
tot dupa expirarea preaviz?
Dar angajamentul?
Nu conteaza daca scrie in fisa postului asa ceva.
Doar daca aduci prejudicii unei societati trebuyie sa le acoperi.
Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2008
adelaida_07, utilizator
1. Indiferent de motive nu vi se poate retine carnetul de munca. Acesta este proprietatea dvs. si angajatorul este obligat sa vi-l returneze la incetarea contractului individual de munca.
2. Amenintarile si recurgerea la santaj, din partea angajatorului, nu sunt binevenite si ii puteti actiona in instanta pentru aceste fapte.
3. Nu ma exista "litera i". Era in vechiul Cod al muncii (art.130, lit.i).
4. Art.79(3) din Codul muncii spune ca "salariatul are dreptul de a nu motiva demisia". Deci nu poate angajatorul sa va ceara asa ceva.
5. Art.270-275 din Codul muncii precizeaza cum trebuie sa procedeze angajatorul pentru a recupera o paguba produsa de un salariat sau un fost salariat.
6. Recuperarea pagubei se face prin hotarare judecatoreasca.
7. In concluzie: angajatorul este obligat sa va inmaneze decizia de incetare a contractului individual de munca, carnetul de munca si celelalte acte legale si apoi sa se indrepte impotriva dvs., pe caile legale, pentru a-si recupera eventualele pagube pricinuite de dvs. Nu va poate lua dreptul constitutional de a munci.
8. Asteptati si raspunsul de la ITM, sa vedeti si punctul lor de vedere.

Alte discuții în legătură

Despre contract pe perioada determinata steluta2608steluta steluta2608steluta buna ziua as vrea si eu cateva informatii despre o problema ;sunt angajata pe perioada determinata acum o sapt am fost suspendata pt 2 sapt pt abateri ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara vreau_sa_stiu vreau_sa_stiu daca am trimis prin posta convocarea pentru cercetarea disciplinara dar angajatul in cauza tot vine la lucru.....nu se suspenda contractul pe perioada ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim prin demisie sau disciplinar Andrei Gica Andrei Gica Unei persoane care si-a dat demisia si a stat in preaviz in loc de 15 zile calendaristice numai 13, i se poate desface contractul disciplinar pt acest motiv?( ... (vezi toată discuția)