avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacere CIM prin demisie sau disciplinar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacere CIM prin demisie sau disciplinar

Unei persoane care si-a dat demisia si a stat in preaviz in loc de 15 zile calendaristice numai 13, i se poate desface contractul disciplinar pt acest motiv?( ca nu a stat in preaviz toate zilelel cf contractului).
Ultima zi de preaviz (adica a 15-a zi) a fost in data de 08.10.2011, iar, astazi in 09.11.2011, ar trebui sa-i fac incetarea contractului.
Intrebarea mea este, astazi, 09.11.2011 mai pot sa-i desfac CIM disciplinar pt absentare in timpul preavizului, sau aceasta posibilitate era valabila numai cat timp inca mai era in preaviz si a lipsit?
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 11:18, 9 Noiembrie 2011
Puteti proceda la desfacerea disciplinara a contractului, dar numai cu respectarea prevederilor privind cercetarea prealabila.
In astfel de cazuri angajatorul il poate convoca pentru a justifica absentele din perioada de preaviz in care vrea sa plece iar in cazul in care nu gaseste o motivatie credibila angajatorul poate lua impotriva lui masura desfacerii disciplinare a contractului individual munca.

Conform Codului Muncii art.248 sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt numeroase, dar cea care ne intereseaza este cea referitoare lit. e) desfacerea disciplinara a contractului munca.
Aceasta masura nu poate fi luata decat dupa efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile sub sanctiunea nulitatii absolute, caz in care salariatul va fi convocat in scris de catre angajator.(art. 251-252 cod muncii).

In cazul in care salariatul a fost convocat la cercetarea disciplinara prealabila si nu s-a prezentat, se va incheia un proces verbal semnat de cei ce sunt prezenti in care se va arata ca salariatul nu a dat curs invitatiei si apoi se va emite decizia de sanctionare.

Daca salariatul se prezinta la cercetare, dar refuza sa dea explicatii cu privire la faptele care i se imputa, atunci angajatorul va prezenta dovezile pe care le are cu privire la savarsirea abaterii disciplinare si apoi va emite decizia de sanctionare.

In cazul in care salariatul nu se prezinta la convocare fara un motiv obiectiv poate fi sanctionat fara realizarea cercetarii disciplinare prealabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informare alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Buna seara, In cazul unui salariat care a fost convocat pentru faptul ca a lipsit nemotivat de la serviciu din data de...pana in prezent, mai e nevoie sa se ... (vezi toată discuția)
Absente comancorinaadelina comancorinaadelina Buna seara , Am un salariat cu CIM pe perioada de 3 luni; (contractul inceteaza de drept in februarie 2016) de 2 zile absenteaza nemotivat, noi nereusind sa ... (vezi toată discuția)
Neprezentare la locul de munca Seeel26 Seeel26 Buna ziua ! Am un salariat care dupa ce si-a incasat salariul nu s-a mai prezentat la locul de munca . Pot sa il acționez in instanță ? Si daca da ... (vezi toată discuția)