avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie - actionare in instanta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie - actionare in instanta

In primul rand vreau sa va salut pe toti de aici, sunt nou si chiar as avea nevoie de o informatie in puterile voastre. Treaba sta in felul urmator, am fost angajat la o firma din Craiova din iunie 2007 pana in august 2008 pe un post de reprezentant tehnic, adica mai pe romaneste - agent de masuratori (tamplarie PVC). In luna august din cauza neintelegerilor salariale mi-am dat demisia pe 06.08.08 cu preaviz de 15 zile pana pe 21.08.08. Toate bune si frumoase pana aici. Directorul de filiala mi-a acceptat demisia, a trimis-o la Craiova au acceptat-o si acolo, apoi pe data de 21.08.08 primesc acasa o convocare la Craiova sa-mi sustin motivele demisiei. Cand am ajuns acolo ma astepta un director de vanzari, un avocat si o reprezentanta la Resurselor Umane cu dosarul meu pe masa. Si mi-au zis in felul urmator "ai gresele de masuratori de cand te-ai angajat deci iti vom opri salariul, bonurile de masa si banii de concediu + o diferenta de 3400 ron pe care sa o achiti pana la 25.10.08 si iti dam cartea de munca si adeverinta de vechime sau te dam in judecata, iti desfacem contractul de munca cu litera i". M-au santajat sa fac o declaratie, un angajament de plata pe salariul de pe luna august in schimbul cartii de munca si al adeverintei. E corect oare ce au facut ei, de indata ce mi-au aprobat demisia mai puteau reveni, imi pot opri salariul asa cum vor, e valabil angajamentul ala de plata scris de mana ?? Mi-ati fi de mare ajutor daca imi puteti raspunde. Mentionez ca am facut o petitie la ITM in vederea clarificarii lucrurilor. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 08:59, 17 Septembrie 2008
Convocarea avea data de 21.08.2008, ultima zi de preaviz, dar m-am prezentat pe data de 23.08.2008 eu fiind in Constanta la acea data, angajamentul a fost cu data de 23.08.2008, motivul lor fiind prejudiciu adus firmei ! Ei insa nu pot avea un prejudiciu fiind vorba de tamplarie pvc se pot rectifica, se pot vinde mai departe, chiar au o sectie care se ocupa cu acest lucru, un departament care cauta in comenzile noi daca se potrivesc ferestrele ramase pe stoc din cauza ca au fost gresite la masuratori, adica ei isi recupereaza banii de doua ori, apoi mai este un aspect sunt singurul agent de masuratori din cati sunt acolo, si sunt zeci, care trebuie sa plateasca asa ceva doar din cauza ca am avut curajul sa-mi dau demisia !!
Cartea de munca este un document unic si foarte important, pentru ca in ea sunt inscrise toate datele legate de trecutul profesional al unei persoane si vechimea in munca. Titularul acestui document este responsabil sa il recupereze de la fostul angajator si sa il predea la noul loc de munca. In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea ( indiferent din a cui initiativa) , patronul este obligat sa-i inapoieze documentul completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act. In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.
marius_toma a scris:

Convocarea avea data de 21.08.2008, ultima zi de preaviz, dar m-am prezentat pe data de 23.08.2008 eu fiind in Constanta la acea data, angajamentul a fost cu data de 23.08.2008, motivul lor fiind prejudiciu adus firmei ! Ei insa nu pot avea un prejudiciu fiind vorba de tamplarie pvc se pot rectifica, se pot vinde mai departe, chiar au o sectie care se ocupa cu acest lucru, un departament care cauta in comenzile noi daca se potrivesc ferestrele ramase pe stoc din cauza ca au fost gresite la masuratori, adica ei isi recupereaza banii de doua ori, apoi mai este un aspect sunt singurul agent de masuratori din cati sunt acolo, si sunt zeci, care trebuie sa plateasca asa ceva doar din cauza ca am avut curajul sa-mi dau demisia !!

Chiar daca exista o sectie care rectifica tamplaria gresit confectionata nu inseamna ca societatea nu are pierderi,inregistrand costuri duble pentru acelasi material.
Trebuia sa refuzati semnarea convocarii sau sa fi pus dvs, data reala cand ati semnat.
Incercati sa actionati in judecata societatea pentru ca v-a cercetat disciplinar dupa incetarea CIM cand nu mai erati salariatul unitatii si specificati ca vi s-a prezentat convocarea in aceasi data cu semnarea acordului. Angajatorul va trebui sa faca dovada ca v-a convocat cu 5 zile inainte de data la care se desfasoara cercetarea disciplinara cu privire la daunele aduse societatii. In mod normal ar trebui sa va prezinte un referat in care sa se arate care sunt abaterile pentru care sunteti cercetat si pe care sa il fi semnat de luare la cunostinta, mod in care angajatorul face dovada ca acuzatiile aduse sunt cele pentru care se solicita acordul de plata al salariatului. De asemenea trebuia sa va imaneze o decizie de sanctionare motivata in fapt si drept pentru care vi se aplica sanctiunea.Nu puteti fi sanctionat fara sa fie emisa o decizie de sanctionare, astfel orice angajat al societatii poate abuza de functie si sa va solicite o anumita plata. Solicitati instantei sa oblige societatea la plata salariului.
Pentru a solicita plata daunelor produse societatea trebuie sa faca dovada acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre contract pe perioada determinata steluta2608steluta steluta2608steluta buna ziua as vrea si eu cateva informatii despre o problema ;sunt angajata pe perioada determinata acum o sapt am fost suspendata pt 2 sapt pt abateri ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara vreau_sa_stiu vreau_sa_stiu daca am trimis prin posta convocarea pentru cercetarea disciplinara dar angajatul in cauza tot vine la lucru.....nu se suspenda contractul pe perioada ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim prin demisie sau disciplinar Andrei Gica Andrei Gica Unei persoane care si-a dat demisia si a stat in preaviz in loc de 15 zile calendaristice numai 13, i se poate desface contractul disciplinar pt acest motiv?( ... (vezi toată discuția)