avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Contract drept de autor
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Contract drept de autor

Buna seara, am semnat si eu un contract de drept de autor cu o firma, intrebarea mea este, trebuie sa fiu persoana fizica autorizata pentru a fi valabil, care sunt taxele pe care trebuie sa le achit.
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 17:53, 29 Februarie 2012
Nu trebuie sa fiti persoana fizica autorizata pentru a beneficia de drepturi de autor. Aveti aici un ghid cu tot ceea ce trebuie sa stiti despre drepturile de autor:
www.avocatnet.ro/content/art...
L.C.
Pentru contr.de drepturi autor inteleg ca presupune plata de catre furnizor a obligatiilor sociale : sanatate 5.5%, somaj 0.5% si pensie 10.5% .
Toate aceste contributii se calculeaza la venit brut minus 20% deducere forfetara ?

Prestatia poate fi repetabila ? adica nu exista riscul de a fi incadrata ca activitate dependenta privind platile la stat?

Scrie in acest ghid:
Venitul net din drepturi de proprietate intelectuala se stabileste prin scaderea din venitul brut a urmatoarelor cheltuieli:
 O cheltuiala deductibila egala cu 20% din venitul brut;
 Contributiile sociale obligatorii platite.

Cum se aplica deducere forfetara de 20% din brut?
Inseamna ca cel ce face plata aplica 16% impozit la:
venit brut -minus contributii sociale -minus deducere 20%.
Asa este?

Daca se retine/[lateste impozit final de 16%, atunci Autorul nu mai trebuie sa faca vreo declaratie anuala?

Multumesc pentru sprijin.
@grace_r
Impozitarea se poate face in 2 variante:
"Cu impozit final de 16% aplicat la venitul brut. Pentru aceste venituri se datoreaza si contributiile sociale ( CAS de 10,5% si somaj 0,5%). Baza de calcul a contributiilor individuale o reprezinta venitul brut diminuat cu cota forfetara de cheltuieli ( 20% sau 40% prevazuta la art. 50 alin.1 lit.a sau art. 50 alin.2 lit.a din CF). Persoana fizica care realizeaza venitul nu are obligatia depunerii Declaratiei anuale de venit D200.
Cu impozit de 10%, plata anticipata. Cota de impozit de 10% se aplica la diferenta dintre venitul brut si contributiile obligatorii (CAS 10,5% si somaj 0,5%). Deducerea contributiilor se acorda incepand cu 1 ianurie 2012.

Pentru acesta ultima varianta tebuie depusa declaratia de venituri (D200) pana la 25 mai a anului urmator celui in care realizeaza venitul.
[ link extern ]
Baza de calcul a contributiilor individuale o reprezinta venitul brut diminuat cu cota forfetara de cheltuieli de 20%.
Oicare ar fi situatia, se va depune declaratia informativa D205 pana in ultima zi a lunii februarie din anul urmator celui de realizare a venitului.
Poate va ajuta si raspunsurile de mai jos, detaliate si cu exemple practice:
[ link extern ]
Activitatile desfasurate in mod independent, in conditiile legii, care genereaza venituri din profesii libere precum si drepturile de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente potrivit prevederilor art. 7, alin 1 pct. 2.1 si 2.2 din CF.

[ link extern ] /
L.C.
Multumesc mult pentru informatii!
As mai cere o parere: un lector care preda curs limbi straine poate incheia contract de drepturi de autor? Care este uzanta in acest domeniu?
Avand in vedere prevederile legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe:
CAPITOLUL IIIObiectul dreptului de autor
Art. 7. Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt::
a) scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator;
b) operele stiintifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicarile, studiile, cursurile universitare, manualele scolare, proiectele si documentatiile stiintifice;

[ link extern ]
In masura in care conducerea institutiei accepta colaborarea in baza unui contract de drepturi de autor acest lucru este posibil mai ales daca lectorul isi intocmeste singur materialele pentru sustinerea cursurilor respective.
Recomand oricum, consultarea unui specialist in drepturi de autor.
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ghid util pentru veniturile din drepturi de autor 2012 - 2014 Laura Ciobeica Laura Ciobeica Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala fac parte din categoria veniturilor din activitati independente. ... (vezi toată discuția)
Contract de cesiune a drepturilor de autor Lovable88 Lovable88 In momentul in care \"am fost angajata\", mi s`a spus ca se va incheia un contract de cesiune a drepturilor de autor. Teoretic, activitatea se desfasoara la ... (vezi toată discuția)
Declaratia 200 cata_fugarelu cata_fugarelu Buna ziua, Sunt angajat la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata. Pe langa banii din contract, mai primesc o suma pe drepturi de ... (vezi toată discuția)