avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuz repunere pe rol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuz repunere pe rol

Bună seara.
Am promovat o acţiune prin care am solicitat instanţei pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic de înstrăinare a unui imobil.
Cu toate că am arătat valoarea imobilului in cererea introductivă şi am plătit taxa judiciară de timbru la valoarea declarată, prin citaţia emisă mi s-a pus în vedere să arăt valoarea imobilului în vederea calculării taxei judiciare de timbru.
Aici am făcut greşeala de a indica valoarea imobilului în euro şi a urmat prima surpriză neplăcută, instanţa a suspendat judecata, considerând, că desfăşurarea normală a procesului este împiedicată din vina reclamantei, prin neîndeplinirea obligaţiilor stabilite de instanţă şi puse în vedere reclamantei, prin citaţia emisă.
Mi-am asumat greşeala, am comunicat instanţei valoarea imobilului şi am formulat cerere de repunere pe rol a cauzei, timbrată la jumătatea valorii iniţiale.
A urmat duşul rece, instanţa a respins cererea de repunere pe rol, motivând, că "reclamantul nu şi-a îndeplinit obligaţiile procesuale stabilite în sarcina sa în sensul de a prezenta dovezi privind valoarea de circulaţie a imobilului".
Având în vedere, că potrivit prevederilor legii privind taxele judiciare de timbru, acţiunile având ca obiect pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic se timbrează la valoarea declarată de părţi, aş dori să aflu părerea specialiştilor cu privire la soluţia dată de instanţă şi care ar fi soluţia de urmat pentru a putea obţine repunerea pe rol
Vă mulţumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 10:29, 9 Decembrie 2011
In opinia mea aveti doua posibilitati :
- ori depuneti la dosarul cauzei un extras din catalogul cu preturi pentru uzul notariatelor privitor la pretul imobilului sau dupa valoarea de impunere pentru plata impozitului de la DITL sau o expertiza extrajudiciara de evaluare
- ori formulati recurs impotriva incheierii de respingere a cererii de repunere pe rol.
Eu as face recurs impotriva incheirii de suspendare. (taxa de timbru pentru recurs = 4 lei).

Valoarea la care se calculeaza taxa de timbru este cea declarata in actiune sau in cerere.

Daca aceasta valoare a fost contestata sau a fost apreciata de instanta ca fiind derizorie (ori nu i-a convenit din te-miri-ce alte motive) atunci solutia nu este suspendarea si trimiterea justitiabilului sa alege dupa cai verzi pe pereti X-( (decupaturi din ziar si alte asemenea "dovezi").

Solutia este prevazuta in normele metodologice de aplicare a legii taxelor de timbru = expertiza ( dispusa chiar si din oficiu. ).

Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare cauza pentru lipsa partilor. recurs sau cerere de repunere pe rol a cauzei? diana27ro diana27ro Buna seara. Am urmatoarea problema. In cadrul unui proces avand ca obiect actiune in raspundere contractuala-pretentii, firma la care lucrez, in calitate de ... (vezi toată discuția)
Ce înseamnã anularea cererii de chemare în judecatã ca netimbratã? TANASENASTASA TANASENASTASA buna seara.am avut un termen la un proces si ca solutie e-anulat-.ce inseamna mai exact?pt ca scrie ca,,admite exceptia netimbrarii,anuleaza cererea ca ... (vezi toată discuția)
Cum se poate anula o cerere de recurs? catalinaciobotaru catalinaciobotaru Buna Ziua, Am deschis un proces de contestare a executarii silite pe care l-am pierdut. Pentru deschiderea acestui proces am cheltuit 7 milioane de lei ... (vezi toată discuția)