avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea - doar in orasul in care a avut domiciliul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea - doar in orasul in care a avut domiciliul decedatul?

Salutare tuturor!

Va scriu pt ca nu pot sa cred ca ma aflu in situatia in care ma aflu!! Pe scurt: a murit fratele meu. El avea domiciliu in Horezu, jud. Valcea. Am fost acolo si am constatat ca in Horezu exista doar 2 notari, dintre care:
-unul nu vrea sa-mi faca succesiunea pt ca e vorba de o avere mult prea mica pt el (mi-a zis in fata ca nu se ocupa de asa chestii mici, ca el are pe rol succesiuni mult mai banoase..);
-celalalt mi-a zis ca de unde stie el ca fratele meu nu mai are copii facuti pe undeva (??), care ar avea si ei dreptul la avere. Si ca sa-l convingem ca nu a avut copii, sa mergem la el cu cel putin doi prieteni din copilarie, care sa depuna marturie ca n-a avut copii! Acuma asta chiar mi se pare aiurea, adica cum dovedesc eu ca cei doi au fost prieteni cu fretele meu daca e s-o luam asa? si de ce prieteni din copilarie, ca el putea sa aibe copii ulterior, nu? Simt deci ca sunt cumva pasat de la unul la altul, pt ca nu are niciunul din ei chef de mine si de mica avere de pe urma careia nu le-ar iesi mai nimic (zic ei, ca sincer nu stiu ce comisioane au).

Vin si va intreb acum:
1.au dreptul sa refuze sa faca succesiunea? (cazul primului)
2.e normal sa mi se ceara ceea ce mi-a cerut cel de-al doilea notar?
3.chiar este obligatoriu sa fac succesiunea acolo? (eu asa am auzit, insa nu sunt sigur) Mi se pare o prostie sa ma duc de la Timisoara, sa stau prin nu stiu ce hotel zile la rand pana-mi rezolva si mie problemele un notar plictisit, care are afaceri mult mai banoase decat mostenirea mea.

Sincer sa fiu cand vad atatat birocratie, imi vine sa las balta tot. Problema e ca succesiunea este pe o masina cu care nu stiu ce sa fac: nu pot s-o vand (eu n-am carnet, ca altfel as folosi-o, ca am actele ei), nu pot s-o radiez, nu pot sa fac nimic cu ea. Stau cu ea in fata geamului si ma uit cum se distruge...

Multumesc pt eventualele raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: raulitto , utilizator 14:02, 10 Octombrie 2008
Acte necesare la dezbaterea succesiunii in cadrul procedurii notariale
1. Cererea.
Procedura succesorala se deschide, dupa caz, la cererea oricarei persoane interesate, a procurorului, precum si a secretarului consiliului local al localitatii în raza careia defunctul si-a avut ultimul domiciliu.
Cererea va cuprinde: data decesului si ultimul domiciliu al defunctului; numele, prenumele si domiciliul succesibililor, bunurile succesorale si eventualele datorii ale defunctului;
Daca cererea se introduce de secretarul consiliului local, se va mentiona si valoarea de impozitare a bunurilor ce compun masa succesorala.
2. Actele de stare civila: (certificatul de deces al autorului, certificatul de nastere al succesorilor, si, dupa caz, certificatul de casatorie).
3. Actele de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile ale defunctului si adeverinta (certificat) de rol, fiscal sau agricol eliberata de Primarie (administratia financiara) referitoare la bunurile imobile ale defunctului.
4. Martor(i), în completarea probelor privind existenta mostenitorilor si a bunurilor succesorale.
5. Pentru cei ce nu pot lua parte personal la dezbateri se va prezenta procura succesorala de reprezentare în forma autentica.
6. Pentru succesibilii incapabili (minori, interzisi judecatoresti si alienati mintal), se va numi prin dispozitia primarului un curator special (în lipsa unui tutore neinteresat în succesiune).
7. Testament (autentic sau olograf), daca defunctul a lasat.

In legatura cu refuzul notarului de a dezbate succesiunea, puteti sesiza Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania [ link extern ]
sau Camera Notarilor Publici Pitesti , e-mail:camera_notarilor_pitesti@yahoo.com
Ultima modificare: Joi, 9 Octombrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Competenţa în materia dezbaterii succesorale este exclusiv a acelor notari care îşi au biroul în circumscripţia judecătoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu. Puteţi obţine certificatul de moştenitor şi prin instanţă, dar, dacă sunteţi unicul moştenitor, nu văd sensul unei astfel de acţiuni.

Notarul este obligat să audieze acei martori care vor atesta prin depoziţia lor că nu existe alte rude care să fie chemate la moştenire.

Existînd doi notari în localitate, oricare este competent. Sigur, nu este firesc să vi se refuze dezbaterea succesiunii, dar nici nu puteţi invoca faptul că, fiind unicul notar, are obligaţia să vă soluţioneze cererea. Aveţi alternativa celui de-al doilea notar.

Liviu S.Bordaş
Notarul public are dreptul sa refuze indeplinirea unui act, dar numai in anumite conditii si motivat.

L 36/1995
Art. 51. - În situaţia în care se refuză îndeplinirea actului notarial, încheierea de respingere se va da numai dacă părţile stăruie în cerere, după ce li s-a atras atenţia că actul solicitat este contrar legii sau bunelor moravuri. Încheierea va cuprinde şi motivarea refuzului, calea de atac la judecătorie şi termenul de exercitare.
Îndeplinirea actului notarial poate fi respinsă şi pentru următoarele motive:
a) solicitarea lucrărilor în afara orelor de lucru, cu excepţiile prevăzute la art. 48 alin. 3;
b) neprezentarea documentaţiei necesare sau prezentarea ei incompletă;
c) neplata taxelor şi a onorariului stabilit;
d) imposibilitatea identificării părţilor sau lipsa lor de discernământ.


Eu, macar de amorul artei, m-as intoarce la primul notar sa vad daca e in stare sa-si motiveze in scris refuzul - de o maniera in care sa nu iasa abuz contra intereselor persoanelor. (cu privire la ultima idee s-ar putea sa primesc critici, fiind un pic ...paralela cu ramura dreptului penal, dar parca notarul e investit sa indeplineasca un serviciu de interes public si actele lui sunt de autoritate publica.)
Ultima modificare: Vineri, 10 Octombrie 2008
romascanu, moderator
In primul rand doresc sa va multumesc tuturor atat pt interesul manifestat, cat si pt promtitudine!

In al doilea rand voi tine cont de mesajele vostre si ma voi intoarce la cei doi. Acum posed mai multe informatii si mi-am mai si revenit dupa nefericitul eveniment si sper sa o duc pana la capat cumva!

Va multumesc inca o data si va doresc numai bine!

Raul

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune costels costels deschiderea succesiunii se poate face la orice notar? se poate deschide succesiune in Bucuresti pt . ca proprietatea e in alt judet? (vezi toată discuția)
Succesiune tanasecatalin41@yohoo.com tanasecatalin41@yohoo.com maximul de ani pentru deschiderea succesiuniisi pasii ce trebuie urmati+actele necesare(cred ca au trecut vreo 15 ani) (vezi toată discuția)
Succesiune pepike pepike Dupa bunica mea mostenitorii sunt eu si sora mea (tatal, singurul fiu al bunicii a decedat). Ultimul domiciuliu a bunicii era intr-un oras mic in judetul ... (vezi toată discuția)