avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cine NU datoreaza contributii la sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cine NU datoreaza contributii la sanatate

In legatura cu articolul de de pe avocatnet.ro, www.avocatnet.ro/content/art...
Doresc o explicatie mai clara in situatia urmatoare, poate chiar din partea autoarei articolului de mai sus :
Mama mea nu realizeaza alte venituri impozabile; are doar pensia si in plus o indemnizatie dupa Legea speciala 189/2000 cu modificarile si completarile ulterioare. Din articolul doamnei IoanaVlad Inteleg ca in Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii sunt prevazute categoriile de persoane care beneficiaza de asigurare de sanatate, fara a datora contributii la FNUASS.
In una din categorii, se incadreaza si mama mea , fiind beneficiara unei legi speciale.
Ce nu inteleg eu din articol ? Aceasta exceptie de la plata contributiei la sanatate, cu referire la Legea 95/2006 se aplica doar indemnizatiei pe care o are , fiind beneficiara unei legi speciale, sau se aplica acesteia si in plus si pensiei, neavand alte venituri suplimentare impozabile (asa cum inteleg eu, -poate gresit- din articol ) ?
Intrebare suplimentara: cand primesti pensia , se considera ca realizezi venituri din munca?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: nixxon , utilizator 15:40, 11 Decembrie 2011
Depinde... Daca pensia mamei dvs. este mai mica de 740 lei, este scutita de la plata CASS. Daca este mai mare de 740 lei, atunci trebuie sa plateasca, pentru veniturile din pensie, nu si pentru cele cuvenite conform legii speciale.
Pensia nu este considerata venit din munca.
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2011
ContSters103772, utilizator
@nixonn,

Indemnizatia pe care o primeste mama dvs.este o sursa de venit,pt. care nu se contribuie la sanatate.
Pensia ,reprezinta o alta categorie distincta de venit,numit venit din pensii,pt. care se contribuie la sanatate doar in cazul pensiilor mai mari de 740 lei,suma fiind evidentiata si pe talonul de pensie,drept contributie la sanatate.
Toti pensionarii sunt asigurati, fie cu plata contributiei,pt. cei cu pensii mai mari de 740 lei,sau fara plata pt. cei cu pensii mai mci de 740 lei.
Daca mama nu ar fi fost si beneficiara de pensie,ar fi fost asigurata fara plata contributiei doar pe baza indemnizatiei speciale.
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2011
ContSters136493, utilizator
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Pacat ca nu pot sa multumesc si juristei casei de sanatate, -la care am apelat inainte de a intreba pe acest forum- care mi-a spus in fata ca nu vrea sa-mi dea explicatii. Pacat de atitudinea sa , altfel este o persoana draguta si cred, bine instruita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass pentru venituri din chirii ?? ludo ludo Din L95/2006 art 257 inteleg ca daca un asigurat pensionar care a cedat folosinta unor bunuri este dator cu CASS pe total venituri ( veniturile din ... (vezi toată discuția)
Categoria de asigurat pensionar cu pensie mai mare de 740 lei vasile12 vasile12 A aparut cu data de 01.01.2011 in SIUI categoria de asigurat PENSIONAR CU PENSIE MAI MARE DE 74O LEI. Ce explicatii sunt pentru aceasta categorie (vezi toată discuția)
Legiuitorul face lucruri trasnite robert1958 robert1958 De curand sa constatat ca\\" purtatorii de pempers \\" care au un depozit bancar generator de dobanzi pot sa contribuie la sistemul public de sanatate. Toata ... (vezi toată discuția)