va rog sa ma consiliati in urmat. problema:
mama a decedat in 02 sept 2011, suntem 3 frati si inca nu am facut succesiunea.
am inteles tot felul de termene, ba 6 luni, ba un an, termene peste care, cheltuielile pt. realizarea succesiunii ar fi mult mai mari. momentan nu dispun de bani pt aceasta (am inteles sume de cca 1500-2000 lei). in cat timp de la deces trebuie facuta succesiunea si ce ar presupune depasirea termenului oficial?
fiind vorba de un apartament in care am locuit (locuiesc) si investit in acesta, ar fi mai bine sa astept revendicarile fratilor? ma avantajeaza faptul ca am ingrijit-o pe mama in ultimii ani de viata si am suportat toate cheltuielile de spitalizare si inhumare?
multumesc.
Avand in vedere ca mama a murit inainte de 1 octombrie, termenul de acceptare a mostenirii este de 6 luni. In acest termen fratii trebuie sa mearga la un notar si sa dea o DECLARATIE de optiune succesorala. Ori sa accepte ori sa renunte la mostenire.
Ulterior, de preferat in termen de 2 ani, trebuie sa dezbateti succesiunea. Nu exista un termen pentru dezbaterea succesiunii dar este de preferat sa o faceti in termen de 2 ani pentru a nu plati un impozit de 1% catre stat.
Cea mai ieftina modalitate de a dezbate succesiunea este cea in instanta. Adica unul din frati merge la judecatoria din raza teritoriala a domicilului defunctei si depune o cerere de dezbarere a succesiunii. Dupa ce depune cererea fratii merg la un mediator si incheie un acord de mediere prin care stabilesc cum impart mostenirea.
Cheltuielile in instanta vor fi:
50 LEI x 3 constatarea calitatii de mostenitor
200 LEI incheierea notarului
aprox 100 lei declaratia de acceptare la notar
100-400 lei onorariul mediatorului
Taxa de timbru se returneaza sau chiar nu se percepe in anumite situatii.
Nu va avantajeaza cu nimic faptul ca ati ingrijit-o pe mama dar puteti cere plata cheltuielilor de inmormantare de la frati.
Acest termen de 6 luni nu mai are nici o relevanta. Dvs. si ceilalti mostenitori veti avea cote egale din mostenire, indiferent ca ati ingrijit-o pe mama Dvs. si ca ati suportat toate cheltuielile de spitalizare (chestiuni pt. care aveti toata stima mea).
Pasi pt succesiune
gaborela
Buna seara,ajutati-ma va rog frumos:trebuie sa fac succesiunea dupa mama care are 7 ha de pamint .problema e ca eu nu am nici un act ptr ca toate actele sunt ... (vezi toată discuția)