avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertize - gradul de finisare inferior si gradul de ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertize - gradul de finisare inferior si gradul de finisare superior

Dupa cum se stie, din Decretul-lege 256/84 pentru evaluari judiciare,Anexa 4,Tab.1,2,7 si decretul 93/77,Tab 3,5,6 si 8 au ramas valabile.
In Anexa 4,tab.1,ce inseamna Grad de finisare superior si Grad de finisare inferior? Care sunt criteriile de incadrare?
Intrebarea se adreseaza cu precadere expertilor constructii(dar nu numai)
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters191238 , utilizator 10:07, 12 Decembrie 2011
buna ziua.In primul rand acest subiect tin sa precizez ca se adreseaza numai constructorilor.
In Decretul 256/84 si Decret nr. 93 din 16 aprilie 1977privind preturile de vinzare ale locuintelor din fondul locativ de stat , gradul de finisaj al locuintelor poate fi superior si inferior, avind elementele caracteristice prevazute in tabelul nr. 5 dupa cum urmeaza:
Tabelul nr. 5.GRADELE DE FINISAJ AL LOCUINTELOR
a)Finisaj inferior:- tencuieli interioare driscuite si zugravite sau spoite;- pardoseli calde din dusumele si pardoseli reci din ciment sclivisit sau mozaic turnat;- timplarie de calitate inferioara, exterioara simpla, eventual dubla cu deschidere exterioara si interioara obisnuite.
b)Finisaj superior:- finisajul fatadelor cu materiale durabile, placaje din piatra, ceramica smaltuita sau alte materiale rezistente la intemperii;- timplarie exterioara dubla sau cuplata cu deschidere interioara, iar timplaria interioara de calitate superioara;- tencuieli interioare gletuite cu ipsos, stucaturi sau vopsitorii de ulei, calcio-vechio etc., la camerele principale;- pardoseli calde de parchet si pardoseli reci din mozaic, gresie, mozaic venetian etc;- lambriuri simple la pereti.
Tabelul de mai sus se va corobora cu Tabelul nr. 6.STAREA TEHNICA A CLADIRILOR, anexa la aceleasi decrete:
*Stare foarte buna.Constructia nu necesita lucrari de reparatii curente si nici lucrari de reparatii capitale la principalele elemente de constructii.
**Stare buna.Constructia are nevoie de unele lucrari de reparatii curente la elemente de constructii, pentru a fi readusa in stare foarte buna, cum ar fi: reparatii la fundatii si zidarie, tencuieli interioare si exterioare, plansee, pardoseli, invelitori, zugraveli si vopsitorii exterioare, instalatii electrice, sanitare si de incalzire, in proportie de pina la 10% din valoarea acestora.
***Stare satisfacatoare.Constructia necesita lucrari de intretinere, reparatii curente si reparatii capitale la elemente de constructii peste cele prevazute la starea buna.
Va multumesc.
Va multumesc pentru detalii.
De ce am pus intrebarea?
Intr-o cauza avand ca obiect "partaj bunuri comune"(in urma unui divort),printre alte bunuri ce au trebuit identificate si evaluate a fost si o casa P+E, neterminata,pe care partile au edificat-o in cote egale.Casa este neterminata in sensul ca este ridicata de rosu,cu invelitoare,fara finisaje interioare,iar fatada are doar polistirenul termoizolant.Are tamplaria exterioara PVC cu geamuri termopane.Alte lucrari la interior si amenajarea mansardei au fost constatate ca bun propriu doar al unei parti(nu are importanta care).
La prima evaluare,expertul a incadrat casa la o valoare medie/mp intre gradul de finisare inferior si gradull de finisare superior adica (1810 + 2620):2,motivand ca imobilul nu este terminat.Aceasta valoare a aplicat-o la suprafata utila desfasurata(scazind apoi procentual lucrarile lipsa),dar nu si la mansarda,aceasta considerand-o ca un pod si oricum era atribuita paratului.
Deoarece s-a dispus o contra-expertiza,al doilea expert a incadrat-o la gradul de finisare superior si a aplicat pretul la toata sauprafata utila,inclusv mansarda(redusa cu 25%) din care apoi a scazut lucrarile lipsa,aspect care in final a rezultat o valoare totala mai mare cu cca.20%.
Care expert a fost corect?Eu consider ca primul,deoarece casa nu este terminata(deci nu se poate pune problema unui finisaj exact),iar mansarda a fost amenajata in podul casei, Proiectul initial pe baza caruia s-a eliberat autorizatia( si s-a respectat) NU a avut mansarda.
Va multumesc anticipat pentru raspuns sau/si comentarii.
Buna ziua.
*n prinul rand tin sa precizez ca prefiguranduse elemente de finisaj( tamplarie de termopan,izolatie exterioara) incepe sa se contureze natura finisajelor, spre superior.
indiferent de gradul de finisaj , lucrarileneatacate- finisajele, vor fi scazute din valoarea casei.
**In al doile-a rand nerespectarea autorizatiei initiale este un factor importat la receptia si punerea in functiune a casei prin modificarea acoperisului , executindu-se mansarda.
***Atentie.- daca mansardarea s-a facut in cadrul acoperisului cu respectarea si incadrarea in dimensiunile si forma initiala din proiect nu este nici o problema.
**** Daca sunteti in termenul de valabilitate al autorizatiei o dispozitie de santier rezolva problema
Este inoportun de pronunt care expertiza este cea valabila motivat de faptul ca este posibil ca la teren si din documentatie sa fie omise niste lucrari.
In final instanta este cea care se pronunta si decide care lucrare este buna.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru ce fel de lucrari imi sunt necesare autorizatii de la primarie? camelia petre camelia petre firma la care lucrez urmeaza sa execute lucrari de reparatii la demisol.imi sunt necesare aprobari de la primarie pt aceste lucrari?dc da ce fel de autorizatii ... (vezi toată discuția)
Este necesara autorizatia de constructie pentru renovare casa paianta( lemn+caramida)? EvelyneEve EvelyneEve Doresc sa renovez locuinta primita mostenire care este construita din paianta( lemn+caramida) , fundatie piatra, grinzi lemn. As dori sa stiu daca pentru acest ... (vezi toată discuția)
Cod de clasificare mijloc fix NNorbert NNorbert Buna ziua In interiorul halei de productie am facut din productia proprie un birou mic pentru gestionar. Biroul este din tamplarie ... (vezi toată discuția)