avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CUM SA MA ASIGUR CA FIUL MEU VA AVEA O CASA A LUI?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CUM SA MA ASIGUR CA FIUL MEU VA AVEA O CASA A LUI?

In urma divortului am ramas cu un apartament de 3 camere ipotecat pentru suma de 41.000 CHF adica cam jumatate din valoarea lui de piata. In acest apartament locuieste fiul si nora mea iar eu m/am mutat in alt oras unde m/am recasatorit. Am cazut de acord cu sotul meu sa ii dam acest apartament fiului meu cu unica conditie de a/mi degreva salariul meu de sarcina ratei pentru a putea sa o iau de la capat. Solutia pentru realizarea acestui lucru ar fi achitarea impumutului care greveaza apartamentul. Fiul meu nu are posiblitatea financiara de a face acest lucru.
Fostul meu sot are probleme cu bautura, nu munceste si traieste pe spinarea parintilor. Parintii lui isi permit acest lucru pentru ca au un venit destul de consistent.
Acum sa revin. Bunicii din partea tatalui fiului meu printre altele au o proprietate cu clauza de intretinere a 2 rude batrane. Ei au promis fiului meu ca il vor ajuta dandu/i acest apartament dupa moartea batranilor pentru a/l vinde si a achita ipoteca de pe apartamentul in care sta. In felul acesta eu as putea sa ii fac acte fiului meu pe apartamentul meu si eu sa o pot lua de la capat avand salariul degrevat de sarcini.
Eu am cazut de acord sa astept pana se poate realiza aceasta, dar un lucru ma pune pe ganduri.
Fostul sot nu este de acord ca parintii lui sa ajute pe altcineva fie chiar si propriul fiu.Asa ca imi pun intrebarea....bunicii or fi de buna credinta sa nu isi ia inapoi cuvantul dat dar daca se intampla ceva intre timp cu ei sau cu unul din ei? Fostul sot nu ar fi de acord cu ce aveau ei de gand nici in ruptul capului.
Asa ca.... dati/mi un sfat ce as putea face pentru a ma asigura ca acest lucru se va intampla?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Adriana Tugui , Avocat 14:36, 13 Octombrie 2008
Inteleg ca ati divortat de fostul sot, dar nu ati facut si partajul. Ati spus ca fiul nu are posibilitatea financiara de a achita imprumutul (inteleg ca in totalitea lui), dar ar avea posibilitatea de a prelua creditul pe numele lui??? Ar exista solutia ca dvs si fostul sot sa ii dati apartamentul fiului, in conditiile in care se face novatia de creditor in contractul de credit. Binenteles, acesta nu se poate face decat cu acordul bancii, daca fiul indeplineste conditiile impuse de aceasta pentru a putea prelua creditul.
Aceasta ar fi o solutie pentru a rezolva acum problema dreptului de proprietate a acestui apartament, fara a se mai creea in timp si alte probleme cu privire la acest aspect. Sa nu uitam ca dvs v-ati recasatorit, iar prin faptul ca platiti rate la apartamentul dvs in timpul acestei casatorii, naste un drept de creeanta asupra acestor sume in favoarea celui de al doilea sot. Cine stie ce probleme se mai pot ivi cu al doilea sot sau cu mostenitorii acestuia.
Mai exista varianta in care bunicii din partea tatalui fac un testament prin care se instituie un legat cu titlu particular in favoarea fiului dvs. Dar fostul dvs sot este mostenitor rezervatar al parintilor lui si poate ataca acest testament in conditiile in care, la data decesului unuia din parintii lui, in masa succesorala nu exista alte bunuri sau valoarea celorlante bunuri nu este mai mare decat cota parte care o detine defunctul din acest apartament. Deoarece ati spus ca bunicii fiului au un venit consistent, banuiesc ca mai au si alte bunuri si e posibil ca prin liberalitatea care o fac in favoarea nepotului lor sa nu incalce rezerva succesorala a fiului.
Ar mai exista si varianta in care acum, in timpul vietii, bunicii sa transfere dreptul de proprietate asupra acelui apartament in favoarea nepotului. Dar trebuie gasita varianta cea mai buna cu care sa fie deacord toate partile implicate. Teoretic s-ar putea incheia un contract de donatie cu scutire de raport, dar trebuie stabilita in sarcina cui ramane obligatia de intretinere.
In situatia dvs, ar fi bine sa va ganditi sa rezolvati problema atat a apartamentului dvs, cat si cu privire la cel al bunicilor, pentru ca in situatia in care fostul sot ar fi nemultumit de ceea ce fac parintii lui, s-ar putea razgandi sa ii dea apartamentul fiului, in conditiile in care le-a acceptat initial.
Ar fi bine sa discutati atat cu fiul cat si cu bunicii acestuia si impreuna sa consultati un avocat sau un notar pentru a gasi solutia practica cea mai buna in problema dvs.
aditzza70, aş putea intra şi eu în posesia unui model de act de novaţie de creditor în contractul de credit cu acordul băncii?

ªi aş mai avea o rugăminte. Să-mi indicaţi unde aş putea găsi (doctrină, jurisprudenţă) referiri la posibilitatea transmiterii, de către către debitorul obligaţiei de întreţinere, a obligaţiei sale, avînd în vedere caracterul intuitu personae al acesteia.

:stunned:

Liviu S.Bordaş
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2008
themis, utilizator
Scuze themis, trebuie sa fac o rectificare a textului scris anterior, din eroare am scris novatia de creditor in aceasta speta desi doream sa ma refer la novatia de debitor...
In legatura cu "posibilitatea transmiterii, de către către debitorul obligaţiei de întreţinere, a obligaţiei sale, avînd în vedere caracterul intuitu personae al acesteia"... eu nu am dat in concret aceasta solutie.... nu am atras decat atentia asupra acestui aspect, pe care ei sigur o sa-l discute si asupra caruia vor discuta cu un avocat sau notar (asa cum le-am recomandat). Nu crezi ca e mai bine sa discute intre ei diverse aspecte si pretentii?? Normal ca daca este vorba de un contract de intretinere, acesta este incheiat in considerarea persoanei si obligatia este netransmisibila.
Asa cum am mai scris " trebuie gasita varianta cea mai buna cu care sa fie de acord toate partile implicate". Credeam ca am fost destul de explicita..... pentru a gasi solutia conform vointei partilor implica o discutie a tuturor, inclusiv cu creditorii obligatiei de intretinere. Consider ca atata timp cat partile se inteleg, in functie de vointa tuturor, avocatul sau notarul pe care il vor consulta si caruia ii vor furniza mult mai multe date concrete, va putea gasi o solutie.
Eu i-aş fi spus novaţie prin schimbarea debitorului, novaţia operînd asupra obligaţiei, schimbarea debitorului fiind doar modalitatea de novare a obligaţiei. Asta doar pentru corectitudinea formală. Dacă o analizăm sub aspect juridic, în conţinut, ea este o delegaţie perfectă: debitorul iniţial aduce creditorului un nou debitor, pe care creditorul îl acceptă, eliberînd de obligaţii pe debitorul iniţial.

Sunt perfect de acord cu tine =D> Un punct in minus pentru mine d.p.d.v. al corectei exprimari juridice :">, dar scopul meu a fost de a transmite cateva informatii utile intr-un timp cat mai scurt!!! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiunea contractului de intretinere Lorena Chirila Lorena Chirila Nu sunt foarte sigura ca se poate face. Eu m-am gandit ca s-ar putea cu acordul intretinutului si cu transmiterea de catre intretinator a dreptului de ... (vezi toată discuția)
Contract cesiune (novatie) lumiiana lumiiana buna ziua, am si eu o problema si as vrea sa ma lamureasca cineva am contractat un apartament intr-un complex nou de locuinte, am dat avansul si am facut un ... (vezi toată discuția)
Achitarea creditului bancar de catre un tert interesat sau de catre garant Cabinet avocat Mitoseriu Ciprian Cabinet avocat Mitoseriu Ciprian Speta mea e cam complicata: Un credit bancar al unuia dintre soti este garantat cu un imobil bun comun al ambilor soti. Are dreptul sotul neimplicat in ... (vezi toată discuția)