avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasigurat - unde se depun actele, pot pastra acelasi ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasigurat - unde se depun actele, pot pastra acelasi medic de familie?

Buna ziua!
Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema legata de calitatea de coasigurat.
Situatia mea este urmatoarea: in momentul de fata eu nu lucrez, iar sotul este in concediu pentru cresterea copilului. Din cate am inteles eu pot sa devin coasigurata lui, dar trebuie sa depun cateva acte. Noi avem domiciliul in jud. Gorj, iar sotul lucra (pentru ca acum este in concediu pentru cresterea copilului) in Bucuresti, avand medicul de familie la locul de munca. Eu practic sunt inscrisa la un medic de familie din jud. Gorj.
1. Eu unde trebuie sa depun actele necesare, la CASS Gorj sau Bucuresti?
2. Eu pot sa pastrez acelasi medic de familie?
3. Avand in vedere ca sotul a intrat in concediu pentru cresterea copilului din septembrie 2011, dar pana acum nu a primit decizia (probabil pt ca lucreaza cu un statut special, cadru MAI), eu trebuie sa astept pana primeste el respectiva decizie?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 20:20, 13 Decembrie 2011
ondino a scris:

Dat fiind ca sotul este cadru MAI,nu cumva este asigurat la C.A.S.A.O.P.S.N.A.J?
Daca da,atunci si dvs. veti deveni coasigurat si veti benefica de servicii medicale oferite tot de aceasta casa.Va veti putea gasi si un medic de familie din Gorj care are contract cu aceasta casa ,unde va veti putea inscrie.
Daca doriti sa beneficiati de servicii medicale oferite de furnizorii CNAS,atunci sunt proceduri de indeplinit care tin de transferul de fonduri intre case si este mai dificil.

Dar nu pot sa devin coasiguratul unuia dintre parintii mei, pt a pastra aceeasi casa de asigurari, eu nelocuind cu parintii? Stiti cumva cat trebuie sa platesc pt 5 luni cat nu am fost asigurata la casa de sanatate...se platesc si penalitati ceva? Se considera venit alocatia copilului de pana la 2 ani daca este trecut pe numele meu?Infuenteaza cu ceva?
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
irina_irina, utilizator
Puteti fi coasigurat doar la sotul dvs.
In extrasul de lege pe care vi l-am dat scrie clar cine pot fi coasiguratii: sotul/sotia sau parintii, nu si copiii ( asta sunteti dvs. pentru parintii dvs.)
irina_irina a scris:

ondino a scris:

Dat fiind ca sotul este cadru MAI,nu cumva este asigurat la C.A.S.A.O.P.S.N.A.J?
Daca da,atunci si dvs. veti deveni coasigurat si veti benefica de servicii medicale oferite tot de aceasta casa.Va veti putea gasi si un medic de familie din Gorj care are contract cu aceasta casa ,unde va veti putea inscrie.
Daca doriti sa beneficiati de servicii medicale oferite de furnizorii CNAS,atunci sunt proceduri de indeplinit care tin de transferul de fonduri intre case si este mai dificil.

Dar nu pot sa devin coasiguratul unuia dintre parintii mei, pt a pastra aceeasi casa de asigurari, eu nelocuind cu parintii? Stiti cumva cat trebuie sa platesc pt 5 luni cat nu am fost asigurata la casa de sanatate...se platesc si penalitati ceva? Se considera venit alocatia copilului de pana la 2 ani daca este trecut pe numele meu?Infuenteaza cu ceva?

1. Nu puteti capata statut de coasigurat pe asigurarea unui parinte.
2.Venitul din alocatie nu se ia in calcul.In schimb,daca doriti sa incheiati unn contract de asigurare sa presupunem in aceasta luna,perioada de referinta pt. care se face calculul contributiei si penalitatilor este cuprinsa intre ianuarie 2006-decembrie 2011.Mai precis se va urmari daca in tot acest interval ati realizat sau nu venit,ati contribuit sau nu si mai apoi se face calculul corespunzator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eu sunt in concediu pentru cresterea copilului, sotul poate sa fie coasigurat? dariaalexandra dariaalexandra Buna ziua!Sunt in perioada indemnizatiei de crestere copil,sotul meu nu are medic de familie,are niste probleme de sanatate care necesita spitalizare,operatie ... (vezi toată discuția)
Asigurare in sistemul public de sanatate camellia_camy camellia_camy As dori sa va rog daca se poate sa-mi raspunde-ti la urmatoarea intrebare: In cazul in care sotia este incadrata cu carte de munca si plateste asigurarile la ... (vezi toată discuția)
Documentele de coasigurare nu e suficient sa fie depuse la angajator? ... Chloej Chloej Documentele de coasigurare nu e suficient sa fie depuse la angajator? Iar angajatorul, mai depune alte documente in afara de d112 pentru a trece coasiguratii? ... (vezi toată discuția)