avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DIVORÞ - partajul creditelor bancare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DIVORÞ - partajul creditelor bancare

Bună ziua,
poate cineva să-mi dea o idee succintă despre modul cum poate statua instanţa cu privire la creditele bancare ale soţilor în cazul divorţului ?
mai precis: soţii au un credit de 15.000 franci elveţieni şi unul de 20.000 lei.
Menţionez că singurele bunuri comune sunt un autoturism (circa 5.000 euro) şi ceva mobilă
Mă refer şi la eventuala opozabilitate a sentinţei faţă de bănci. Poate instanţa stabili un credit doar în sarcina unuia din soţi ?
Mulţumesc

Cel mai recent răspuns: eclair , utilizator 19:51, 12 Decembrie 2011
Sotul are un drept de creanta pentru 1/2 din investitiile facute in casa socrilor. Dreptul de creanta este impotriva socrilor.

Creditele:
Legea prezuma ca activele si pasivele sotilor sunt in parte de 1/2 pentru fiecare. Totusi, sotul poate rasturna prezumtia daca dovedeste ca o parte din bani a fost folosita de unul dintre soti doar spre folosul exclusiv al unuia dintre ei.

Investitiile facute in casa vor fi dupa divort in folosul socrilor si a sotiei, deci sotul poate solicita un drept de creanta.
creditele facute in timul casatoriei sunt in sarcina ambilor soti. partajul va stabili asta fara indoiala. daca se poate dovedi ceea ce este aproape imposibil ca doar unul a folosit in interes propriu banii respectivi, dar iarasi, cum se poate dovedi cu inscrisuri asa ceva. din practica instantelor creditul facut in timpul casatoriei semnat de cei doi soti este comun, in fond ca masina nu mai valoreaza acum o suma , nu inseamna ca nu s-a folosit creditul sau o parte din el la cumparare. e greu de delimitat si dovedit ca acele amenajari s-au facut in interesul socrilor, exista inscrisuri in acest sens , adica acele imbunatatiri s-au facut cu acei bani si nu cu altii. cu regret asta-i raspunsul, restul ar fi doar incercari de a obtine ceva daca s-ar putea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri comune?cum dovedesc ca sunt facute in timpul casatoriei? Lucyaly Lucyaly buna seara...sunt in divort cu sotul..avem termen in decembrie...am o intrebare...dupa terminarea divortului am de gand sa deschid partaj asupra bunurilor ... (vezi toată discuția)
Partaj de bunuri comune- bani investiti in proprietatea socrului meu drmon drmon buna ziua! hristos a inviat. o intrebare: in urma cu 2 luni eu si cu sotul meu ne-am despartit. tot ce e in casa pe care am mobilat-o si intretinut-o timp de 7 ... (vezi toată discuția)
Divort - drepturile copiilor majori IoanaPM IoanaPM Buna ziua. Am o problema, sper ca ma poate ajuta cineva. Parintii mei sunt in divort, eu am 23 ani, sora mea 19 inca este la liceu si fratele meu 11. M-am ... (vezi toată discuția)