avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data iesirii la pensie, activitate in cadrul CAP
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data iesirii la pensie, activitate in cadrul CAP

Buna seara tuturor! Am si eu citeva intrebari in legatura cu legea pensionarii. De fapt ma interesez pentru mama. Ea,adica mama mea e nascuta pe data de 19.05.1956. Are realizat o vechime munca de 29 de ani si 18 zile pina in ziua de azi,din care 10 ani in gradul 2 si mai are si spor de noapte pentru 10 ani. A mai lucrat si in CAP. Aici pentru un an era prevazuti 120 de zile ,adica atita zile trebuia sa lucreze pe an ca sa indeplineasca norma. Ea a realizat(a muncit) intr-un an 38 de zile iar in celalalt 36 de zile. Pe noi ne-ar interesa data aproximativa(anul,luna) cind poate sa cere pensionarea anticipata sau partial anticipata si la limita de virsta si zilele lucrate in CAP cum se ia in calcul? Cele 38 ( 36)de zile ralizate de mama intr-un an se considera ca un an la vechime? Ne-a zis cineva ca,daca erau prevazuti 120 de zile pe an si ea a realizat numai 38(36) atunci nu se considera 1 an de vechime la pensionare. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 21:27, 10 Decembrie 2011
Limita de varsta la 60 de ani si 5 luni.Pensie anticipata partiala la acest moment,cu penalizare de 43,5% pentru cele 58 de luni de anticipare(19/12/2011-19/10/2016).Daca cei 10 ani de grupa a II-a sunt in procent de 100%,acestia aduc o perioada suplimentara la vechimea in munca de 2 ani si 6 luni(3 luni la an).Asadar ar avea un stagiu total de cotizare de 29 de ani + 2 ani si 6 luni = 31 de ani si 6 luni.Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala este de 30 de ani si 5 luni.Deci este indeplinita.Conditia de varsta este de 55 de ani si 5 luni si este indeplinita.Cele 74 de zile lucrate la CAP nu va ajuta cu nimic.Ele nu acopera norma fixata de 120 de zile.Penalizarea am calculat-o pentru 19/12/2011.Daca depuneti cererea inainte de aceasta data penalizarea va mai creste cu 0,75% adica va fi de 44,25%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala jungle jungle Buna ziua! Mama mea are varsta de 55 de ani si o vechime in munca de 37 de ani, acum intrebarea e daca poate iesi anul acesta la pensie si cu ce penalizare.Va ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta sau pensie anticipata partiala? bodo gabriella bodo gabriella Doamna Bucur Elena nascuta pe 8 august 1957 doreste sa stie daca poate iesi la pensie anticipata sau la pensie limita de varsta conform noii legi Vechime in ... (vezi toată discuția)
Procentul de diminuare a pensiei anticipate partiale carmen bodeanu carmen bodeanu Va rog sa-mi spuneti si mie daca si cu cit voi fi penalizata in cazul in care sunt femeie, nascuta in 1956,am 33 ani vechime in munca(exclusiv cei 4 ani de ... (vezi toată discuția)