Buna seara tuturor! Am si eu citeva intrebari in legatura cu legea pensionarii. De fapt ma interesez pentru mama. Ea,adica mama mea e nascuta pe data de 19.05.1956. Are realizat o vechime munca de 29 de ani si 18 zile pina in ziua de azi,din care 10 ani in gradul 2 si mai are si spor de noapte pentru 10 ani. A mai lucrat si in CAP. Aici pentru un an era prevazuti 120 de zile ,adica atita zile trebuia sa lucreze pe an ca sa indeplineasca norma. Ea a realizat(a muncit) intr-un an 38 de zile iar in celalalt 36 de zile. Pe noi ne-ar interesa data aproximativa(anul,luna) cind poate sa cere pensionarea anticipata sau partial anticipata si la limita de virsta si zilele lucrate in CAP cum se ia in calcul? Cele 38 ( 36)de zile ralizate de mama intr-un an se considera ca un an la vechime? Ne-a zis cineva ca,daca erau prevazuti 120 de zile pe an si ea a realizat numai 38(36) atunci nu se considera 1 an de vechime la pensionare. Va multumesc!
Limita de varsta la 60 de ani si 5 luni.Pensie anticipata partiala la acest moment,cu penalizare de 43,5% pentru cele 58 de luni de anticipare(19/12/2011-19/10/2016).Daca cei 10 ani de grupa a II-a sunt in procent de 100%,acestia aduc o perioada suplimentara la vechimea in munca de 2 ani si 6 luni(3 luni la an).Asadar ar avea un stagiu total de cotizare de 29 de ani + 2 ani si 6 luni = 31 de ani si 6 luni.Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala este de 30 de ani si 5 luni.Deci este indeplinita.Conditia de varsta este de 55 de ani si 5 luni si este indeplinita.Cele 74 de zile lucrate la CAP nu va ajuta cu nimic.Ele nu acopera norma fixata de 120 de zile.Penalizarea am calculat-o pentru 19/12/2011.Daca depuneti cererea inainte de aceasta data penalizarea va mai creste cu 0,75% adica va fi de 44,25%.