Buna ziua,
Am si eu o nelamurire. Anul trecut, in luna august, am avut un accident auto. Pe scurt: un sofer baut a taiat o curba si a intrat in masina noastra. Soacra mea, care se afla pe locul din stanga spate, a avut nevoie de 7 zile de spitalizare. Desi nu era vinovata, ba mai mult, a dus dovada ca e asigurat, la aprox o luna, s-a trezit cu factura de la spital.
Cat de legal este acest lucru? Ce se poate face? (mentionez ca nu a achitat factura, tocmai din motiv ca avea calitatea de asigurat la momentul producerii accidentului si practic ea a fost victima, nu vinovat.)
Multumesc anticipat...
Nu se pune problema ca victima sa fie asigurata.
ART. 313 din Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii:
(1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora, în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instantelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată.
Deci, spitalul, ca prestator al serviciilor medicale, este obligat să recupereze banii, ce reprezintă costurile spitalizării victimei, de la autorul producerii accidentului, de la asigurătorul RCA al acestuia sau de la partea responsabilă civilmente şi va vira banii (în cuantumul respectiv) în contul Casei județene de Asigurări de Sănătate. În acest sens, spitalul se constituie parte civilă în procesele penale şi îşi primeşte banii după doi-trei-cinci ani, după ce se termină procesul penal.
geolivbv
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu se pune problema ca spitalul sa se costituie parte civila in procesul penal, deoarece plangerea penala a fost retrasa... Ba mai mult, masina nu s-a reparat pe RCA-ul vinovatului (deoarece era [Editat]...deci probleme), ci pe CASCO. Desi a fost mentionat numele si datele de contact ale vinovatului producerii accidentului, factura a venit pe numele soacrei mele.
A fost considerat vinovat pana in momentul in care v-ati retras plangerea penala.
Din acel moment, deoarece v-ati impacat cu autorul accidentului (probabil in urma unor despagubiri), l-ati exonerat de orice raspundere referitor la infractiunea de vatamare corporala.
Autorul accidentului a ramas responsabil numai pentru repararea masinii.
La momentul retragerii plangerii penale, trebuia sa va fi luat in calcul toate aspectele referitoare la toate cheltuielile de spitalizare, iar banii pe care i-ati luat de la autor, ar fi trebuit sa acopere toate aceste cheltuieli.
Ca o recomandare, nu vă împăcaţi cu autorul accidentului până nu cunoaşteţi cuantumul cheltuielilor de spitalizare, este posibil ca acest cuantum să fie mai mare decât valoarea de despăgubire pe care o primiţi de la autorul accidentului. În acest caz veţi plăti dumnevoastră cheltuielile de spitalizare.
buna ziua in data de 21.01.2013 am suferit un accident rutier ,nu a fost din vina mea eu sunt asigurat medical ,cei de la spital au venit cu un formular si am precizat ca nu doresc sa platesc spitalizarea .Este vorba de 30 de zile de spitalizare si conform legii 95/2006 art.313 alin.1 trebuie platita de mine spitalizarea?multumesc frumos
Accident rutier
PaulHaiducu
Un pensionar a facut un accident rutier, soldat cu persoane accidentate grav in autoturismul sau. Soferul pensionar nu a fost baut si avea doar asigurarea auto ... (vezi toată discuția)
Plata spitalizari
mihai82
Am avut un accident de masina in urma caruia soferul masini cu care mam ciocnit o fost grav ranit . Ma dat in judecata si in sentinta scrie asa \" In baza ... (vezi toată discuția)