avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier

Un pensionar a facut un accident rutier, soldat cu persoane accidentate grav in autoturismul sau. Soferul pensionar nu a fost baut si avea doar asigurarea auto obligatorie RCA.
Soferul pensionar vinovat, este obligat sa plateasca spitalizareasa sa si a pasagerilor din masina sa accidentati si spitalizati?
Cel mai recent răspuns: PaulHaiducu , utilizator 10:14, 9 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are importanta statutul social, pensionar, etc., asigurarea RCA acopera numai daunele produse tertilor, respectiv, cu exceptia repararii vehiculului propriu si a cheltuielilor de spitalizare si ingrijire medicala proprii asigurarea RCA acopera celelalte daune, pentru cei din masina proprie si a celorlati din alte masini implicate in accident, daca este cazul.
Insa pentru a fi despagubite celelalte victime trebuie sa deschida dosar de dauna la asiguratorul RCA. Prin despagubire se intelege inclusiv plata cheltuielilor de spitalizare.
Pentru a evita un proces civil impotriva vinovatului trebuie discutat cu asiguratorul.
Multumim!
Soferul plateste spitalizarea, pentru ca are asigurare, fiind pensionar?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul accidentelor rutiere vinovatul este cel care plateste cheltuielile de spitalizare pentru el chiar daca este asigurat, nu are importanta ca este pensionar sau alta categorie sociala.

LEGE nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii
Art. 313. - (1) Persoanele care prin faptele lor aduc prejudicii sau daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi sunt obligate să suporte cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către casele de asigurări şi constituie venituri ale fondului.

(2) Furnizorii de servicii care acordă asistenţa medicală prevăzută la alin. (1) realizează o evidenţă distinctă a acestor cazuri şi au obligaţia să comunice lunar casei de asigurări cu care se află în relaţie contractuală documentele justificative care atestă cheltuielile efective realizate.

Legea nr. 132/2014 privind aprobarea OUG nr. 2/2014 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative

117^1. La articolul 313, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
Art. 313. -
(1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătății altei persoane, precum și daune sănătății propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii și au obligația să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistența medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile și obligațiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate și dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele și cererile aflate pe rolul instanțelor judecătorești, indiferent de faza de judecată.»"
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumim!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt vinovat de un accident. imi platesc spitalizarea chiar daca sunt asigurat? RaresCo RaresCo Buna ziua, In cazul unui accident rutier al carui vinovat sunt eu, trebuie sa imi platesc cheltuilelile de spitalizare chiar daca sunt ... (vezi toată discuția)
Este normal să-mi plătesc eu zilele de spitalizare după accident cu autovătămare? avramvasile avramvasile Este normal să plătesc eu zilele de spitalizare în urma unui accident cu autovătămare? (vezi toată discuția)
Victima unui accident rutier, obligata sa plateasca spitalizarea desi este asigurata geolivbv geolivbv Buna ziua, Am si eu o nelamurire. Anul trecut, in luna august, am avut un accident auto. Pe scurt: un sofer baut a taiat o curba si a intrat in masina ... (vezi toată discuția)