avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... In urma unui accident rutier.
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

In urma unui accident rutier.

Pentru un copil minor in urma unui accident rutier spitalizarea se plătește obligatoriu ? sau este scutita fiind minor. Mentionez ca am primit costurile cu mentiunea ca vor fi majorari zilnice.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Laszlo Bicsak , Alte profesii 12:21, 26 Noiembrie 2018
Bună seara!

Având în vedere că minorul este victima unui accident rutier, nu trebuie să plătească spitalizarea.

Art. 313 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede:
(1) Persoanele care prin faptele lor aduc prejudicii sau daune sănătății altei persoane răspund potrivit legii și sunt obligate să suporte cheltuielile efective ocazionate de asistența medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către casele de asigurări și constituie venituri ale fondului.
(2) Furnizorii de servicii care acordă asistența medicală prevăzută la alin. (1) realizează o evidență distinctă a acestor cazuri și au obligația să comunice lunar casei de asigurări cu care se află în relație contractuală documentele justificative care atestă cheltuielile efective realizate.

Sfatul meu este să introduceţi în faţa instanţei civile o acţiune în despăgubiri îndreptată împotriva asigurătorului, solicitând obligarea acestuia la plata daunelor materiale şi morale cauzate în urma accidentului. Ulterior, faceţi dovada către unitatea medicală a introducerii acestei acţiuni.

Pentru mai multe detalii, mă puteţi contacta în privat.
Stimata doamna avocat, va contraziceti singura.
Legea este clara,
"Persoanele care prin faptele lor aduc prejudicii sau daune sănătății altei persoane răspund potrivit legii și sunt obligate să suporte cheltuielile efective ocazionate de asistența medicală acordată."
Nu conteaza daca victima este minor, cheltuielile sunt suportate de cel care a provocat paguba/vatamarea.
In cazul in care este un "accident in familie", plateste parintele care se face vinovat de producerea accidentului. Tot parintele plateste si in cazul in care victima/minorul are culpa exclusiva.
In cazul in care exista vinovatie partiala, parintele plateste doar pentru cota parte al vinovatiei.
In cazul in care victima/minorul este nevinovat in totalitate, atunci plateste asiguratorul RCA al soferului vinovat.

Anca Gabriela Tuculeasa a scris:

Bună seara!

Având în vedere că minorul este victima unui accident rutier, nu trebuie să plătească spitalizarea.

Art. 313 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede:
(1) Persoanele care prin faptele lor aduc prejudicii sau daune sănătății altei persoane răspund potrivit legii și sunt obligate să suporte cheltuielile efective ocazionate de asistența medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către casele de asigurări și constituie venituri ale fondului.
(2) Furnizorii de servicii care acordă asistența medicală prevăzută la alin. (1) realizează o evidență distinctă a acestor cazuri și au obligația să comunice lunar casei de asigurări cu care se află în relație contractuală documentele justificative care atestă cheltuielile efective realizate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier PaulHaiducu PaulHaiducu Un pensionar a facut un accident rutier, soldat cu persoane accidentate grav in autoturismul sau. Soferul pensionar nu a fost baut si avea doar asigurarea auto ... (vezi toată discuția)
Sunt vinovat de un accident. imi platesc spitalizarea chiar daca sunt asigurat? RaresCo RaresCo Buna ziua, In cazul unui accident rutier al carui vinovat sunt eu, trebuie sa imi platesc cheltuilelile de spitalizare chiar daca sunt ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli spitalizare accident Ioanastt Ioanastt In cazul unui accident rutier, cel vinovat de producerea acestuia trebuie sa plateasca cheltuielile de spitalizare atat pentru el, cat si pentru victima, ... (vezi toată discuția)