avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Spitalizare în valoare de 3500 de lei a unui minor cu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Spitalizare în valoare de 3500 de lei a unui minor cu părinți neasigurați, în urma unui accident rutier. Exista vreo posibilitate ca părinții sa plătească retroactiv la Casa de Asigurări pentru a nu fi nevoiți să o plătească?

Bună ziua,
Am intalnit următoarea situație si nu stiu cum as putea sa ajut.
Un băiețel de 8 ani a fost lovit de o masina si spitalizat pentru 2 săptămâni. Părinții provin din mediul rural, nu sunt asigurati si nici nu au fost vreodată iar in urma accidentului nu au solicitat nici o despăgubire vinovatului. In declaratia data poliției, parintii au specificat ca nu acuza persoana responsabila neștiind ca băiatul va avea nevoie de spitalizare. Dupa spitalizare, perioadă in care baiatul a suferit si o intervenție chirurgicala la picior, au primit de la spital o dispoziție de plata in valoare de 3500 de lei, bani de care nu dispun.
As vrea sa stiu daca exista vreo posibilitate ca părinții sa plătească retroactiv la Casa de Asigurări pentru a nu fi nevoiți sa mai plăteasca spitalizarea. Daca da, cate luni ar trebui sa plătească si despre ce suma ar fi vorba?
Părinții au fost sfătuiți sa-si angajeze un avocat si să-l dea in judecata pe responsabil dar, sunt reticenti cand vine vorba de judecata si au aflat ca procesul poate dura foarte mult si ca implica costuri pe care nu le-ar putea susține.
Chiar daca vor face un efort considerabil sa plătească aceasta suma spitalului, au nevoie de o soluție deoarece, peste 2 luni, băiatul va mai avea nevoie de o intervenție chirurgicala la același picior accidentat si probabil va fi din nou spitalizat si se vor afla in aceiași situație.
Ultima modificare: Duminică, 29 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 22:43, 28 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Minorii sunt automat asigurati in sistemul de sanatate. Nu primesc facturi de spitalizare.
Copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca, beneficiaza de asigurare de sanatate, fara plata contributiei.

2. Avocatii specializati in accidente NU CER BANI, nu implica niciun cost, nu incaseaza niciun onorariu, ci doar iau procent din banii recuperati (onorariu de succes). Avocatii platesc tot ce este de platit.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Informatiile pe care le furnizati sunt insuficiente
Este foarte important cine a fost vinovat de producerea accidentului, soferul sau copilul (traversare prin loc nepermis, fuga dupa minge etc)
In ceea ce priveste decontul eliberat de unitatea medicala, din pacate, conform legii 95/2006, serviciile medicale acordate in urma accidenteleor rutiere si a vatamarilor cu violenta nu sunt decontate de Casa de asigurari de sanantate.
Este foarte important in ce stadiu este desfasurarea anchetei, cat timp a trecut de la accident, cine este vinovat, daca exista o ordonanta de clasare, ce concluzii sunt in Certificatul medico-legal etc.
Daca vinovat este soferul, plata spitalizarii ar trebui sa fie efectuata de catre societatea de asigurari unde soferul vinovat avea o polita rca valabila la data accidentului, dar, depinde f mult de ce declaratie au dat parintii .
Ma ;puteti suna sa vorbim concret despre aceasta situatie
Părinţii să ia legătura cu Spitalul şi să le spună cine sunt vinovaţii pentru accidentarea copilului de 8 ani.
Spitalul poate recupera banii de la vinovaţi în numele copilului.
Potrivit art. 313 alin. 1 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii: „Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora, în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Victima unui accident rutier, obligata sa plateasca spitalizarea desi este asigurata geolivbv geolivbv Buna ziua, Am si eu o nelamurire. Anul trecut, in luna august, am avut un accident auto. Pe scurt: un sofer baut a taiat o curba si a intrat in masina ... (vezi toată discuția)
Sunt vinovat de un accident. imi platesc spitalizarea chiar daca sunt asigurat? RaresCo RaresCo Buna ziua, In cazul unui accident rutier al carui vinovat sunt eu, trebuie sa imi platesc cheltuilelile de spitalizare chiar daca sunt ... (vezi toată discuția)
Accident rutier PaulHaiducu PaulHaiducu Un pensionar a facut un accident rutier, soldat cu persoane accidentate grav in autoturismul sau. Soferul pensionar nu a fost baut si avea doar asigurarea auto ... (vezi toată discuția)