avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... inregistrare contract inchiriere la Fisc
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

inregistrare contract inchiriere la Fisc

Buna ziua,
As dori sa inchiriez apartamentul proprietate personala si pe de o parte cunoscutii ma sfatuiesc sa nu-l inregistrez la Fisc, pe de alta parte parintii (oameni cinstiti si de buna credinta) insista sa o fac, de teama ca acei chiriasi ar putea sa-mi creeze diverse probleme.
Pentru linistea alor mei, as inregistra contractul la Fisc, insa as dori sa stiu care este legatura intre inregistrarea acestui contract si protectia in fata unor chiriasi problema. Pentru ca eu nu vad niciuna si evident ca nu-mi convine sa platesc impozit pe o suma si-asa mica.
Asadar, intrebarea mea este: faptul ca inregistrezi contractul la Fisc te asigura in cazul in care chiriasul iti creeaza probleme (de genul nu mai pleaca din locuinta, devasteaza, pleaca fara sa-si plateasca obligatiile gen intretinere etc.)?
Daca nu, ce ma sfatuiti sa fac pentru a ma proteja de astfel de incidente neplacute?

Va multumesc frumos pentru ajutor si va doresc toate cele bune,
RV
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 00:00, 8 Noiembrie 2012
Nu , scopul inregistrarii contractului la fisc nu este nicidecum acela de a va proteja de potentialele neplaceri pricinuite de catre chiriasi, ci acela de a va lua impozit pe venitul obtinut din chirii.
Pentru a va proteja cat de cat de eventualele neplaceri din partea chiriasilor, neplata chiriei, degradarea bunului inchiriat, etc., trebuie sa le solicitati o garantie , respectiv o suma de bani cu titlu de garantie.
Prin inregistrare la AFP respectivul contract de inchiriere devine TITLU EXECUTORIU impotriva chiriasului pentru plata chiriei cat si a celorlalte obligatii.

Art. 1.798. - Contractele de locațiune încheiate prin înscris sub semnătură privată care au fost înregistrate la organele fiscale, precum și cele încheiate în formă autentică constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele și în modalitățile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.

La împlinirea termenului de preaviz, obligația de restituire a bunului devine exigibilă, iar contractul de locațiune încheiat în condițiile prevăzute la art. 1.809 alin. (2) sau (3), după caz, constituie, în condițiile legii, titlu executoriu cu privire la această obligație.

Deci, in caz ca chiriasul nu doreste sa paraseasca imobilul la expirarea contractului nu mai trebuie sa mergeti la judecatorie si sa cereti evacuarea ci este de ajuns sa mergeti la un executor judecatoresc si sa incepeti procedura de evacuare.
Va multumesc pt raspunsuri. Deci inteleg ca imi recomandati sa-l inregistrez totusi la Fisc. Intrebarea mea este daca il inregistrez la notar este suficient?
Care este impozitul pe venitul acesta in cazul inregistrarii contractului la Fisc?
Va multumesc.
Impozitul este de 12% pe an. Daca nu il inregistrati la AFP si sunteti prinsa riscati un dosar penal pentru evaziune fiscala si o amenda destul de maricica.
Din venitul din chirie se deduce 25% si apoi la suma ramasa se calculeaza impozitul de 16%. Ex.: venit 1.000 lei - cheltuieli deductibile 250 lei = venit baza de calcul pentru impozitare 750 lei. Impozitul este 750 lei x 16% = 120 lei.

Alte discuții în legătură

Impozit din chirii rosehusky rosehusky Poate cineva sa-mi explice cat este si cum se plateste impozitul din chirii. Ca exemplu, sa zicem ca am un apartament si vreau sa-l inchiriez cu 1.000 RON. ... (vezi toată discuția)
Inchirirere apartament artur1971 artur1971 Buna ziua ! Am o garsoniera si as dori sa o inchiriez. Daca nu fac contract pot avea probleme ?Si in ce ar consta aceste probleme ? Daca fac contract unde ... (vezi toată discuția)
Inchiriere locuinta anghelada anghelada Buna ziua, Am o garsoniera pe care doresc sa o inchiriez legal. As dori sa va intreb daca este posibil sa imi transmiteti un model cat mai bun de contract de ... (vezi toată discuția)