In primul rand, daca nu inregistrati venitul la administratia financiara comiteti o infractiune deloc minora: evaziune fiscala. In plus, daca veti da de chiriasi care stiu acest lucru, dupa prima luna va vor putea forta mana foarte usor cu amenintarea denuntului. In plus, cei 16% se calculeaza la 75% din chirie, deci ajunge cam 12% in final. La incheierea contractului depuneti o declaratie de venit estimat, dupa care in anul urmator pana pe 15 mai depuneti declaratia de regularizare, unde mentionati exact cat ati incasat. Daca de ex ati marit chiria, veti avea de platit in plus. Daca nu veti fi incasat cat ati declarat (sa zicem ca inceteaza contractul sau nu incasati o luna), veti avea de primit inapoi din impozitul platit anticipat (trimestrial).
Multe clauze sunt prevazute direct de lege, de ex. dreptul de a vizita locuinta, dar cu anuntarea prealabila a chiriasilor, sau dreptul de a denunta unilateral contractul. Pe langa asta insa contractul trebuie adaptat la ce doriti dvs, deci cel mai bine ar fi sa consultati un avocat. El va poate spune si ce riscuri pot aparea, asa incat sa va puteti proteja de la bun inceput. La notar eu nu v-as recomanda, pentru ca ei se apleaca mai putin pe consultanta oferita clientilor si mai mult pe forma actelor redactate.
Trebuie sa stiti ca, desi puteti insera in contract penalitati pentru ocuparea spatiului peste termen, nu ii puteti scoate afara pe chiriasi decat dupa ce obtineti o hotarare definitiva de evacuare.
Apoi, nu puteti prevedea neplata impozitului daca ei nu platesc chiria. Cele doua nu sunt legate, tot asa cum nu puteti cumpara paine fara sa platiti motivand ca nu aveti bani din cauza ca nu v-au platit chiria. Puteti insa prevedea penalitati pentru intarzierea platii, care trebuie sa se incadreze in maximul prevazut de lege, precum si incetarea automata a contractului pentru neplata chiriei timp de 3 luni. Un sfat: prevedeti plata chiriei prin virament intr-un cont - e mai usor pentru toata lumea si veti avea atat dvs cat si ei o evidenta clara a platilor efectuate. Altfel va trebui sa le dati chitanta de cate ori primiti bani (sau ma rog, ar trebui desi cei mai multi chiriasi nu cer chitanta negandindu-se ca lipsa acesteia inseamna imposibilitatea de a proba plata chiriei, cu consecintele aferente).