avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... inchiriere locuinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

inchiriere locuinta

Buna ziua,
Am o garsoniera pe care doresc sa o inchiriez legal. As dori sa va intreb daca este posibil sa imi transmiteti un model cat mai bun de contract de inchiriere. Stiu ca se pot introduce si clauze gen: plata unor sume suplimentare daca nu pleaca chiriasii la expirarea contractului, clauze in caz de vanzare, etc... dreptul de a vizita locuinta o data pe luna, in caz de neplata sa nu platesc impozit la finante, sa pot rezilia contractul... etc.
As dori sa mai stiu daca , in afara de cei 16 % pe care tb sa ii platesc trimestrial, exista alte sume pe care tb sa le platesc la sf. anului.
Credeti ca ar fi necesara consultarea unui avocat pt incheierea acestui contract? Acum stau la socrii mei si am un bb de 10 luni. As dori sa inchiriez un an si ma tem sa nu am probleme la expirarea contractului. La inceput toti oamenii par draguti dar cand le zici ceva care nu le convine.... In plus garsoniera esre moderna si as dori sa stiu daca ma pot proteja cumva de eventuale pagube.
Unde trebuie sa merg pt o consultatie: avocat, notar, ca nu ma priocep deloc? Cam cat costa o sedinta de genul asta?

Am tot citit despre inchirieri de locuninte si deja ma doare capul, nici nu stiu daca sa inchiriez legal sau nu. Ca am observat ca sunt mult mai multe pb asa... of...:(

va multumesc pentru orice sfat.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 16:01, 21 Iulie 2008
In primul rand, daca nu inregistrati venitul la administratia financiara comiteti o infractiune deloc minora: evaziune fiscala. In plus, daca veti da de chiriasi care stiu acest lucru, dupa prima luna va vor putea forta mana foarte usor cu amenintarea denuntului. In plus, cei 16% se calculeaza la 75% din chirie, deci ajunge cam 12% in final. La incheierea contractului depuneti o declaratie de venit estimat, dupa care in anul urmator pana pe 15 mai depuneti declaratia de regularizare, unde mentionati exact cat ati incasat. Daca de ex ati marit chiria, veti avea de platit in plus. Daca nu veti fi incasat cat ati declarat (sa zicem ca inceteaza contractul sau nu incasati o luna), veti avea de primit inapoi din impozitul platit anticipat (trimestrial).

Multe clauze sunt prevazute direct de lege, de ex. dreptul de a vizita locuinta, dar cu anuntarea prealabila a chiriasilor, sau dreptul de a denunta unilateral contractul. Pe langa asta insa contractul trebuie adaptat la ce doriti dvs, deci cel mai bine ar fi sa consultati un avocat. El va poate spune si ce riscuri pot aparea, asa incat sa va puteti proteja de la bun inceput. La notar eu nu v-as recomanda, pentru ca ei se apleaca mai putin pe consultanta oferita clientilor si mai mult pe forma actelor redactate.

Trebuie sa stiti ca, desi puteti insera in contract penalitati pentru ocuparea spatiului peste termen, nu ii puteti scoate afara pe chiriasi decat dupa ce obtineti o hotarare definitiva de evacuare.

Apoi, nu puteti prevedea neplata impozitului daca ei nu platesc chiria. Cele doua nu sunt legate, tot asa cum nu puteti cumpara paine fara sa platiti motivand ca nu aveti bani din cauza ca nu v-au platit chiria. Puteti insa prevedea penalitati pentru intarzierea platii, care trebuie sa se incadreze in maximul prevazut de lege, precum si incetarea automata a contractului pentru neplata chiriei timp de 3 luni. Un sfat: prevedeti plata chiriei prin virament intr-un cont - e mai usor pentru toata lumea si veti avea atat dvs cat si ei o evidenta clara a platilor efectuate. Altfel va trebui sa le dati chitanta de cate ori primiti bani (sau ma rog, ar trebui desi cei mai multi chiriasi nu cer chitanta negandindu-se ca lipsa acesteia inseamna imposibilitatea de a proba plata chiriei, cu consecintele aferente).



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchirirere apartament artur1971 artur1971 Buna ziua ! Am o garsoniera si as dori sa o inchiriez. Daca nu fac contract pot avea probleme ?Si in ce ar consta aceste probleme ? Daca fac contract unde ... (vezi toată discuția)
Chiriasul meu nu a platit deloc chiria si nici utilitatile ce pot sa-i fac? humita ionela humita ionela Am inchiriat garsoniera in data de 01.04.2010. Am facut un contract de inchiriere intre mine(proprietar) si el (chirias)pe care l-am intocmit eu pe calculator, ... (vezi toată discuția)
Inregistrare contract inchiriere la fisc RuxandraV RuxandraV Buna ziua, As dori sa inchiriez apartamentul proprietate personala si pe de o parte cunoscutii ma sfatuiesc sa nu-l inregistrez la Fisc, pe de alta parte ... (vezi toată discuția)