avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum sa imi primesc salariul?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum sa imi primesc salariul?

Sotul meu lucreaza la un patron care da foarte greu bani angajatilor( 1-2 milioane vechi, cand si cand) cum sa obrtinem salariu sotului avand in vedere ca momentan acesta este singurul venit stabil al familiei ( alocatia fetei 42 roni is ... nu ajung nici de o factura... si eu inca nu am primit somaj)....exista vreo solutie sau singura optiune ar fi schimbarea locului de munca , ceea ce in luna decembrie e cam greu .......
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 16:47, 30 Ianuarie 2012
Variante:
1. schimbarea locului de munca, este una dintre optiunile pe care le are sotul dvs.
sau
2. Sesizarea ITM-ului sau a Insopectie Muncii in legatura cu acest aspect.

3.Actionarea in judecata a angajatorului pentru a fi obligat la palat salariului . Actiunea se va depune la Tribunalul in a carui raza sotul dvs are domiciliu, actiunea fiind scutita de plata taxelor judiciare.

Ultimele doua variante pot fi exercitate concomitent.
Conform legislatiei muncii pentru munca depusa salariatul primeste in schimb salariu. Salariul este stabilit prin contractul individual de munca, ca de altfel si data de plata a acestuia. In cazul in care angajatorul nu respecta aceste doua conditii, plata salariului integral asa cum este stabilit in contractul de munca si data efectuarii platii, sesizati ITM. Angajatorul nu are nici un motiv sa nu plateasca integral salariul la data stabilita si nici o baza legala.
Suntem in urmatoarea situatie, sotul e angajat din noiembrie, a primit plata pentru luna noiembrie in 24 decembrie cu mari insistente , s-a induplecat patronul fiind sarbatorile , la incheierea contractului i s-a comunicat verbal ca plata salariului se face intre datele de 15-20 ale fiecarei luni, deja suntem in 29 ianuarie si nici vorba de bani.... am luat la mana contractul pe care l-a semnat sotul cu firma, si am constatat cu stupoare ca acest contract la punctul in care se specifica data platii salariului nu are o data ci puncte ..........., ce e de facut in acest caz? ( a fost o neatentie din partea sotului) Omul ( patronul) e in judecata cu alti fosti angajati pt neplata salariilor, si acest tip ameninta cu moartea (pe fostii angajati) , daca sotul meu spune ceva de bani i se spune, " ce iar vreti bani?" , mentionez ca sotul e nefumator antialcoolic si serios, punctual , deci nu are sefu ce sa ii bage de vina si lucreaza dupa normele impuse de sef. Ramanem in urma cu plata facturilor , ma gandesc cu groaza la zilele care uremaza, nu avem nici bani de paine si proviziile casei sunt aproape gata ..... sotul merge pe jos kilomerii intregi pana la munca si cu toate astea nu intarzie. De schimbat locul de munca e destul de greu la noi in oras, si pana ar lucra o luna in orice alta parte nu avem din ce trai, eu sunt gravida in 6 luni si avem si un copil de 4 ani..... Ce as putea sa fac ? ( sa nu fiu inteleasa gresit, nu-mi trebuie mila nimanui, am nevoie de un sfat ca sa putem trai la limita inferioara a decentei)
Multumesc !
( Am uitat sa specific celelalte venituri ale familei, alocatia de 42 ron a copilului , 25 ron alocatia de sustinere a familiei si 250 ron somajul meu)
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2012
Tania3, utilizator
Singurele solutii legale sunt sesizarea ITM sau formularea unei actiuni in instanta pentru obligarea angajatorului sa ii plateasca salariul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca nu mi s-a dat salariul,ce pot face? bughitza23 bughitza23 Buna ziua Nu am luat salariul pt luna decembrie,ce as putea face pe cale legala?(nu am semnat niciun stat de plata) (vezi toată discuția)
Neplata salariului- cum pot sa dau in judecata patronul? victoria0304 victoria0304 Buna ziua, Am o intrebare legata de neplata salariului. Sunt studenta si pe timpul vacantei de vara am decis sa ma angajez. M-am angajat din data de ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii tudor_11 tudor_11 fratele meu dupa nasterea copilului a facut dosar de insertie punctul doi cu drept de munca iar dupa doua luni a inceput sa primeasca bani. acum dupa doi ani ... (vezi toată discuția)