avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Imi taie din salariu ! Riscurile soferului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Imi taie din salariu ! Riscurile soferului

am avut tamponare usoara fara victime din vina mea si acum patronul ma obliga sa platesc 5867 de lei ! Sunt angajat ca sofer de distributie suport o gramada de riscuri....el deja imi taie din salariu...Care sunt riscurile meseriei la soferi .? pot sa ii fac plangere patronului la ITM pentru ca imi ia din salar si nu imi asigura securitatea si sanatatea la locul de munca ....eu nu am cu ce trai.........a fost un accident neprevazut ...acvaplanare
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:33, 3 Iulie 2014
1. Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii,relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

2. Potrivit Codului Muncii, nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege. Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă (art. 169).

De asemenea, o modalitate de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului – atat in cazul raspunderii patrimoniale, cat si a obligatiei de restituire – este si acordul partilor.
art.254 C.mun.
...
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

3. Retinerile nelegale din salariu pot face obiectul unei actiuni in instanta sau a unei proceduri de mediere.
Ce inseamna datorie scadenta ,lichida si exigibila?/????
Scadenta reprezinta termenul stabilit de parti sau impus de lege pentru achitarea obligatiilor de plata.

Datoria este lichida atunci cand are un cuantum foarte bine determinat, cand valoarea ei este determinata prin insusi actul de creanta sau cand este determinabila cu ajutorul actului de creanta sau si a altor acte neautentice, fie emanand de la debitor, fie recunoscute de acesta, fie opozabile lui in baza unei dispozitii legale sau a stipulatiilor continute in actul de creanta, chiar daca prin aceasta determinare ar fi nevoie de un anumit calcul..

Datoria este exigibila, aceasta inseamna o creanta cu scadenta implinita, deci a carei executare, daca nu s-a realizat de bunavoie, poate fi ceruta imediat de catre creditor.

Art. 662 C.proc.civ. - Creanţa certă, lichidă şi exigibilă
(1) Executarea silită nu se poate face decât dacă creanţa este certă, lichidă şi exigibilă.

(2) Creanţa este certă când existenţa ei neîndoielnică rezultă din însuşi titlul executoriu.

(3) Creanţa este lichidă atunci când obiectul ei este determinat sau când titlul executoriu conţine elementele care permit stabilirea lui.

(4) Creanţa este exigibilă dacă obligaţia debitorului este ajunsă la scadenţă sau acesta este decăzut din beneficiul termenului de plata.

(5) Creanţele cu termen şi cele condiţionale nu pot fi puse în executare, însă ele pot participa, în condiţiile legii, la distribuirea sumelor rezultate din urmărirea silită a bunurilor aparţinând debitorului.
Banii pe care mii i-a luat adica 6 milioane nu sunt acoperiti in contractul de munca CIM .Banii care sunt in conctractul de munca adica 400 de Ron salar brut program de 4 ore ca sofer/agent de vanzari......Restul de 6 milioane pana la 12 milioane nu sunt prevazuti in contractul de munca ......
Banii neprevazuti in c.i.m.va fi foarte greu de recuperat.

Alte discuții în legătură

Plata facturii restante lenart denes lenart denes - avem o firma (in industria termopanelor) care , de cateva zile tergiverseaza (parerea noastra este ca ne minte) , sa ne plateasca o factura restanta ! - cu ... (vezi toată discuția)
Are dreptul o societate...... chitoiu chitoiu Servus! Firma la care lucrez , mi-a oprit din salariu o asa zisa paguba in valoare de 300 lei ,personal nefiind de vina. Mai precis, camionul pe care lucrez a ... (vezi toată discuția)
Recuperare paguba materiala Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna seara, Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedeze angajatorul pentru a recupera o paguba materiala de la angajati. Este vorba de un debit de 6000 ... (vezi toată discuția)