avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... conciliere sau mediere?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

conciliere sau mediere?

pot sa introduc o actiune in pretentii impotriva administratorului societatii debitoare (administrator care,conform contractului dintre societati garanteaza cu patrimoniul personal), fara ca anterior sa fi urmat procedura concilierii directe cu acesta?
anterior am formulat o plangere penala pt inselaciune (care s-a terminat cu nup); si am urmat procedura executarii silite impotriva societatii, care insa nu detinea bunuri urmaribile. ar putea aceste proceduri, sau eventual medierea, sa inlocuiasca concilierea?
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 23:33, 13 Decembrie 2011
Mesaj reeditat
@ lolo0112
Data post: Duminica, 11 Decembrie 2011, 17:52
Subiect: conciliere sau mediere?



daca intre parti a avut loc o mediere, mai este necesara concilierea directa?


Conform Art. 7201 cod procedura civila
"In procesele si cererile in materie comerciala evaluabile in bani, inainte de introducerea cererii de chemare in judecata, reclamantul va incerca solutionarea litigiului prin conciliere directa cu cealalta parte", procedura concilierii fiind conturata in jurul ideii de acord si vointa comunca a partilor, desi majoritar este curentul de opinie potrivit caruia legiuitorul a reglementat prin intermediul art. 720¹ C.pr.civ. o procedura obligatorie. Prin instituirea procedurii prealabile de conciliere, legiuitorul a urmarit sa transpuna in practica principiul celeritatii solutionarii litigiilor dintre parti - mai pregnant in materie comerciala - si sa degreveze activitatea instantelor de judecata.

In consecinta medierea poate inlocui concilierea, iar practica recunoaste acest lucru.
Art. 720^1 (modificat de Legea 202/2010)
In procesele si cererile in materie comerciala evaluabile in bani, inainte de introducerea cererii de chemare in judecata, reclamantul va incerca solutionarea litigiului fie prin mediere, fie prin conciliere directa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Invitatie la conciliere robertsega32 robertsega32 Buna ziua. Am primit la firma o invitatie la conciliere directa. Suntem convocati peste 7 zile la sediul firmei creditoare. E corect? Eu am citit in Codul de ... (vezi toată discuția)
Concilierea directa Baraviera Raluca Baraviera Raluca In ce fel de litigii, inaintea actionarii in instanta, este necesara efectuarea concilierii directe ca procedura prealabila? Daca una din parti este o ... (vezi toată discuția)
Evacuare chirias societate comerciala scolceag scolceag Am incheiat un contract de inchiriere al unui spatiu comercial eu ca persoana fizica in calitate de proprietar si o societate comerciala in calitate de chirias ... (vezi toată discuția)