Sesizati asociatia de proprietari, adresandu-va presedintelui in scris si solicitand remedierea defectiunii.
Administratorul va cauta firme specializate in instalatii si va prezenta comitetului devize de lucrari si/sau oferte facute de acestea, in situatia cand asociatia nu are angajat un instalator.
Daca asociatia are instalator, acesta va estima impreuna cu administratorul, comitetul.., costurile, va achizitiona materiale si va efectua lucrarea.
Comform devizului de lucrari, costul se repartizeza pe proprietari tinand cont de cota indiviza (suprafata utila a apartamentelor). Aceasta repartizare se va afisa ca sa o cunoasca toata lumea.
In registrul de evidenta a fondului de reparatii se inregistreaza aceste sume fiecarui proprietar.
Celor care figureaza cu bani in acest fond li se diminuiaza fondul cu suma ce le revine din reparatie.
Celor care nu au bani in fond, li se adauga sumele repartizate, rezultand o suma negativa, adica de plata.
Celor care au restante la repartaii, li se adauga si aceste sume rezultate acum, crescand sumele datorate la reparatii.
Rezultatele acestor operatiuni facute in registrul de evidenta a fondului de reparatii, se afiseaza pe urmatoarea lista de plata, pe o coloana separata. Proprietarii trebuie sa achite aceste sume ca oricare alte sume lunare sau in mai multe rate daca suma este mare si s-a convenit cu executantul plata in rate.
Gasiti in HG 1588/2007, incepand cu articolul 43, baza legala de repartizarea a reparatiilor pe cota indiviza:
Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.
Printre atributiunile comitetului ecxecutiv gasiti:
Art. 17. -
(1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
m) asigură urmărirea comportării în timp a construcţiei, pe toată durata de existenţă a acesteia;
ş) ia toate măsurile pentru aducerea la starea dinaintea producerii evenimentului a zonei în care se efectuează reparaţii la părţile comune, urmând ca sumele aferente reparaţiilor respective să fie suportate de toţi proprietarii, proporţional cu cota indiviză.