avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract individual de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract individual de munca

Buna seara.
Ma aflu in situatia in care angajatorul, desi nu a luat nici un fel de masuri disciplinare si nici nu mi-a desfacut contractul individual de munca, mi-a interzis pur si simplu accesul la locul de munca. Am facut o plangere la ITM dar mi s-a raspuns ca situatia este de competenta instantelor judecatoresti.
Ce ma sfatuiti?
Adresati-va instantei de judecata cu o actiune care are ca obiect obligata de a face ... ITM-ul nu poate obliga pe angajator, el poate constata neregulile savarsite de acesta in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca.

În cazul în care angajatorul refuză să-l primească la lucru pe salariat, fără să fi dispus concedierea acestuia, salariatul se poate adresa instanţei solicitând direct reintegrarea în funcţie şi plata salariului aferent perioadei cuprinse de la data neprimirii la munca si pana la primirea efectiva.
Si in perioada aceasta eu ma pot angaja cu contract de munca in alta societate? Instanta va plati retroactiv salarille datorate indiferent daca eu m-am reangajat sau nu?
E destul de greu sa cereti reintegrarea in functie atata timp cat dumneavoastra nu ati fost concediat, deci v-ati pastrat functia detinuta cel putin la nivel teoretic.
Actionati in instanta societatea si invocati dispozitiile art. 40, alin (2) lit. b si c care se refera la obligatiile angajatorului:
Angjatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
Va multumesc foarte mult pentru lamuriri.

Cererea de reintegrare se justifica pentru ca mi se interzice accesul la locul de munca, dar , fiind voorba de o suspendare atipica a cim,este discutabil, pentru ca situatia de fapt nu este reglementata de cm.
In instanta pot cere salariile neplatite si daune pe raspunderea juridica a angajatorului.
Totusi nu mi-e clar daca:
- Exista insa vreo prevedere care sanctioneaza penal angajatorul pentru incalcarea dreptului la munca;
- este posibil ca pana la solutionarea procesului sa ma angajez in alta parte si instanta sa oblige angajatorul la plata retroactiva a salariului pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii? sau mi se plateste doar diferenta de salarizare pe perioada in care am incheiat cim cu o alta societate?
Lasand la o parte doar interpretarile date numai pe un singur act normativ referitor la reintegrare, exista si alte tipuri de actiuni pe care le pot formula salariatii .
1. Se poate invoca un abuz in serviciu contra intereselor persoanelor

2. Da, este posibil ca pana la solutionarea litigiului de catre instanta sa va angajati in lata parte ...

Alte discuții în legătură

Lnterzicerea dreptului la munca tory_bei tory_bei Vineri dimineata un coleg s-a prezentat la munca iar portarul i-a spus ca are ordin de la director sa nu- l mai primeasca la munca fara ca el sa fi primit o ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu ContSters48647 ContSters48647 In anul 2005 m-am angajat la o primarie in functia de sofer.Nu mi-a fost inaintata dispozitia de numire pentru a lua la conostinta. Ulterior in anul 2009 ... (vezi toată discuția)
I.t.m si revisal nelu2 nelu2 Buna seara, am inteles ca H.G. 500/2011 reglementeaza cu privire la registru general de evidenta a salariatilor. Am castigat in instanta cu o hotarare ramasa ... (vezi toată discuția)