avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Daune pe langa RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Daune pe langa RCA

In urma cu o saptamana am avut un accident usor cu un taxi. Eu ieseam din parcare si, datorita unui vehicul parcat paralel cu cardul de masini de langa trotuar a trebuit sa ies un pic mai mult din parcare ca sa ma pot asigura. Din pacate, taxiul care a venit nu m-a vazut la timp, a virat stanga incercand sa evite impactul, m-a zgariat usor, dar el s-a oprit in bordura scuarului din stanga (bordura foarte inalta). La masina lui bara din fata s-a rupt rau si se pare ca are si ceva probleme pe sub masina si la roata din stanga fata.
Am mers amandoi la asiguratorul meu pentru constatarea amiabila. Acolo, dupa ce am stat vreo patru ore la coada ni s-a spus ca trebuie sa declaram accidentul la politie ca in incident a fost implicat si un al treilea obiect. Am mers si la politie, alta coada, mi-am luat amenda si a doua zi celalat sofer a mers din nou la asigurator. Programul pentru constatari (2 ore!) s-a terminat cu o persoana in fata lui. A revenit a doua zi, un inspecor s-a uitat la masina, a deschis dosarul de dauna si a spus ca vine a doua zi dimineata la service-ul unde se va repara masina pentru a vedea ce reparatii sunt necesare pe sub masina. Asta a durat de luni pana vineri. Inspectorul nu a venit la service desi a fost asteptat mai bine de 4 ore, nu a raspuns la niciun telefon sau mail si, pana cand omul nu s-a dus la sediul central sa faca scandal nu i s-a dat niciun detaliu. La sediu, inspectorul isi vedea linistit de munca de birou si i-a spus taximetristului ca societatea a hotarat sa faca o ancheta in cazul acestui accident si ca s-au trimis scrisori catre propietarul masinii (mama mea), soferul vinovat (eu) si societatea de taximetrie careia ii apartine taxiul prin care se comunica acest lucru urmand a se stabili o data in care cele doua autoturisme sa fie verificate.
Taximetristul m-a sunat, mi-a spus toata istoria si, fara a fi omul agresiv sau insistent, mi-a spus ca el are acasa doi copii mici si ca taximetria este singura lui sursa de venit. In plus are de dat plan la firma (indiferent daca masina merge sau nu). Asadar, orice zi in care masina sta pentru el inseamna datorii. Desi le-a spus asta si asiguratorilor ei au zis ca asta nu e treaba lor, ca el isi poate repara masina din fonduri proprii si ca ulterior, in functie de rezultatul anchetei, va fi despagubit.
Probabil ca omul asta ma poate actiona in judecata pentru recuperarea prejudiciilor conexe accidentului; el nu are bani sa-si repare masina si nici eu nu am de unde sa-i dau. Mai jignitor si umilitor este faptul ca de trei ani de cand am masina si de cand tot platesc RCA la ea nu am avut niciodata nicio dauna.
Cum as putea rezolva aceasta problema?
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 13:39, 12 Decembrie 2011
In mod normal aceasta nu este problema dumneavoastra. Pagubitul are anumite drepturi care nu pot fi incalcate. In primul rand trebuia sa i se elibereze nota de constatare inca de la deschiderea dosarului de dauna, ulterior daca cu ocazia demontarii se constatau si alte elemente avariate se intocmeste un proces verbal suplimentar.
In ceea ce priveste timpul si banii pierduti, acesta poate justifica cu un raport fiscal pe luna anterioara. Facand o medie zilnica poate solicita inclusiv plata acestor zile in care nu a putut lucra depunand la dosar documente justificative si intocmind cererea de despagubire cumuland suma acordata pentru reparatie cu acestea.
El nu va poate actiona pe dumneavoastra in judecata pentru cheltuieli conexe.

Art. 45. — Despagubirile se stabilesc prin hotarare judecatoreasca, in cazul in care:
1. se formuleaza pretentii de despagubiri pentru lipsa de folosinta a bunului avariat ori distrus, pentru partea respectiva de despagubire, cu exceptia lipsei de folosinta a mijloacelor de transport cu care persoana prejudiciata isi realizeaza obiectul de activitate si pentru care detine licenta si autorizare in acest sens, dar numai pentru timpul normat necesar efectuarii reparatiei pagubelor produse la mijloacele de transport. Partea de despagubire aferenta lipsei de folosinta se determina luandu-se in calcul tarifele pentru transporturi de marfuri sau de persoane, practicate de pagubit la data producerii pagubei. Sarcina probei apartine pagubitului si se face cu inscrisuri doveditoare;


Timpul normat pentru reparatie nu ii va deconta probabil nici macar jumatate din ziua de lucru. Poate insa solicita in instanta dreptul de uzufruct pe toata perioada de la data accidentului si pana la repunerea in functiune a autoturismului.


Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
Insurance Logistics Team, Consultant asigurari
Omul a vorbit la service: mai mult de doua zile nu dureaza reparatia cu tot cu vopsire. Deci pana acum putea fi reparata masina de 4 ori! Asadar cei care-l poarta pe drumuri si nu-l lasa sa munceasca sunt cei de la asigurari. Personal ma simt indignata de faptul ca acest om nu are nicio vina; eu mi-am platit asigurarea si nici nu am fost unul din ala care sa aiba 3-4 daune pe fiecare polita. Pentru ce este necesara toata aceasta bataie de joc denumita "ancheta"? Din pacate, masina fiind proprietatea firmei de taximetrie ei ar trebui sa fie cei care sa-i dea in judecata. Dar, daca acestia isi iau planul de la amarat, nu-i intereseaza.
Foarte urata situatie!
Aceasta "bataie de joc" numita "ancheta" sau mai bine zis cercetari cu privire la evenimentul in cauza, nu este decat una din normele CSA-ului. Ma precis acestia pot desfasura cercetari maxim 90 de zile de la data avizarii daunei.
Societatile de asigurari nu fac altceva decat sa castige timp sau sa traga de timp in cele mai multe cazuri. Intradevar au acest drept dar daca din documentele depuse la dosar reiese clar persoana vinovata de producerea evenimentului, cauzele si imprejurarile evenimentului, precum si cuantumul daunei.... atunci nu fac altceva decat sa "traga de timp".
Chiar si in cazul in care sesizati CSA-ul ... acestia nu vor face altceva decat sa ceara lamuriri de la societatea de asigurari si ve-ti primi un raspuns evaziv prin care va aduc la cunostinta ca a-ti fost instiintati de acestia ca doresc efectuarea de investigatii suplimentare.
Adica o mare pierdere de timp... asta este legea... din pacate nu prea "inteligent" formulata.
CSA este un organism care traieste pe bani multi care provin de la firmele de asigurari si atunci degeaba vrem noi sa tina cu asiguratii, ei vor tine tot cu firmele de asigurari. Deci nu cautati dreptatea domneasca la CSA si actionati pe caile legale impotriva asiguratorului care va lezeaza drepturile atat ale dv cat si ale celorlalati participanti la trafic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz astra lary_alexandra2 lary_alexandra2 In data de 16.12.2010 am fost implicat intr-un accident ( eu nefiind vinovat), celalalt conducator recunoscandu-si vina la politie mi s-a eliberat autorizatia ... (vezi toată discuția)
Care este procedura in cazul in care firma de asigurare nu vrea sa plateasca dauna in cazul unui accident de masina? pusicat_1 pusicat_1 In anul 2009 luna noiembrie am avut un accident de masina si sunt victima in acest caz.Am fost accidentat de un tanar care intand intr-o curba cu viteza mare a ... (vezi toată discuția)
Dosar daune MARYUSS2007 MARYUSS2007 Buna ziua! In urma cu trei luni am fost implicat intr-un accident auto. Dupa producerea accidetului persoana vinovata mi-a dat asigurarea am deschis dosar la ... (vezi toată discuția)