Dupa iesirea la pensie,in 2009, am prestat unele servicii ca PFA. Am platit impozit catre stat, la administratia financiara in fiecare an. In urma cu o luna m-am trezit cu o somatie de la ANAF si casa judeteana de pensii ca ar trebui sa platesc 4200 RON , catre casa, din care 2200 sunt penalitati. Este corect? Multumesc anticipat pentru raspuns
CASS-ul se datoreaza pentru toate veniturile realizate. Prin urmare, daca ati realizat si alte venituri in afara de pensie, datorati contributia si pentru veniturile suplimentare.
Multumesc. mai am o întrebare, aproape la fel ca aceea. Lucrez de acasă la o firma de publicitate pe net. Primesc ]n calitate de Comisionar un comision din care mi se retine de firma mama 16 %, impozit pe venit. Trebuie la sfarsitul anului sa se faca o recalculare a impozitului si sa platesc diferenta sau sa primesc bani inapoi, in functie de venit? multumesc din nou.
Ca urmare a faptului ca sunteti PFA sunteti obligat sa platiti contributia la sanatate (CASS) dar nu si la CAS ( pensii).
Baza legala: Legea 263/2010
(4) Se excepteaza de la obligativitatea depunerii declaratiei de asigurare persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV, daca beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de prezenta lege sau daca se regasesc în situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II, III si V. Art. 6 alin 1 pct IV. persoanele care realizeaza, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cucel putin de 4 ori câstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla în una dintre situatiile urmatoare:
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
Verificati inca o data daca nu cumva adresa respectiva nu este de la Casa de Sanatate.