avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Plata CAS de catre pensionari
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Plata CAS de catre pensionari

Dupa iesirea la pensie,in 2009, am prestat unele servicii ca PFA. Am platit impozit catre stat, la administratia financiara in fiecare an. In urma cu o luna m-am trezit cu o somatie de la ANAF si casa judeteana de pensii ca ar trebui sa platesc 4200 RON , catre casa, din care 2200 sunt penalitati. Este corect? Multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: boerica , utilizator 00:02, 18 Decembrie 2011
CASS-ul se datoreaza pentru toate veniturile realizate. Prin urmare, daca ati realizat si alte venituri in afara de pensie, datorati contributia si pentru veniturile suplimentare.
Multumesc. mai am o întrebare, aproape la fel ca aceea. Lucrez de acasă la o firma de publicitate pe net. Primesc ]n calitate de Comisionar un comision din care mi se retine de firma mama 16 %, impozit pe venit. Trebuie la sfarsitul anului sa se faca o recalculare a impozitului si sa platesc diferenta sau sa primesc bani inapoi, in functie de venit? multumesc din nou.
Ca urmare a faptului ca sunteti PFA sunteti obligat sa platiti contributia la sanatate (CASS) dar nu si la CAS ( pensii).
Baza legala: Legea 263/2010
(4) Se excepteaza de la obligativitatea depunerii declaratiei de asigurare persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV, daca beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de prezenta lege sau daca se regasesc în situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II, III si V.
Art. 6 alin 1 pct IV. persoanele care realizeaza, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cucel putin de 4 ori câstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla în una dintre situatiile urmatoare:
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;

Verificati inca o data daca nu cumva adresa respectiva nu este de la Casa de Sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce impozite plateste un pfa si ce taxe plateste o s.c.(o firma) Constantin Alexandru Radu Constantin Alexandru Radu [b]La PFA[/b] [b]Avantajele PFA[/b] sunt multiple: mai putine controale, contabilitate mai simpla, un numar mai mic de taxe si impozite, dar si mai putine ... (vezi toată discuția)
Pfa asigurari sociale george16 george16 am si eu un pfa de un an de zile ,profesii liberale ,in sistem real ,inregistrat la registrul comertului,administratia financiara ,la care ... (vezi toată discuția)
Angajat si pfi drov drov Buna ziua, Datele problemei sunt urmatoarele:- sunt angajat la o firma - vreau sa-mi deschid pfi sau ... (vezi toată discuția)