avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... deschidere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

deschidere succesiune

Buna ziua.
cum sa procedez in urmatoarea situatie:
1. exista un defunct, decedat in 15.06.2011. in urma lui au ramas sotia supravietuitoare si un copil, major. totodata mai este in viata fratele defunctului. acesta a luat actele de deces si acum refuza sa le innapoieze familiei.
2. mama defunctul a decedat cu ceva timp in urma fara a se deschide succesiunea.
sotia defunctului a incercat sa solutioneze problema la notar, insa fratele defunctului nu s-a prezentat, motiv pentru care notarul a suspendat dosarul succesoral, in baza art. 78, lit.a, din Lg. 36/1995.
pentru a deschide succesiune in instanta trebuie intai sa o deschid pentru mama defunctului si apoi pt el, sau se pot deschide deodata? ce temei legal trebuie sa invoc si cat este taxa de timbru?

va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: laura-jurist , utilizator 13:22, 12 Decembrie 2011
Ambele succesiuni se pot dezbate in acelasi timp.
Temeiurile legale vor fi cele de la art.650 - 799 din Vechiul Cod Civil.
Taxa judiciara de timbru va fi de 3% din valoarea bunurilor care alcatuiesc cele doua mase succesorale + 50 lei/mostenitor.
In ceea ce priveste certificatul de deces sustras, se poate obtine un duplicat de la oficiul de stare civila.
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2011
ContSters103772, utilizator
Va multumesc mult.

O zi frumoasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Duplicat certificat de deces buna seara, fratele mamei a decedat ... Vlad1968 Vlad1968 Duplicat certificat de deces Buna seara, fratele mamei a decedat de curand (locuia in alta localitate). Ei sunt 3 frati. Al treilea frate detine certificatul ... (vezi toată discuția)
Cine mosteneste ? doar copii sau si rudele de gr 1 mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu un sfat . Dupa moartea unuia dintre parinti ( proprietari ai unui aparatament ) cu doi copii majori , mama in viata si ... (vezi toată discuția)
Succesiune diamantulalbastru diamantulalbastru cum pot cere deschiderea succesiunii dupa decesul tatalui...a decedat in iunie a.c., suntem 2 surori, o sotie care nu este mama noastra si 3 matusi(surorile ... (vezi toată discuția)